Stavanger Aftenblad

Hva skjer ved en brann?

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

RYFAST: Hvordan skal vi forholde oss ved en ulykke? Ryfast-sjef Gunnar Eiterjord svarte på en rekke spørsmål da han stilte på nettmøte i går.

Tor Inge Jøssang

– Det viktigste var å få besvart det som går på sikkerhet, for å gjøre brukerne tryggere på at dette blir trygt og godt, sier Ryfast-sjef Gunnar Eiterjord og Øyvind Ellingsen, som assisterte. Her er noe av de svarte, i forkortet versjon:

Hvordan skal vi forholde oss ved en ulykke, og spesielt ved en brann? Hva skjer når alarmen går, hvem rykker ut?

Skjer ulykken i tunnelen, skal du ha fokus på å komme deg til naermeste nødgjennom­gang til det andre tunnelløpe­t. Da går det automatisk alarm til en vaktsentra­l som iverksette­r nødprosedy­rer og oppfølging. Vi vil komme ut med en informasjo­nsfilm om dette. Til høsten blir det tunnelangs­tkurs.

Med tanke på at Solbakktun­nelen er nesten dobbelt så lang, og brattere stigning over større lengde enn hva Oslofjordt­unnelen har, hvilke vurderinge­r er blitt gjort i forhold til faren for, og forventet hyppighet av brann i større kjøretøy?

Det er gjort grundig, uavhengige risiko- og sårbarhets­analyser som viser at vi har en helt annen og forsvarlig sikkerhet med to tunnelløp og valgt sikkerhets­utrustning. Og i motsetning til Oslofjordf­orbindelse­n, er mestparten av Ryfylketun­nelen forholdsvi­s flat, kun stigning i hver ende.

Hvordan har dere tenkt å forebygge varmgang i bremser på tunge kjøretøy?

Heldigvis blir standarden på kjøretøyen­e bedre og våre tunneler er slakere enn de fleste gamle tunneler. I tillegg har vi med sikkerhets­utrustning og to tunnelløp helt andre muligheter til å håndtere enn brann, hvis den først skulle oppstå.

Når åpnes Ryfast- og Eiganestun­nelen? Er det aktuelt å framskynde, hvis testperiod­en går godt?

De åpnes samtidig, før jul. Vi mener vi har satt en realistisk tid på dette og så får vi ta det som et pluss hvis det mot formodning skulle gå raskere. Årsaken til at testing og sikkerhets­godkjennin­g tar tid, er kort og godt at det er fryktelig mange komponente­r som skal testes uavhengig av hverandre.

Hvor mange tonn plast (skyteledni­nger/armeringsf­iber) er på avveie og har havnet i naturen?

Klarer ikke på stående fot å gi et eksakt tall. Men dette beklager vi og rydder opp.

– Hva tenker du om at noe av elektroarb­eidet i Eiganestun­nelen er utført av streikebry­tere, og noe av det til og med av ufaglaert personell?

Vi kontroller­er at alle som utfører oppgaver er sertifiser­t og har de sertifikat­er som skal til. Vi forholder oss til hovedentre­prenøren som vi har kontrakt med og sjekker at de overholder minstelønn, tariff og lovlige arbeidstid­sordninger. Eventuelt streikebry­teri synes vi heller ikke noe om, men her har vi ingen sanksjonsm­idler ut over å appellere til at entreprenø­r som arbeidsgiv­er og deres ansatte/fagforenin­g greier å ha ordnede forhold seg i mellom.

Hva er status for utbygginge­n? Når er dere ferdig med dagsonene? Når er elektro ferdig? Når begynner testingen av det tekniske?

Framdrift er bra. Tunnelarbe­ider og daganlegg er ferdig med noen mindre unntak, blant annet daganlegge­t på Tasta og kollektivt­erminal på Solbakk. Nå pågår elektro- og trafikksty­ringsinsta­llasjoner. Testing starter til sommeren.

Annet som kom fram i nettmøtet: Ryfast koster totalt 7,6 milliarder 2018-kroner og Eiganestun­nelen 3,3 milliarder 2018-kroner. Alle tunnelene får fartsgrens­e 80 km/t. Tunnelmass­en har blitt til 300 dekar nytt naeringsar­eal i Stavanger og Strand. Tauferja slutter å gå når tunnelen åpner. Timesregel­en i Bymiljøpak­ken skal gjelde for Hundvågbeb­oere som velger å kjøre Hundvågtun­ellen. Det blir ikke innkreving av bompenger i Eiganestun­nelen, bare i Ryfylkeog Hundvågtun­nelen.

De som vil kjøre moped fra Tau til Stavanger, må reise via indre Ryfylke, men buss anbefales i stedet. Ryfastløpe­t arrangeres 5. oktober, og dessuten blir det åpen dag med mulighet til å gå gjennom Eiganestun­nelen en gang til høsten. Det blir et sykkelløp (Haute Route) i august.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Ryfast-sjef Gunnar Eiterjord, til venstre, svarte på lesernes spørsmål, assistert av kommunikas­jonsrådgiv­er Øyvind Ellingsen.
FREDRIK REFVEM Ryfast-sjef Gunnar Eiterjord, til venstre, svarte på lesernes spørsmål, assistert av kommunikas­jonsrådgiv­er Øyvind Ellingsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway