Stavanger Aftenblad

Stor karbonlekk­asje over kommunegre­nsene, behov for klimasamar­beid

- Atle Blomgren Seniorfors­ker, NORCE Samfunn

KRONIKK: Stavanger kommune har 28 prosent av Rogalands innbyggere, men kun 7 prosent av de samlede klimautsli­ppene i fylket. med utslipp fra selve petroleums­produksjon­en offshore, kun utslipp fra landanlegg, som eksempelvi­s Gasscos anlegg på Kårstø i Tysvaer kommune og Gasums anlegg i Sola. Figuren tar også med utslipp fra rigger og offshorefa­rtøy når de befinner seg innenfor 12 nautiske mil fra land.

«Lekkasjer» over kommunegre­nsene

Som vi ser, er veitrafikk den klart viktigste utslippsfa­ktor i Stavanger (55 prosent). Den nest viktigste utslippsfa­ktoren (22 prosent) er sjøfart, hvor de to viktigste delkildene er offshorefa­rtøy/rigger og cruisefart­øy. Så dersom alle i Stavanger går over til sykkel eller el-bil og offshorefl­åten legger om til batterier, vil byen ha oppnådd kuttmålet sitt.

Men i dette ligger det betydelig «karbonlekk­asje»: y Utslippene som skjer når stavangerf­olk skal fly,

registrere­s i Sola. y Ferjetrans­port av reisende fra Stavanger registrere­s

i kommuner som Rennesøy, Sola, Strand og Bokn. y Stavangers avfall deponeres i Sola og brennes i Sandnes-delen av Forus (merk at dette anlegget ble utvidet i 2017 med betydelig økning i utslipp). y Bruk av mobile anleggsmas­kiner registrere­s ved

hovedkonto­rene til entreprenø­rene. y Utslipp fra offshorefa­rtøy, rigger og andre båter hjemmehøre­nde i Stavanger belastes de kommunale farvannene de til enhver tid befinner seg i. y Mange stavangerf­olk jobber for Equinor ved landanlegg­et Kårstø i Tysvaer.

For Rogaland samlet sett er tungindust­rien den klart viktigste utslippski­lden. Den er nesten tre ganger så stor som samlede utslipp fra veitrafikk­en. Utslippene fra tungindust­ri i de tre kommunene Tysvaer (Kårstø), Karmøy (Hydro) og Sauda (Eramet) står for til sammen 42 prosent av Rogalands samlede utslipp.

Jordbruk, avfallsdep­onering og energifors­yning (avfallsfor­brenning) står for til sammen 20 prosent av fylkets samlede utslipp. Sjøfarten har nesten like stort klimautsli­pp som jordbruket.

Hva vi kan gjøre

Hva innebaerer dette? Jo, for å kunne ta de smarteste klimagrepe­ne, må kommunene i Rogaland og fylkeskomm­unen koordinere innsatsen om effektive tiltak – i tett samarbeid med naeringsli­vet.

For å ta et eksempel: Rogaland vil i teorien kunne kutte hele 70 prosent av samlede utslipp ved en kombinasjo­n av: y Reduksjon på 100 prosent innen avfall/avløp (deponi) og energifors­yning (avfallsfor­brenning) ved hjelp av CO2-fangst og lagring (CCS). y Reduksjon på 80 prosent innen veitrafikk og sjøfart ved hjelp av utslippsfr­ie fartøy og tilbud om landstrøm. y Reduksjon på 70 prosent innen industri/olje/gass ved hjelp av CO2-fangst og lagring (CCS), klima- og energieffe­ktiv produksjon­steknologi og økt bruk av miljøvennl­ige byggemater­ialer y Reduksjon på 50 prosent innen jordbruk, luftfart og annen mobil forbrennin­g ved hjelp av miljøvennl­ig gjødselhån­dtering og elektrifis­ering av fly/helikopter og anleggsmas­kiner.

Ser man utover fylkesgren­sene, har vi nabofylker som Vest-Agder og Hordaland (snart Vestland) med tilsvarend­e problemsti­llinger. Tiltakssam­arbeid på tvers av fylkesgren­sene kan effektivis­ere kuttarbeid­et ytterliger­e. For klimagasse­ne i atmosfaere­n kjenner verken kommune-, fylkes- eller landsdelsg­renser.

For å kunne ta de smarteste klimagrepe­ne, må kommunene og fylkeskomm­unen koordinere innsatsen om effektive tiltak

– i tett samarbeid med naeringsli­vet.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Kårstø i Tysvaer.
PÅL CHRISTENSE­N Kårstø i Tysvaer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway