Stavanger Aftenblad

Lokale barnehager går gjennom sikkerhets­rutiner etter barnehage-ulykke

- Ragnhild.selsto@aftenblade­t.no

SOVEVAKTER: Stavanger kommune skal gå gjennom sikkerhets­rutinene i barnehagen­e etter en ettåring ble kritisk skadd i en barnehage i Bergen. Sandnes kommune har allerede innført sovevakter.

Ragnhild Sofie Selstø

Torsdag forrige uke ble en ettåring skadd etter han falt ut av en barnevogn og ble hengende fast med en stropp rundt halsen. Ulykken fant sted i Akasia Paradis barnehage i Bergen. Gutten var ikke bevisst da han ble tatt i ambulansen, og tilstanden er fortsatt kritisk.

På grunn av ulykken skal Akasia innføre «sovevakter»,der en av de ansatte skal ha fast tilsyn med barna som sover, både inne og ute.

Pålagt i Sandnes

I Sandnes har kommunale barnehager lenge hatt rutiner om egne sovevakter, informerer kommunaldi­rektør oppvekst i Sandnes kommune, Torill J. Kind.

I et dokument som tar for seg interne kontrollru­tinene står det at «i barnehager der barna sover ute må det vaere egne sovevakter som kan høre og holde øye med soveplasse­ne».

Videre blir det foreslått at vaktene går på korte skift på 15 minutter. I de barnehagen­e barna sover inne, skal det vaere klart hvem som har tilsyn med de sovende barna, men at disse ikke nødvendigv­is må oppholde seg i samme rom til enhver tid.

Risikoanal­yser i Stavanger

I Stavanger kommune vil barnehager bli bedt om å gjennomgå sikkerhets­rutinene. Monica B. Stenseth, barnehages­jef i Stavanger kommune, skriver i en e-post til Aftenblade­t at hver barnehage skal ifølge sentrale føringer gjennomfør­e en ROS-analyse (risikoog sårbarhets­analyse, journ.anm).

– Ut fra denne analysen utarbeider barnehagen sine rutiner og iverksette­r nødvendige tiltak for å ivareta sikkerhete­n. I lys av hendelsen i Bergen, vil barnehages­jefen de naermeste dagene sende en oppfordrin­g til alle våre barnehager om å gjennomgå egne ROS-analyser og rutiner for tilsyn når barn sover, skriver Stenseth.

 ??  ??
 ?? ALICE BRATSHAUG/BT ?? En ett år gammel gutt ble kritisk skadet i Akasia Paradis barnehage i Birkelunds­bakken sist torsdag. Han var ikke bevisst da ambulansen kom, og ligger nå på Haukeland universite­tssykehus.
ALICE BRATSHAUG/BT En ett år gammel gutt ble kritisk skadet i Akasia Paradis barnehage i Birkelunds­bakken sist torsdag. Han var ikke bevisst da ambulansen kom, og ligger nå på Haukeland universite­tssykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway