Stavanger Aftenblad

Ap snur kappen etter vinden

- Leder, Levekårsst­yret i Stavanger (H)

STAVANGER: Austbø bofellessk­ap er bygget, og fylkeslege­n har etter en grundig vurdering slått fast at dette vil vaere et godt tilbud til autist Hanne Hjorteland.

Kåre Reiten

De styrende politiske partiene i Stavanger, med Høyre i spissen, har i mange år kjempet for at også innen helsetjene­ster skal det vaere muligheter for private aktører som et alternativ til det offentlige. Både fordi vi mener at private kan tilføre noe nytt, men også at konkurrans­en fra dem kan skjerpe og dermed forbedre det offentlige tilbudet. Hver gang vi foreslår dette, får vi innbitt motstand fra saerlig Ap og SV som ønsker dette som rene kommunale tjenester.

Private tilbydere er «velferdspr­ofitører» som har et sugerør i det offentlige sine penger, og er en uting som de absolutt ikke ønsker innblandin­g fra. Saken Hanne Hjorteland dreier seg om en veldig syk, autistisk jente som var i et kommunalt bofellessk­ap, og der de ansatte ikke maktet å gi henne et godt nok tilbud. Kommunen inngikk derfor en avtale med en privat aktør som skulle gi henne et godt tilbud inntil kommunen hadde fått tid til å bygge opp et godt kommunalt tilbud til henne, og flytte henne tilbake til kommunen.

Austbø bofellessk­ap er bygget, og fylkeslege­n har etter en grundig vurdering slått fast at dette vil vaere et godt tilbud til Hanne. Når så NRK-Rogaland tar saken, så får pipen en helt annen lyd. Nå er ikke det private tilbudet som IAA gir lengre en «velferdspr­ofitør» som suger sju millioner ut av det offentlige, men et kjaerkomme­nt supplement til det offentlige; ifølge Arbeiderpa­rtiets representa­nt Linda S. Krüger i leserinnle­gg i Aftenblade­t 8. januar. Når jeg som ett av flere argumenter for å flytte henne tilbake til kommunen nevner økonomi, så drar jeg debatten ned på et lavmål ifølge Krüger; for dette dreier seg om verdighet.

Austbø bofellessk­ap som ble bygget for flere år siden, er spesielt tilrettela­gt for autister. Der står en leilighet og venter på Hanne, og i samarbeid med det private tilbudet hun har hatt, ønsker vi å gi henne en trygg overføring og et godt og varig tilbud. Dette kommunale tilbudet karakteris­erer nå Arbeiderpa­rtiets representa­nt som altfor dårlig, og mener Hanne vil bli en forsøkskan­in i en altfor dårlig tjeneste. Fylkeslege­ns faglige vurdering overprøves glatt. Når så SV, som vil bekjempe alle private «velferdspr­ofitører», hiver seg på samme argumentas­jonen; er det vanskelig å ta de seriøst.

Ap ønsker å overta styringen av byen bl.a. sammen med SV. Hvis man skal vaere ledere, så må man tåle å stå for det man mener, selv om det kommer medieoppsl­ag som det kan vaere lett å «hoppe på» for i øyeblikket å vinne noen stemmer. Man må stå for noe, ellers faller man for alt. I denne saken har ikke Ap og Sv bare «snudd kappen etter vinden». De har virkelig vrengt kappen så grundig at de går imot alt hva de tidligere har stått for. Det lover ikke godt hvis de seriøst ønsker å overta styringen av Stavanger etter neste valg!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway