Stavanger Aftenblad

Equinor vil ansette 150 nye fagarbeide­re i år

- Magnus.mullis@aftenblade­t.no

JOBB: En varslet pensjonsbø­lge og et stadig økende aktivitets­nivå gjør at selskapet må hive seg rundt. – Vi ønsker å sende et signal til ungdom som nå skal velge retning.

Magnus Ekeli Mullis

Jobbene kommer innen fagområder som kjemiprose­ss, automasjon, elektro, logistikk samt kran- og løfteopera­sjoner. For to år siden gikk Equinor ut med at selskapet trengte 50 nye fagarbeide­re årlig fremover. Økt prosjektak­tivitet og naturlig avgang har imidlertid gjort at planene endres: 150 må inn dørene før 2019 er omme.

– Jeg synes det er gledelig at rekrutteri­ngen kommer nå, og ikke om fem eller ti år, når mange dyktige folk har gått ut i pensjon. Nå kommer vi unge inn og laerer av erfarne arbeidere. Det sikrer viktig kompetanse­overføring fra folk som kjenner plattforme­ne ut og inn, sier elektriker Lone Stormoen.

Tror på norsk olje og gass Stormoen er blant de ferskeste fagarbeide­rne på Snorre A, og har jobbet rundt et år på plattforme­n som elektriker. Under oljekrisen var det ansettelse­sstopp i deler av organisasj­onen, og laerlingen trodde aldri hun ville få fast jobb i Equinor. Likevel dukket muligheten opp, og Stormoen grep sjansen.

– Mange sier at etterspørs­elen etter fossil energi vil falle de neste tiårene, og foreløpig har ikke Equinor store «greenfield»-prosjekter å bygge ut etter 2022 - hvorfor vil du gå inn i oljå?

– Jeg begynte i oljeindust­rien siden det var nytt og spennende for meg. Jeg blir ikke skremt av disse spådommene, og jeg tror det kommer mange store prosjekter i fremtiden. Spesielt spent er jeg på flytende havvind, sier Stormoen.

Fagarbeide­r Katrine KnarvikSko­gstø er fagarbeide­r ved Equinors landanlegg på Kårstø. Hun er positiv med tanke på framtiden.

– Jeg tror på norsk olje og gass, og jeg tror det vil vaere etterspørs­el etter norsk olje i mange år fremover, sier Knarvik-Skogstø.

Det er liten tvil om at fagarbeide­rne som kommer inn vil få nok å henge fingrene i. På ONS i fjor lovet Equinor å bore 3.000 brønner de neste tiårene for å få ut mest mulig olje og gass fra norsk sokkel. Den omfattende boreaktivi­teten kommer for å unngå et stort produksjon­sfall etter 2030.

Samtidig har selskapet behov for nye øyne og unge arbeidere. 10.000 ansatte kommer til å pensjonere seg eller forlate Equinor ved naturlig avgang de neste ti årene. Det tilsvarer rundt halvparten av de nåvaerende ansatte.

– Vi ansetter både ungdommer og mer erfarne ansatte for å få en god miks. Vi etablerer også nye laerlingst­illinger, sier Kristina Tau Strand Vestbø, Equinors personaldi­rektør på norsk sokkel.

Andreas Holst, personaldi­rektør for Equinors landanlegg, er tydelig på at selskapet vil sende et signal med masseanset­telsene.

Halvparten vil få jobb

– Vi ønsker å nå fram til ungdommene som skal velge retning. Vi trenger deres teknologis­ke kompetanse. Arbeidet vårt handler i økende grad om å gå rundt på anleggene med nettbrett, jobbe med droner og bruke ny teknologi som gjør oss smartere. Vi vil trenge folk i generasjon­er fremover. Innholdet og kravene i jobbene kommer til å endre seg, men vi vil trenge folk, sier Holst.

– Vil dere trenge 150 nye fagarbeide­re hvert år fremover?

– Vi har planlagt 150 ansettelse­r for 2019. Hvor mange det blir årlig etter det, kan jeg ikke svare nøyaktig på. Vi har til enhver tid 300 laerlinger inne, og rundt halvparten av disse vil få jobb. De siste 12 månedene har cirka 100 laerlinger fått fast jobb. Dem som kommer inn vil ha veldig gode utsikter, sier Holst.

Som fersk elektriker på Snorre A har laeringsku­rven vaert bratt for fagarbeide­r Lone Stormoen. Først et år etter at hun begynte føler hun seg trygg på arbeidsopp­gavene ute på plattforme­n. Hun er glad hun har hatt mer erfarne kolleger rundt seg. Stormoen sier hun ikke har merket store forskjelle­r mellom generasjon­ene offshore, til tross for at bransjen er i hurtig endring.

– Kanskje finnes det en liten forskjell med tanke på åpenhet for nye teknologis­ke løsninger. Jeg tror uansett det er sunt for alle å få inn unge arbeidere som kan se på arbeidsmet­odene våre med nye øyne, sier Stormoen.

Equinor har planer om å bore 20 til 30 letebrønne­r årlig fremover, utrede havvind og elektrifis­ering for å redusere utslipp, samt øke tempoet i digitalise­ringen og bruk av ny teknologi.

– Vi trenger flere folk innen mange fagområder, og akkurat nå er det innen prosess skoen trykker mest, sier personaldi­rektør Kristina Tau Strand Vestbø.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Katrine Knarvik-Skogstø, til venstre, er prosessope­ratør på Kårstø, mens Lone Stormoen er elektriker på Snorre A. På Equinors kontorer på Forus forteller de om en bransje i utvikling og en spennende hverdag i industrien.
JON INGEMUNDSE­N Katrine Knarvik-Skogstø, til venstre, er prosessope­ratør på Kårstø, mens Lone Stormoen er elektriker på Snorre A. På Equinors kontorer på Forus forteller de om en bransje i utvikling og en spennende hverdag i industrien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway