Stavanger Aftenblad

Fant humortonen

-

TV : Midt i beitet av inderlige «Hver gang vi møtes»-deltakere er det to karer som skiller seg ut: Tom Mathisen og Petter «Katastrofe» Kristianse­n.

– Han er blant dem som tatt opp litt av arven etter oss, i form av musikk med høy partyfakto­r, sier veteranen fra Prima Vera og humorduoen med Herodes Falsk.

Tom Mathisen (66) fastslår at han og Petter «Katastrofe» Kristianse­n (29) «bokstaveli­g talt fant tonen» under innspillin­gen. TV 2 innlosjert­e dem også sammen, i eget hus som romkamerat­er.

– Jeg og Petter bodde i Bajasburet, han i andre etasje og jeg i første. Vi banket morsesigna­ler gjennom taket!

Løftes som artist

Tom Mathisen er ikke den som har vaert mest å se i kjendispre­ssen opp gjennom årene. Han kaller seg «saer», og sier til NTB at han har holdt igjen litt i alle år og vaert selektiv i sine medieaktiv­iteter.

– Det å jobbe og stå på scenen og det å levere og gjøre ting som har med jobben å gjøre, er helt topp. Men hvor mange kviser jeg har, om jeg har dårlig rygg eller hadde en trang fødsel, er det ingen som trenger vite.

– Likevel stiller du opp «Hver gang vi møtes»?

– Jeg ble bestukket og fikk 40 millioner dollar, men det fikk jeg beskjed om ikke å si til noen, ler han, før alvoret tar ham og han kaller TV 2-serien for «et program som løfter deg som artist».

i

Husket ikke alt

Tom Mathisen har sammen med Herodes Falsk vaert kjent for iblant å gi intervjuer der de bare «har fortalt løgnhistor­ier». Men i «Hver gang vi møtes» bedyrer Mathisen at han snakker sannheten. Han måtte bare huske den først.

– Jeg måtte gå tilbake i historien, og gjenoppfri­ske hva jeg hadde gjort, se på bilder og høre på gamle ting. Vi hadde en utrolig produksjon, sier Mathisen, som med «vi» favner alle konstellas­jonene han har vaert virksom med:

Prima Vera, i duoen Tom Mathisen & Herodes Falsk, i selskap med KLM – der Mathisen var den uforglemme­lige fortellers­temmen i «Brødrene Dal», og mye annet.

Mathisen mener tallet er 42 album og naer 400 sanger, et tall han kaller «helt vilt». Selv om han ikke kan røpe hva som blir å høre i «Hver gang vi møtes», kan han si såpass som at det spenner hele repertoare­t.

Ertet på seg Erik Bye

Tom Mathisen er naermest forbløffet over hvor mange som husker humoren fra glansdagen­e.

– Jeg går i byen og folk kommer og spør om jeg kan gjøre fortellers­temmen. Det er helt rørende, for det er bare surr og rør vi har drevet med.

Humorlåten­e tok for seg folk som hadde markert seg, og sparket muntert rundt seg. I ettertid fastslår Mathisen at de var ubevisst samfunnsbe­visste.

– Vi har til gode at noen tok det ille opp. Bortsett fra at Erik Bye ikke likte «Arne Belinda» så godt, sier Mathisen om hvordan Bye faktisk stoppet Prima Vera fra å bruke melodien fra «Anna Lovinda» til sin 1978-låt.

Tar opp arven

Siden Prima Vera og Mathisen & Falsk-tiden er det egentlig ingen som helt har tatt opp tråden med å kombinere musikk og humor. Det naermeste Tom Mathisen kommer på, er sitt nye bekjentska­p, Petter Katastrofe og miljøet rundt ham med blant andre Stian Thorbjørns­en.

– De har tatt opp litt av arven etter oss, fastslår humornesto­ren. Det er Petter «Katastrofe» Kristianse­n – som blant annet har vaert med på å skrive monsterhit­en «Sommerkrop­pen» – svaert beaeret over å høre.

– Tom sa til meg der inne at jeg og Stian får ta arven videre. Det skal jeg prøve å gjøre! Større kompliment får man ikke, sier Katastrofe:

– Jeg har enorm respekt for dem. Med alt av sprell som han og Prima Vera-gutta gjorde, ser vi veldig opp til dem. De er et eksempel på at man kan ha det supermorso­mt på jobb, smitte godt humør over på andre og leve av det.

Tok en for laget

Katastrofe synes det var stort å få sitte rundt «Hver gang vi møtes»-bordet.

– Jeg kan sitte der og snakke litt på vegne av hele oss guttegjeng­en, som driver med denne musikken. Hva vi kaller den? Jeg pleier å si jeg driver med norsk, harry drikkepop. Jeg ser på det som popmusikk med enkle tekster som flestepart­en av oss skriver for at det skal funke på bøgda og på grendehus utenfor Ring 3. Tro du meg, det er gøy på bøgda!

Katastrofe medgir at det var snodig å høre andre synge festlåtene hans, det han kaller «ablegøyene jeg har stelt i stand».

– Det var kjempegøy. Alle løste det på en kul måte, roser Petter «Katastrofe» Kristianse­n, men røper at det han kaller «verstingen­e» ikke er med.

– Det var ingen som hadde valgt «Pattaya» og «Maria». Så rart! ler han.

Premiere på 2019-utgaven av «Hver gang vi møtes» blir det 12. januar på TV 2, og først ut er «Bettan».

 ?? HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX ?? Hver gang vi møtes-gjengen 2019: Trine Rein, Sol Heilo, Maria Haukaas Mittet og Elisabeth Andreassen. Bak står Lars Bremnes, Petter «Katastrofe» Kristianse­n og Tom Mathisen.
HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Hver gang vi møtes-gjengen 2019: Trine Rein, Sol Heilo, Maria Haukaas Mittet og Elisabeth Andreassen. Bak står Lars Bremnes, Petter «Katastrofe» Kristianse­n og Tom Mathisen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway