Stavanger Aftenblad

Sandnes lokker med nostalgi og unge stemmer

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

KULTURVÅRE­N: I 2019 prøver Sandnes kulturhus å gjøre alle fornøyde. Kulturvåre­n i Sandnes ser ut til å bli mangfoldig.

Stella Marie Brevik

Sandnes kulturhus, RAS og KinoKino hadde i 2018 sitt beste år siden 2014. Over 70.900 besøkte da diverse kulturarra­ngementer som ble satt opp, blant annet musikalen Billy Elliott. Den nyansatte kulturhuss­jefen Elisabeth Dahl håper årets program faller i like god smak.

– Det er med skrekkblan­det fryd jeg legger frem vårprogram­met, sier Dahl når Aftenblade­t møter henne.

I år er det ingen musikaler på det ferske vårprogram­met, men kulturhuse­t lover noe for alle.

Man kan blant annet oppleve ølfestival, Eva Weel Skram, Cirkus Cirkör, ISÁK og rocke-veteranene i Herman´s Hermits i Sandnes i vår.

Kulturell kabal

Visjonen bak vårprogram­met for 2019 er at det skal vaere noe for alle der.

Programmet dekker både kulturhuse­t, KinoKino og Regional Arena for Samtidsdan­s (RAS) sine arrangemen­ter.

– Programmet preges av at vi prøver å treffe så mange som mulig, sier Dahl.

– Hva var den største utfordring­en når dere skulle utforme årets program?

Dahl ler godt.

– Det har vell vaert å begrense, det er en kabal som skal gå opp.

– Logistikk på datoer har jo vaert en utfordring, sier markedssje­f Gry Østrått Saedberg.

– Ja, det er mye vi vil ha med og så er det bare 365 dager i året, legger Dahl til. – Noen leier seg inn, andre vil man ha inn. Man må gi plass til uttrykk som utfyller hverandre.

– Unge voksne er en liten nøtt Den gamle kinoen, som nå går under navnet KinoKino har tidligere vaert en arena for samtidskun­st. Nå vil Dahl vise at bygget kan vaere mer enn bare atelier og galleri.

– Jeg ser på KinoKino som en kulturell bløtkake. I kjelleren finnes to kinosaler, i første etasje holder KinoKino kunstsal og Sandnes kunstforen­ing til, og på toppen har vi det jeg mener kan bli en av landets sprekeste musikkscen­er i Sal 1.

Den spreke scenen vil Dahl denne våren utnytte for å trekke til seg en til tider vanskelig målgruppe, nemlig de mellom 20 til 35 år.

– Unge voksne er en liten nøtt, påpeker Dahl.

– Vi har blant annet fått inn Michael Krohn fra Raga Rockers som treffer de fleste aldersgrup­per, sier Gry Østrått Saedberg.

Stjernekam­p-vinner Ella Marie Haetta Isaksen sammen med bandet ISÁK er blant dem som er booket inn på KinoKino for å dra inn ungdommen.

Ikke musikal denne våren Sandnes Kulturhus har tidligere satset mye på musikaler, at det ikke står på programmet for våren har en forklaring.

– Vi har ikke utarbeidet en fast profil ennå, sier Dahl. - Vi er i en fase der vi ikke har bestemt oss om vi vil satse videre på musikaler eller ikke.

– En musikal krever mye forarbeid, legger Saedberg til. – Vi har ikke hatt tid til å planlegge noe slikt i år.

I 2014 hadde kulturhuse­t over 74.000 besøkende, en av grunnene til var at musikalen Les Miserables ble satt opp det året og ble godt besøkt, det samme gjaldt for Billy Elliott i 2018. Dahl og Saedberg tør likevel å håpe på like gode tall for 2019. Når det kommer til økonomien er Dahl usikker på om 2019 ender i pluss eller minus.

– Det er nok ikke realistisk at vi matcher 2018, men kanskje vi blir lykkelig overrasket. Jeg håper at 2019 vil tangere 2017, sier Dahl (I 2017 hadde huset over 64 000 besøkende, nesten 5000 mindre enn i 2018).

Skolesekke­r og skoleslutt

Men kultur blir det i massevis. Riksteater­et er som vanlig fast inventar og byr på forestilli­ngen Fuglane i mars. Samtidig fortsetter Opera-kafeene gjennom året, i tillegg til en Operagalla i februar.

Nysirkuset Cirkus Cirkör skal også ta del i Den Kulturelle Skolesekke­n, det blir i tillegg en vanlig oppsetning for alle som vil oppleve musikk og akrobatikk i mars via RAS.

I vår har kulturhuse­t også åpnet opp for at skoler kan har avslutning­er på bygget.

– De kommer hit, så får de synge og danse. Det gir elevene mye god laering, sier Dahl.

– Vi har også en god deler skoler som kommer for å sette opp forestilli­nger i vår, sier Østrått. – Vi må få med at vi ennå har ledig plass i juni hvis noen andre skoler også har lyst til å lage noe.

I juni sier programmet stopp. Da naermer høsten seg allerede med stormskrit­t.

– Jeg håper jeg ser glade fjes og får gode tilbakemel­dinger i juni, sier Dahl. – Det er ingenting jeg ikke gleder meg til.

 ?? ANITA HAMREMOEN ?? Lokale Anita Hamremoen viser for første gang frem bildene sine i Norge. Utstilling­en «Poetica» åpner i februar og vil stå i kunstsalen til KinoKino til slutten av april.
ANITA HAMREMOEN Lokale Anita Hamremoen viser for første gang frem bildene sine i Norge. Utstilling­en «Poetica» åpner i februar og vil stå i kunstsalen til KinoKino til slutten av april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway