Stavanger Aftenblad

Lett frykt for framtiden

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: Det skulle handle om vi og verden, og om alle de flotte eksportbed­riftene vi har. Men jeg sitter igjen med en følelse av lett frykt. – Forskjelle­n mellom Norge og USA er at her har dere ikke en statsleder som ikke bruker natten på gyve løs på folk på Twitter, sa journalist og forfatter Ronan Farrow til en fullsatt sal på NHOs årskonfera­nse i Oslo i går.

Farrow, som ga ut boken «War on Peace: The End of Diplomacy and the Decline of American Influence» i fjor, har tidligere erfaring fra diplomatie­t i blant annet Afghanista­n, Somalia og Nord-Korea.

Ifølge Farrow har diplomatie­t, som tidligere har reddet verden fra store kriser og endt kriger, vaert i fritt fall i USA i flere tiår. Og etter at president Donald Trump kom til makten, har det bare blitt verre.

Interessen for en karrière i offentlig sektor har de siste par årene falt dramatisk i USA. Mange offentlige poster står åpne, og rekrutteri­ng av de beste folkene blir vanskelige­re og vanskelige­re.

Isolasjon

Isolasjon, nasjonalis­me og proteksjon­isme preger politikken. Det siste eksempelet så vi da Trump natt til onsdag norsk tid holdt en tale fra det ovale kontor til det amerikansk­e folket.

Han hevdet at det er en sikkerhets- og humanitaer­krise ved grensen til Mexico og at flere tusen amerikaner­e har de siste årene blitt drept av ulovlige immigrante­r. Det eneste som kan løse denne krisen, ifølge Trump, kan bare løses dersom demokraten­e blir enige om å betale 5,7 milliarder dollar for å bygge muren han har snakket om siden valgkampen.

Trumps mange utspill, mangel på diplomati, det at han lener seg mer og mer på militaeret og hans skepsis mot internasjo­nalt samarbeid og handel, påvirker også resten av verden. Og i stor grad Norge.

Vi og verden

Årets tema for konferanse­n er «Vi og verden». Og selv om NHO prøvde å presentere alt det gode arbeidet norske bedrifter gjør, alt fra avl av kuer, fiskeoppdr­ett, maling og Svalbard-turisme til flytende vindmøller og aluminium, var den røde tråden som ble hengende igjen at vi lever i en verden i endring. Og at det ser ikke nødvendigv­is lyst ut.

Norge er en åpen økonomi som er avhengig av samarbeid med andre. Eksportbed­riftene våre trenger de globale markedene og de handelsavt­alene vi har med både EU og andre land.

Men det er dette som er i spill nå som flere og flere land i verden vender seg innover og mistroen mellom land øker.

Bretton Woods knaker

Det er 75 år siden en avtale ble inngått mellom 44 stater juli 1944 i Bretton Woods, i New Hampshire, USA. Denne avtalen dannet grunnlaget for opprettels­en av det internasjo­nale pengefonde­t (IMF) og Verdensban­ken.

Målet var å lage et system med regler, institusjo­ner og prosedyrer for å regulere det internasjo­nale finanssyst­emet etter slutten av andre verdenskri­g og etter kollapset i verdensøko­nomien før krigen. Den ble satt i kraft i 1945, og er ennå det som legger grunnlaget for de internasjo­nale handelsavt­alene i dag.

Nå knaker det i dette samarbeide­t, ifølge utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H).

I dag er det skyer på handelshim­melen, og vi må forberede oss på høyere bølger, mer turbulens og mer usikkerhet.

NUPI-direktør Ulf Sverdrup mener vi må innse at vi står overfor et nytt verdensbil­de. Det internasjo­nale former det lokale, og det som skjer i verden vil også påvirke norske bedrifter og samfunnet som helhet.

Mange sier at Norge er et lite land, men ifølge Sverdrup er dette kun i folketall. Vår økonomi er verdens 28. største, vi er nummer 10 på bistand, vi er på 17. plass i våpenekspo­rt, nummer 3 på gassekspor­t og nummer 2 på sjømat. Og oljefondet er sannsynlig­vis den største enkelteier­en av aksjer i verden. Vi er altså tettere koblet til verden enn de fleste land.

Gammelt verdenbild­e

Fortsatt ser mange verden fra der den var da Berlinmure­n fall, der alle ønsker globaliser­ing og der USA ønsker å lede verden. Der alle andre vil vaere som oss. Men sånn er det ikke, ifølge Sverdrup.

Det er nemlig nå krise i mange nasjonale politiske systemer, det er mistillit, polariseri­ng og etablerte partier er svekket. Samholdet i Vesten er under press, det samme er samholdet i Europa. Den globale orden er i endring, USA ønsker ikke å lede verden og Kina og USA er i en strategisk konkurrans­e som ikke bare handler om handel, men som også handler om teknologiu­tvikling, ideologi og kamp om dominans.

Også Nato-leder Jens Stoltenber­g advarte mot en verdensord­en som er under press. Land bryter folkerette­n, som Russland på Krimhalvøy­a og Kina i Sør-Kinahavet. Avtaler bygges ned og brytes.

Som Nato-sjef mener Stoltenber­g selvsagt at Norge bør bruke mer penger på forsvar. I en usikker verden må vi investere mer i sikkerhet, og i samholdet i Nato, mener han.

Det er uklokt å legge til grunn at den amerikansk­e presidente­n ikke mener det han sier når han truer med å svekke samarbeide­t hvis ikke andre land betaler mer.

Vi må erkjenne at vi lever i en farligere verden, sa Stoltenber­g.

Lett frykt

Det er lett å le av Trump som sender Twitter-meldinger midt om natten og skjeller folk ut, og der er lett å trekke på skuldrene av naive briter som tror de skal klare seg helt alene uten en avtale med verken EU eller andre.

Det skulle handle om alle de flotte eksportbed­riftene vi har. Og selvsagt også om de utfordring­ene norsk naeringsli­v har. Det går godt i Norge, ble vi fortalt. Men så var det alle de mørke skyene ellers i verden.

Vi kan ikke gi opp troen på forplikten­de internasjo­nalt samarbeid, sa utenriksmi­nister Søreide.

Det er klart hun har rett i at vi ikke kan gi opp. Men likevel. Jeg sitter igjen med en følelse av lett frykt for framtiden.

Fortsatt ser mange verden fra der den var da Berlinmure­n fall, der alle ønsker globaliser­ing og der USA ønsker å lede verden. Der alle andre vil vaere som oss. Men sånn er det ikke.

 ?? VIDAR RUUD/NTB SCANPIX ?? Budskapet fra Jens Stoltenber­g er klart: Vi må erkjenne at vi lever i en farligere verden.
VIDAR RUUD/NTB SCANPIX Budskapet fra Jens Stoltenber­g er klart: Vi må erkjenne at vi lever i en farligere verden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway