Stavanger Aftenblad

Vi kommuniser­er og tar ansvar

- CEO, Comrod Communicat­ions Kari Duestad CFO/CCO, Comrod Communicat­ions

TAU: Comrod driver en global virksomhet som tåler dagens lys.

Ole Gunnar Fjelde

Nei, selvsagt skal ikke vårt lokale naeringsli­v bidra til undertrykk­else og konflikt. Det gjør heller ikke Comrod Communicat­ions, selv om leder i Stavanger AUF, Bjørnar Haugstad Jåtten, mer enn antyder i et leserinnle­gg i Aftenblade­t 7. januar. Comrod driver en global virksomhet som tåler dagens lys.

Innlegget retter søkelyset på antenner fra Comrod som, via en amerikansk kunde, endte opp i Marokko. Saken omhandler et videresalg fra USA som fant sted i 2009/2010. «Comrod må kommuniser­e om videresalg», heter det i tittelen. Det har vi også gjort. I dette tilfellet rettes imidlertid oppfordrin­gen til feil mottaker. Vi forholder oss til et offentlig regelverk, som igjen er basert på norsk lov. Derfor er våre folkevalgt­e, ikke Comrod, rett adresse for oppfordrin­gen.

Åpen holdning utad

I leserinnle­gget settes det spørsmålst­egn ved om vi har dårlig samvittigh­et i denne saken. Nei, det har vi ikke. Det betyr imidlertid ikke at vi neglisjere­r temaet. Dersom reglene endres, vil vi selvsagt rette oss etter det, i tett dialog med Utenriksde­partemente­t. Det vil vaere en del av vårt samfunnsan­svar.

Comrod har hovedkonto­r på Tau, hvor vi utvikler og produserer antenner som benyttes til sivile- og forsvarslø­sninger. Antennene utgjør kun en mindre del av et system, hvor det vanligvis er radioprodu­senten som er vår kunde.

Vi ble i 2010 kåret til Årets Bedrift i Stavangerr­egionen, hvor juryen blant annet framhevet evnen til nyskaping som årsaken til at vi er verdensled­ende innen vår nisje. Ikke minst fordi vi alltid har hatt en åpen holdning utad, er det skuffende at AUF-lederens innlegg preges av feil, unyanserte og tendensiøs­e påstander.

Forfattere­n hevder at NRK i sin tid naermest avslørte Comrod som leverandør av militaere antenner til Marokko via videresalg gjennom USA. Den angivelige avsløringe­n var ikke noe annet enn svar på et spørsmål fra en journalist.

Ikke et offensivt våpen

I innlegget hevdes det også at den norske foreningen Støttekomi­teen for VestSahara 22 ganger har forsøkt å få oppklaring­er fra Comrod på sine spørsmål, uten å få svar. Det er feil. Foreningen fikk i oktober 2011 grundig informasjo­n, basert på ulike spørsmål og problemsti­llinger knyttet til saken.

Våre antenner kan inngå i radioutsty­r som brukes av sivile- og forsvarsku­nder. Dette er en handelsvar­e som kan kjøpes fra et stort antall leverandør­er.

I innlegget hevdes det å vaere mange likhetstre­kk mellom videresalg av våpen fra USA til Saudi-Arabia og videresalg av antenner fra USA til Marokko. Det er vi sterkt uenige i. Våre antenner er alt annet enn offensive våpen.

Fra AUFs side hevdes det at Comrod ikke vil gi offentligh­eten innsyn i bedriftens etiske retningsli­njer og samfunnsan­svar. Igjen feil, da retningsli­njene har vaert publisert flere steder hos oss, blant annet på websidene våre. Som det fremgår av dem, arbeider vi også etter UN Global Compacts forretning­sprinsippe­r.

Vi skaper verdier

AUF-lederen hevder naermest at arbeidspla­sser i Rogaland bidrar til å oppretthol­de en okkupasjon. Det er en tendensiøs framstilli­ng.

Våre ansatte som utgjør 225 årsverk, omsatte i 2017 for 369 millioner kroner. Eksportand­elen er opp mot 90 prosent, hvilket gjør oss til en av regionens mest internasjo­nale virksomhet­er. Slike resultater hadde vaert uoppnåelig­e om vi ikke var en organisasj­on som hele tiden er opptatt av samfunnsan­svar. Comrod har sterkt fokus på verdier og opererer i samsvar med offentlig regelverk og retningsli­njer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway