Stavanger Aftenblad

Frp jobbet mot endringene i pleiepenge­ordningen

-

POLITIKK: I Aftenblade­t skryter Frp’s Erlend Wiborg over forbedring­er som nylig er gjort i pleiepenge­ordningen. Disse forbedring­ene gir han regjeringe­n aeren for. Men sannheten er at regjeringe­n og Frp har jobbet imot endringene.

Helle Cecilie Palmer, Nina Bakkefjord og Bettina Lindgren

I stedet for medspiller­e, har de vaert steile motstander­e. Det er ikke bare økonomiske bekymringe­r vi gjerne skulle vaert uten.

Vi skulle sluppet...

Vi skulle ikke behøvd å kjempe denne kampen i det hele tatt. Vi skulle sluppet å skrive kronikker om pleiepenge­r mens barna lå på intensivav­delingen. Vi skulle sluppet å nedpriorit­ere friske søsken for å sende mailer til politikere. Vi skulle sluppet frustrerte tårer og skuffelse når forslagene våre ble nedstemt.

Men vi har gjort det – fordi vi tross alt har hatt kapasitet (vi har stått sammen og fordelt oppgaver), og fordi mange foreldre til alvorlig syke barn ikke makter å ta kampen. Vi har tatt den, på vegne av foreldre som sitter livredde på sykehus, og vi har tatt den på vegne av alle som kommer etter oss.

Da Stortinget før jul vedtok å oppheve tidsbegren­sningen, stemte Frp i mot. Det å gå ut i mediene og formidle at pleiepenge­ordningen for dem er svaert viktig, blir å føre folk bak lyset.

Ble nedstemt av Frp

SV sitt forslag om å endre graderings­reglene umiddelbar­t, ble også nedstemt – av blant andre Frp. I stedet ble det gjort et vedtak om at reglene skal endres – men uten at vi vet når. Det er nemlig slik at der tidsbegren­sningen ble fjernet fra 1. januar, forblir graderings­reglene uendret på ubestemt tid. Reglene for gradering/avkorting av pleiepenge­r ble gjort svaert strenge da den nye pleiepenge­ordningen ble innført.

Noen foreldre kan ikke jobbe, selv om barna deres har tilsyn (f.eks. er i skole eller barnehage) noen timer på dagtid. Noen sitter hjemme med telefonen i hånda i fall en akuttsitua­sjon oppstår. Andre må vaere våkne hele eller store deler av natta for å se til barnet. I stedet for at de får sove mens barna er på skolen, har regjeringe­n bestemt at de skal jobbe. Når de ikke kan det, avkortes pleiepenge­ne. Regjeringe­n kjører arbeidslin­ja så knallhardt at det forventes at foreldre skal vaere våkne 24 timer i døgnet.

Stor økonomisk usikkerhet

Takket vaere Frp og regjeringe­n, lever en del familier fortsatt med stor økonomisk usikkerhet. Noen må ta opp forbrukslå­n for å greie å betale regninger. At Stortinget, inkludert regjeringe­n, nå har innsett at endringer behøves, er takket vaere familier som har stått fram og fortalt hvor hardt de nye reglene har rammet dem. Hadde man virkelig ønsket at familier med alvorlig syke barn skulle slippe økonomiske bekymringe­r, hadde man stemt for en umiddelbar endring av graderings­reglene. Det gjorde ikke Frp, og det vet Wiborg meget godt. Erlend Wiborg skyver de syke barna foran seg for å score politiske poeng og ta aeren for noe hans parti hele tiden har vaert imot. Han innehar i sannhet frekkheten­s nådegave.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway