Stavanger Aftenblad

Sendte 199 ploger til Kina, økte 100 millioner og trenger 30 nye

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

KVERNELAND: Ett år etter at det japanske storkonser­net Kubota corp betalte 400 millioner kroner for å bli herre i eget hus på Jaeren, går det fortsatt så det suser for plogfabrik­ken til Kverneland. I fjor satte Jaerens største og eldste industribe­drift ny omsetnings­rekord, med 849 millioner, en økning på 100 millioner fra 2017.

– Resultatet er ikke klart, men også det ble betydelig forbedret, opplyser Magne Svendsen, administre­rende direktør i Kverneland Group Operations Norway.

Dette er plogfabrik­ken med hovedbase på Øksnevad i Klepp som nå er en del av det Kubota corp, børsnotert i Japan med 31.000 ansatte.

I januar i fjor kjøpte Kverneland tilbake sin egen fabrikk på Jaeren; hele eiendommen og alle bygningene som huset plogfabrik­ken. Til sammen 117 mål, hvorav 40 mål med bygg. Anlegget ble i 2003 gjennom runden med «sale and leaseback» solgt til en lokal investorgr­uppe.

Japan satser på Jaeren

Det var i en periode da det ikke gikk så godt for Kverneland. Blant annet ble Klepp kommune og Lyse bedt om å gi rabatt på avgifter og strøm for å sikre at bedriften kunne bli i Norge. Bedriften leide sine egne lokaler - helt til japanerne for nøyaktig ett år siden bladde opp 400 millioner, slik at den tradisjons­rike bedriften igjen ble herre i eget hus.

Mer om kjøpet:

Med kjøpet bekreftet storkonser­net i Japan at ploger for verdensmar­kedet skal lages på Jaeren «i nye 100 år». De ansatte jublet. Da hadde eierne siden overtakels­en i 2012 også brukt rundt 360 millioner kroner på oppgraderi­ng og nytt utstyr.

– Tilbakekjø­pet har bidratt positivt til et bedre resultat, melder plogsjefen.

Ansatte står på Klubbforma­nnen er enig.

– Det er ingen tvil om at den japanske satsingen her på Jaeren har vaert positiv for oss på alle måter, sier Stein Mossige.

Han kan i sesongbedr­iften se tilbake på ett år, der det har vaert full trøkk fra januar til desember, med mye overtid og der klubben har vaert opptatt av at vedvarende ekstra arbeid må gi nye faste jobber.

– Vi har gode eiere nå. Men kapitalen tenker likt om den sitter i Japan eller Norge. Den er avhengig av at vi gjør en god jobb, og vi er godt fornøyd med at resultatet viser at vi gjør det hver dag, sier Mossige.

Positivt for resultatet Eurokursen og svak krone har også bidratt positivt, men først og fremst selger Kverneland godt med ploger. Europa er det største markedet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway