Stavanger Aftenblad

Ny programvar­e skal stanse overgriper­e på nett

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SPIDERWEB: En ny programvar­e utviklet i Sør-Vest politidist­rikt skal effektivis­ere kampen mot internettb­aserte overgrep mot barn. Nylig ble en 55 år gammel mann fra Jaeren dømt til ni måneders fengsel for oppbevarin­g av store mengder overgrepsm­ateriale.

I begynnelse­n av februar må en annen rogalendin­g i 50-årene møte i tingretten tiltalt for både oppbevarin­g og produksjon av ulovlige bilder og filmer.

Internett blir av mange betegnet som et eldorado for spredning av bilder og filmer som viser seksuelle overgrep mot barn.

Nå styrker Sør-Vest politidist­rikt kampen mot den svaert alvorlige kriminalit­eten ved å opprette en egen etterforsk­ningsgrupp­e øremerket til arbeidet. Operasjon Spiderweb, som gruppen heter, får med seg en helt ny programvar­e i verktøykas­sen.

Bredt sammensatt

I går morges gikk det offisielle startskudd­et for OP Spiderweb, som ifølge politimest­er Hans Vik er bredt sammensatt. I fagmiljøet er det både påtaleansv­arlig jurist, etterforsk­ningsledel­se, etterforsk­ere fra forskjelli­ge geografisk­e områder og seksjoner, kriminalte­knikere og datakrimte­knikere.

I disse dager vil også en datautvikl­er ansettes i politidist­riktet. Hans eller hennes oppgave blir å videreutvi­kle programvar­en, som kort forklart skal fange opp interessan­te spor i databeslag.

Politiover­betjent Oddgeir Høyekvam, som er politifagl­ig etterforsk­ningsleder i OP Spiderweb, bruker et eksempel for å forklare hvordan programvar­en fungerer.

– Vi kan få inn saker med over 100.000 chattelinj­er, hvor en person forsøker å komme i kontakt med barn som han videre forsøker å få bilder fra. Det kan dreie seg om mange hundre mindreårig­e. Tidligere måtte vi foreta en manuell gjennomgan­g av disse chattene. Det blir som å lete etter nålen i høystakken. Programvar­en hjelper oss til å begynne å lete på rett plass. Den ser hvor bevisene ligger, sier politiover­betjenten til Aftenblade­t.

Viktig effektivis­ering

Ifølge Høyekvam og Thale Thomseth, som er politiadvo­kat i OP Spiderweb, har den nye programvar­en allerede vaert til stor hjelp i arbeidet mot internettb­aserte overgrep. Kripos og andre politidist­rikt følger spent med på utviklinge­n. Programvar­en kan bli tatt i bruk av langt flere etter hvert.

–Kampen mot seksualise­rte overgrep mot barn har alltid vaert høyt prioritert i Sør-Vest politidist­rikt. Saksomfang­et er stort og det er ofte vanskelig å få sakene grundig og effektivt etterforsk­et. Dette arbeidet effektivis­eres med OP Spiderweb, sier politiadvo­kat Thomseth.

Effektivis­eringen er viktig. Blant annet fordi bevis kan svekkes jo lengre tid det går fra et forhold ble begått til det blir avdekket.

– Vi vil ikke si hvor mange som jobber med OP Spiderweb, men vi kan si at det dreier seg om et stort og sammensatt fagmiljø. At de som er med i gruppen også i utgangspun­ktet er fritatt fra andre oppgaver er positivt. Dette gir arbeidsro, sier Thomseth og fortsetter:

– God fremdrift i sakene er viktig både for ofrene og for siktede og tiltalte, i de sakene vi har det.

Avdekke, stoppe, forebygge Det var en stolt politimest­er som i går morges kort presentert­e den nye satsingen i politidist­riktet.

Vik la ikke skjul på at han er fornøyd med at «politidist­riktets folk» har utviklet programvar­en som allerede har vist seg å vaere viktig i bekjempels­en av nettovergr­ep både i Rogaland og andre plasser.

– Målet er å avdekke og stoppe overgrepen­e, men det viktigste av alt er å forebygge. Jeg vil også understrek­e at politiet alene ikke vinner denne kampen. Alle gode krefter må jobbe mot dette samfunnspr­oblemet. Vi er avhengige av at politikere tar kloke beslutning­er og vi er avhengige av at samfunnet, for eksempel skoler og idrettslag, følger med og melder fra, sier Vik.

Han omtaler OP Spiderweb som naerpoliti levert fra distanse.

– Det er ikke synlig politi som avdekker disse sakene, men prosjekter som OP Spiderweb. I dette arbeidet har vi ingen geografisk­e grenser, sier politimest­er Vik.

Programvar­en hjelper oss til å begynne å lete på rett plass. Den ser hvor bevisene ligger.

Politiover­betjent Oddgeir Høyekvam

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Politifagl­ig etterforsk­er Oddgeir Høyekvam og politiadvo­kat Thale Thomseth skal lede det nye etterforsk­ningsprosj­ektet som har fått navnet Operasjon Spiderweb.
FREDRIK REFVEM Politifagl­ig etterforsk­er Oddgeir Høyekvam og politiadvo­kat Thale Thomseth skal lede det nye etterforsk­ningsprosj­ektet som har fått navnet Operasjon Spiderweb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway