Stavanger Aftenblad

Ferde-sjefen er skeptisk til ny GPS-løsning

-

VEIAVGIFTE­R : – Jeg tror det vil ta mer enn «noen få år» før en slik teknologi er på plass, sier Ferde-sjef Trond Juvik.

Håkon Jonassen Norheim

fremtidige løsningen skal bli sikker og god nok. Vi må vaere sikker på at folk bli belastet riktig, sier han.

Han tror derfor det vil gå lang tid før en slik løsning vil vaere klar.

– Det er omfattende og komplekst. Jeg tror det vil vaere lenger frem enn noen få år før dette er løst på en god måte, sier Juvik.

– Veien å gå

– Er du negativ?

– Jeg tror dette er veien å gå på sikt. Spørsmålet er når systemet er modent nok for å løse oppgavene, sier han.

– Når tror du det kan vaere klart?

– 2025 og utover er det kanskje mulig, om det gjøres et godt stykke arbeid, mener Juvik.

Stavanger Høyre applaudere­r løsningen, og er klar på at de ønsker å gå fra «gammeldags­e bommer» til langt mer fremtidsre­ttede GPS baserte system så snart som mulig. Bystyret i Stavanger har vedtatt dette med bredt politisk flertall (Høyre, Ap, Venstre, KrF og MDG), sist i september i fjor.

– Et slik GPS-system kan fjerne de tilfeldige utslagene som det er umulig å unngå med et bomsystem, sier ordførerka­ndidat for Høyre, John Peter Hernes til Aftenblade­t.

Vil komme raskt i gang

Høyre mener at forutsetni­ngen for å kunne gå over til slike GPSbaserte system er at personvern­et blir ivaretatt. Det bekreftes nå av Datatilsyn­et at personvern­et kan løses, og Høyre har blant annet hatt møter med det lokale selskapet BitYoga som har teknologi som sikrer at personvern­et sikres.

– Stavanger ønsker å komme raskt i gang og utvikle løsninger på dette som en del av smartbyløs­ningen. Det arbeides med de samme problemsti­llingene over hele verden, så det å vaere i forkant her kan gi lokale bedrifter muligheter til å skape nye lokale arbeidspla­sser, sier Hernes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway