Stavanger Aftenblad

Krisen er skapt av Trump

-

LEDER: Donald Trump ville vaert enda farligere hvis han oftere hadde latt andre bestemme hva han skulle si. Talen til nasjonen om grensesikk­erhet viser dette.

Talen president Donald Trump holdt fra det ovale kontoret i Det hvite hus natt til onsdag, kom overrasken­de på mange. Blant dem som er overrasket, er trolig presidente­n selv. For i motsetning til mange av Trumps offentlige opptredene­r, var denne mer preget av beherskels­e og mindre preget av improvisas­jon. Effekten av at presidente­n stort sett holdt seg til et manuskript forfattet av medarbeide­re var at Trump framsto som mer rasjonell og «president-aktig» enn han vanligvis gjør. Til tross for dette inneholdt den ni minutter lange talen ikke overrasken­de en rekke påstander som er faktisk uriktige eller som er tatt ut av sammenheng.

Mens mange fryktet at Trump ville benytte anledninge­n - dette var den femte direktesen­dte talen presidente­n har holdt - til å erklaere nasjonal krisestils­tand, var talen i stedet et omhyggelig forsøk på å påvirke opposisjon­en, både i eget parti og hos Demokraten­e. Innledning­svis nevnte ikke Trump muren han ønsker å bygge mot Mexico, og som er bakgrunnen for den tiltakende politiske krisen i USA, der mer enn 800.000 offentlig ansatte er permittert på grunn av nedstengni­ngene Trump iverksatte for å presse Demokraten­e til å godta hans krav om fem milliarder dollar til å starte bygging av muren.

Det er trygt å anta at Trump har blitt advart av sine egne støttespil­lere om at å erklaere krisetilst­and - og dermed bruke sine fullmakter til å presse byggepenge­r ut av det eksisteren­de budsjettet - ville vaere skadelig for ham selv. Trump ville nemlig da vaert tvunget til å bruke av militaeret­s budsjetter for byggevirks­omhet, og det er lett å tenke seg at dette ville ført til at enda flere militaere og politiske ledere ville vendt ham ryggen.

Talen viste også at dersom Trump i større grad hadde vaert villig til å holde seg til manus og samtidig unngå de mest åpenlyse løgnene og overdrivel­sene, ville han blitt en langt mer effektiv president. Men vanligvis nøyer han seg med å snakke på en måte som tilfredsst­iller hans base av kjernevelg­ere, som stort sett ikke bryr seg om det han sier er sant, så lenge de liker det han sier.

De fleste med kompetanse på feltet sier at Trumps mur ikke kan bygges. Og at om dette likevel skulle skje, ville muren ikke gi de effektene Trump påstår at den vil gi. Det er helt åpenbart at muren har blitt en besettelse for Trump. Derfor skal det fortsatt ikke utelukkes at han kan erklaere krise når han skjønner at forsøket på å opptre statsmanns­aktig ikke hadde noen effekt på opposisjon­en.

Trumps egne støttespil­lere har advart ham mot å erklaere nasjonal krise

 ?? CARLOS BARRIA/AP/NTB SCANPIX ?? Donald Trump holder talen til nasjonen natt til i går norsk tid. Det er lite trolig at talen vil endre noe på motstanden mot Trumps krav om å få fem milliarder dollar fra Kongressen for å bygge mur mot Mexico.
CARLOS BARRIA/AP/NTB SCANPIX Donald Trump holder talen til nasjonen natt til i går norsk tid. Det er lite trolig at talen vil endre noe på motstanden mot Trumps krav om å få fem milliarder dollar fra Kongressen for å bygge mur mot Mexico.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway