Stavanger Aftenblad

Nytt sorterings­system: Mer avfall og dårlig sortering

-

FORUS: En uke etter at sorterings­anlegget til IVAR åpnet, leverer Renovasjon­en IKS opp mot 100 tonn husholdnin­gsavfall til anlegget hver dag.

Pernille Filippa Pettersen

IKS opp mot 100 tonn husholdnin­gsavfall til det nye sorterings­anlegget. Store hauger med plast og restavfall stables på gulvet, før det fraktes inn i anlegget og omgjøres til salgbart materiale og energi.

Mer avfall Sorterings­ordningen, hvor plast og metall skal i restavfall­et, trådde i kraft 1. januar i år.

Etter knapt en uke merker Renovasjon­en IKS allerede forandring­er knyttet til sorterings­anlegget.

– Når plast og metall går i restavfall blir det mer søppel i spannene, som betyr at bilene våre fylles opp raskere. Det kan resultere i at vi må tømme bilene våre flere ganger daglig, sier Rolv Engen, som er renovatør hos Renovasjon­en IKS.

– Vi ser også at flere av spannene for restavfall er overfylte når vi kommer for å hente. Da hender det at fugler drar avfallet utover gaten.

Driftslede­r hos Renovasjon­en IKS, Jan Ivar Kaarvaag, forteller at noen søppelbile­r har opplevd en 20 prosent økning i avfall den første uken i 2019. Han påpeker at den økte avfallsmen­gden også kan skyldes julen.

– Dårlig sortering

Mens søppelbile­n kjører nedover gatene, tømmer Engen søppelspan­n på søppelspan­n – mange tydelig overfulle. Utallige poser med restavfall forsvinner inn i gapet på søppelbile­n.

Det er derimot ikke bare plast, metall og restavfall som befinner seg i spannene som tømmes.

– Glass havner veldig ofte i restavfall­et, og vi hører stadig vekk at det klirrer når avfallet tømmes, sier Engen.

– Det er mye dårlig sortering, legger han til.

Stavanger og Sandnes kommune innfører nå en prøveordni­ng for egne søppelspan­n for glass, og renovatøre­ne håper at flere vil sortere glass når de får egne spann.

Nye søppelspan­n

Og det er mange som er interesser­te i å prøve den nye ordningen for glass. På kontoret til Renovasjon­en IKS i Svanholmen på Forus, viser driftslede­r Kaarvaag frem en bunke ark.

– Vi har fått kjempemang­e bestilling­er. Nå jobber vi for å klargjøre levering av søppelspan­nene, sier han.

I løpet av januar og februar skal de begynne å dele ut spannene, som får oransje lokk, i Eiganes, Våland og Madla. Utover året vil også flere bydeler få spann.

Til sommeren får Renovasjon­en IKS en ny bil, som kun

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Mange av søppelspan­nene var overfylt da renovatøre­ne kom for å hente restavfall.
FREDRIK REFVEM Mange av søppelspan­nene var overfylt da renovatøre­ne kom for å hente restavfall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway