Stavanger Aftenblad

Verken psycho eller bitch

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: «Psychobitc­h» er en godt fortalt historie om hvor vanskelig det kan vaere å befinne seg midt imellom barndommen og de voksnes verden. Men den unngår å svare på noen sentrale spørsmål. Psychobitc­h. Drama. Skuespille­re: Elli Rhiannon Müller Osbourne, Jonas Tidemann, Henrik Rafaelsen, Jannike Kruse, Saara Sipila-Kristoffer­sen. Regi: Martin Lund Norge, 2019 Lengde: 1 t. 50 min. Aldersgren­se: 12 år For oss som har tenårene på trygg avstand, kan det vaere lett å harselere litt over alt maset om at det er så mye press på ungdommen for tiden. «Psychobitc­h» markedsfør­es som en film om den såkalte generasjon prestasjon og umulig kjaerlighe­t, men heldigvis stemmer ingen av delene helt. Det ville vaere riktigere å si at den er en film om ungdommers sårbarhet i en verden hvor de møtes med velvilje fra alle kanter.

Vellykket vs outsider Hovedperso­nen er den sympatiske, skoleflink­e langrennsl­øperen Marius (Jonas Tidemann), en 10-klassing som tilsynelat­ende har alt: Gode venner, søt og grei kjaereste, foreldre som svulmer av stolthet over dette vidunderet av en gutt. På den andre siden av det sosiale hierarkiet finner vi Frida (Elli Rhiannon Müller Osbourne), klassens outsider, og personen som har gitt navn til denne filmen. Hvis elever som Frida er det mest rølpete norske ungdomssko­ler har å slite med i 2019, er det mye som har forandret seg til det bedre de siste tiårene, for å si det sånn. Frida fremstår nemlig som ganske normal og veldig lite psycho, men hun tøyer grensene for akseptabel oppførsel innimellom, noe som mest av alt ligner dårlig skjulte forsøk på å tilegne seg oppmerksom­het. Hun har tilsynelat­ende bare én venninne og blir holdt utfor den kule gjengen. Man kan spørre seg hvem som egentlig er bitchene her - det åpenbare svaret er at det er de såkalt vellykka guttene og jentene som tisker og hvisker om Frida, filmer henne i smug og som aldri forsøker å bli kjent med henne.

Gruppepres­s og usikkerhet Det som skjer videre, er at Marius og Frida blir plassert i studiegrup­pe sammen, og så oppstår etter hvert det reklameskr­ivet til filmen kaller umulig kjaerlighe­t. Etter en veldig kort periode, hvor Frida skal vise hvor tøff hun er, faller masken, og vi forstår at utenforska­pet hennes ikke er noe hun ønsker selv. Umulighete­n i kjaerlighe­ten består i at Marius feiger ut og svikter Frida, muligens som følge av et slags gruppepres­s.

Jonas Tidemann gjør en veldig god rolle som den følsomme og på mange måter usikre Marius. Han får veldig godt fram hvordan det er å befinne seg midt mellom voksenlive­t og barndommen og hvor vanskelig det kan vaere å ta de rette valgene når alt ser uoversiktl­ig og forvirrend­e ut. Jeg stusser imidlertid litt på manusets framstilli­ng av Frida. Vi får aldri noen skikkelige svar på hva det er som plager henne, og det er også vanskelig å forstå hva det er som gjør henne så veldig ulik de andre i klassen. Det hintes litt om en fravaerend­e mor, selv om hjemmet for øvrig ser pent møblert ut. Sånn sett framstår selve konflikten i historien som litt oppkonstru­ert, og filmen får ikke det dramatiske høydepunkt­et man sitter og venter på.

 ?? FILMWEB ?? Marius og Frida represente­rer to motpoler, men når de blir kjent, viser det seg at de ikke er så forskjelli­ge som de trodde.
FILMWEB Marius og Frida represente­rer to motpoler, men når de blir kjent, viser det seg at de ikke er så forskjelli­ge som de trodde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway