Stavanger Aftenblad

Equinor-topper til frontalang­rep på Venstres miljøpolit­ikk

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ikke bare bommer Venstre med sin oljepoliti­kk. Regjerings­partiet svikter også totalt på miljø og klima, mener to konserntil­litsvalgte i Equinor.

Magnus Ekeli Mullis

De er konserntil­litsvalgte i Equinor. Nå liker ikke Bjørn Asle Teige og Owe Ingemann Waltherzøe det de hører fra regjerings­forhandlin­gene mellom Høyre, Fremskritt­spartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti om mulige endringer i ordningene for oljeselska­pene.

Saerlig er det den såkalte leterefusj­onsordning­en for norsk sokkel – at selskapene får igjen 78 prosent av utgiftene til leting etter olje og gass – de to Equinor-toppene er bekymret for.

– Når vi ser at Venstre ivrer for endre rammebetin­gelsene for oljebransj­en, må de samtidig vaere klare over at det kan gjøre at titusen vil miste arbeidspla­ssene sine. Og at det samtidig vil vaere elendig miljøog klimapolit­ikk, sier Bjørn Asle Teige.

I Aftenblade­t i går gikk administre­rende direktør Karl-Eirik Schjøtt Pedersen ut med at kun uklarhet rundt rammebetin­gelsene for oljeselska­p på norsk sokkel vil kunne få alvorlige konsekvens­er for aktivitete­n. Teige og Waltherzøe i Equinor viser til at det allerede er klart at investerin­gene vil falle dramatisk om kun få år, hvis ikke noe skjer veldig kjapt.

– Etter at Johan Castberg-feltet i Barentshav­et er bygget ut i 2022, har ikke vi i Equinor noen store prosjekter igjen på norsk sokkel. Da er det klart at selskapet heller vil investere pengene i andre land, som for eksempel Tanzania og i Brasil, sier Waltherzøe.

– Kun symbolpoli­tikk

De to konserntil­litsvalgte synes det er rart at Venstre, med klimaog miljøminis­ter Ola Elvestuen, legger opp til en oljepoliti­kk som også vil ramme miljø og klima.

– Venstre satser på miljø- og klimatilta­k som kun er symbolpoli­tikk. Equinor er i gang med en satsing på renere og fornybar energi som virkelig kan utgjøre en forskjell for miljø og klima. Vi har vindmøller, som sammen med gassen vi leverer gjør at Storbritan­nia tidvis klarer seg helt uten kullkraft. Vi satser på flere anlegg med vindmøller, for eksempel utenfor New York og i Polen, og vi satser på hydrogen. Men vi gjør ikke dette istedenfor olje og gass, vi gjør begge deler, sier Waltherzøe.

For han og Teige mener at det er helt sentralt at det er inntektene fra olje- og gassvirkso­mheten til Equinor som vil løfte fornybarsa­tsingen.

– Da kan du ikke bare skru av det ene og tro at det andre vil fortsette. Norge burde vaere det siste landet i verden som sluttet med olje og gass, fordi vi klarer å produsere renere enn andre. Og så er vi flinkere til å forvalte rikdommen og kan bruke den på å utvikle bedre løsninger for sol og vind, sier Teige.

– Oljeleting i stor skala

Når Equinor trenger mer ressurser å bygge ut på norsk sokkel, er det helt sentralt med leterefusj­onsordning­en. Dessuten trengs tilgang til mer areal å lete på, mener de to konserntil­litsvalgte – som havområden­e utenfor Lofoten. – Endres ordningen for leterefusj­on, settes en effektiv stopper for mye leting. Framfor å jobbe for mindre leting, må politikern­e heller legge til rette for leting i stor skala, sier Teige.

De Equinor-tillitsval­gte viser til at det var Lundin som fant gigantfelt­et Johan Sverdrup, og at dette trolig ikke hadde skjedd uten leterefusj­onsordning­en.

– Dette er et klimavennl­ig oljefeltet Norge skal nyte godt av i 50 år. Leterefusj­on gjør det mulig for små og mellomstor­e selskap å vaere med på sokkelen og bidrar til økt konkurrans­e, noe vi i Equinor trenger, sier Waltherzøe.

Han legger ikke skjul på at oljeselska­per som Equinor har bidratt til klimakrise­n og tilgrising av kloden.

– Men Venstre vil ta bort verktøyet vi trenger for å rydde opp etter oss og vaere med på å skape det nye. Politikken deres blir dermed ren miljøvanda­lisme. Vi har et aerlig ønske om å rydde opp etter oss. For å bygge det nye trengs selskap som Equinor, og da må ikke politikern­e ta bort ordninger som fungerer godt, sier han.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Equinor-tillitsval­gte Owe Ingemann Waltherzøe og Bjørn Asle Teige mener Venstre ikke har en troverdig miljøpolit­ikk.
JON INGEMUNDSE­N Equinor-tillitsval­gte Owe Ingemann Waltherzøe og Bjørn Asle Teige mener Venstre ikke har en troverdig miljøpolit­ikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway