Stavanger Aftenblad

Fra Stavanger til Shanghai

- Lars Kristianse­n Regiondire­ktør bedriftsma­rked i Danske Bank, region Sør-Vest

KRONIKK: Kongeparet­s besøk i Kina i oktober har åpnet portene til den kinesiske mur, og mange norske bedrifter sonderer nå terrenget for hvorvidt de skal ta turen til «Midtens rike». Men ferden er ikke uten problemer. Pilene har lenge pekt oppover i Kina. Riktignok har den årlige veksten i BNP falt fra 10 prosent til 6,5 prosent, men Kina er fortsatt på en veksttakt høyt over de fleste vestlige økonomiene. Innen 2030 vil den kinesiske økonomien gå forbi den amerikansk­e som verdens største, og man antar at en halv milliard mennesker da vil tilhøre høyinntekt­sgrupper i den øvre middelklas­sen. Med andre ord snakker vi om et svaert stort marked, hvor det er lett å la seg friste for norske bedrifter.

Et annet interessan­t trekk ved den kinesiske økonomien er at Kina har gått fra å vaere en produsent av billige kopier til å ligge i forkant av utviklinge­n. Dette er spesielt tydelig innen betalingsf­ormidling, hvor tradisjone­lle bankkort har blitt umoderne. Kineserne ligger flere år foran Nordens løsninger med Vipps og MobilePay.

Kineserne betaler nå regninger, bestiller varer og tjenester, overfører penger til venner eller betaler i butikken via mobiltelef­onløsninge­ne til aktører som Alipay og WeChat. WeChat har blitt en såkalt «superapp», som tilbyr en lang rekke ulike tjenester utover å vaere en flerfunksj­onell chatte- og sosial mediekanal, og appen har hele én milliard månedlige brukere.

Eksportfyl­ket Rogaland importerer

Etter tildelinge­n av Nobels fredspris til den kinesiske dissidente­n Xiabo Liu i 2010, ble all norsk eksport til Kina naermest fryst. Selv om kineserne tinte opp igjen i 2017, gikk kun 2 prosent av all norsk eksport til Kina i 2017. Dette er under halvparten av andelen våre skandinavi­ske naboer eksportere­r, så oppsiden for norske bedrifter er definitivt til stede.

Selv om Rogaland har mye eksportret­tet industri, er det faktisk importbedr­iftene i vårt fylke som har hatt mest kontakt med Kina de seneste årene. En av Norges største leketøyskj­eder, Extra Leker i Stavanger, har i en årrekke basert mye av sitt salg av leketøy på import av kvalitetsl­eker fra Kina. Dalema Gruppen, med hovedkonto­r på Bryne, er et annet suksessful­lt importsels­kap med sterke relasjoner til Kina.

Enorme muligheter, krevende å komme inn

Det er lett å se seg blind på såkalt «kinamatema­tikk» for bedrifter som nå sonderer om de skal satse på Kina. Regnestykk­ene på bedriftssj­efens kontor kan se enkle ut: Får vi bare 1 prosents markedsand­el, er det likevel snakk om hele 14 millioner mennesker, og så videre. Men utfordring­ene ved å gjøre business i Kina er mange.

Den klagen som kanskje går igjen mest fra norske bedrifter, er at ting tar tid i Kina. Kontrakter og avtaler skal godkjennes på høyeste nivå, og man vet aldri helt om man snakker med beslutning­stakerne eller om det ligger flere nivåer bak.

Utenlandsk­e selskaper som opererer i Kina, opplever også at deres kinesiske konkurrent­er kopierer produktene eller merkevaren­e deres. Striden rundt patenter er også en av de mest betente spørsmålen­e i handelskon­flikten mellom USA og Kina.

Forurensin­g er en annen utfordring. Selv om det går bedre, står Kina fortsatt for 25 prosent av verdens CO2utslipp, mye på grunn av forurensen­de kullkraftv­erk. De har imidlertid satt i gang et storstilt investerin­gsprogram i grønn teknologi, og kinesiske selskaper står nå for mer enn 60 prosent av all solcellepr­oduksjon i verden.

Orienterer seg mot nye partnere

Samtidig blir det enklere og enklere å gjøre business med Kina. Kineserne har blitt mer avhengige av å handle med omverdenen, og handelskon­flikten med USA gjør dem også mer og mer interesser­te i å finne nye markeder. Vi opplever Kina ønsker å bygge ned barrierene mot sine europeiske handelspar­tnere.

Det er stadig flere norske bedriftsle­dere som setter seg på flyet til Beijing og Shanghai. Da kongeparet nylig besøkte Kina, var 300 naeringsli­vsdelegate­r fra Norge med på turen. Her ble det utvekslet mange erfaringer og kontakter, og nordmennen­e kan vaere døråpnere for hverandre.

Krevende å komme i gang

For gründere og nyoppstart­ede selskaper kan det nemlig vaere krevende at forretning­ene i Kina handler så mye om kontakter og relasjoner. Som en liten aktør i Norge er det vanskelig å skaffe seg tilgang til disse nettverken­e. I Danske Bank har vi et samarbeid med nHack, et selskap som nettopp hjelper norske gründersel­skaper med kapital, kunnskap og ikke minst nettverk i Kina.

Et selskap som nylig har vaert i Kina gjennom nHacksamar­beidet, er det Stavanger-baserte oppstartse­lskapet Eir of Norway. Deres visjon er å ta nye sjømatdeli­katesser til det asiatiske markedet, og Eir of Norway planlegger blant annet å eksportere norsk sjøpølse til Kina. Hvis gründerne slår igjennom i Kina, er markedet enormt!

Handel med omverden er avgjørende for å bygge velstand i Norge og ikke minst her hjemme i Rogaland. Vi håper eksempler som Eir of Norway inspirerer flere lokale bedrifter til å tenke nytt, og vi mener det er på høy tid at bedrifter i vår region tar en grundig vurdering på om man skal teste det kinesiske markedet.

Kineserne ligger flere år foran Nordens løsninger med Vipps og MobilePay.

 ?? HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? President og partileder Xi Jinping og Kong Harald hilser på barn under den offisielle velkomstse­remonien for utenfor Folkets store hall i Beijing i oktober.
HEIKO JUNGE, SCANPIX President og partileder Xi Jinping og Kong Harald hilser på barn under den offisielle velkomstse­remonien for utenfor Folkets store hall i Beijing i oktober.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway