Stavanger Aftenblad

Dårlig smak pakket inn i åndsforlat­t humor

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: «Blue Iguana» kunne vaert både morsom og underholde­nde hvis den ikke hadde vaert så parodisk og uoriginal. Blue Iguana. Skuespille­re: Sam Rockwell, Amanda Donohoe, Ben Schwartz, Frances Barber, Simon Callow, Al Weaver, Phoebe Fox, Peter Ferdinando. Regi: Hadi Hajaig. Storbritan­nia, 2019. Lengde 1 t. 40 min. Aldersgren­se 15 år.

Egentlig elsker jeg jo filmer som dette: Lettbeint action om det perfekte kuppet som blir forkludret av idioter, pakket inn i tørr, britisk humor og rikelig med tegneserie­vold. «Blue Iguana» har på sett og vis alt dette, men er så uelegant skrudd sammen at det fra første stund er vanskelig å forstå hvor regissør Hadi Hajaig vil hen, og det blir ikke lettere etter hvert som handlingen utfolder seg heller.

Det hele starter når to småkrimine­lle typer som utfører samfunnsst­raff på et tvilsomt gatekjøkke­n i USA oppsøkes av en Ugly Betty-aktig britisk advokat uten bordskikk. Hun hyrer dem til et ganske enkelt oppdrag, få overlevert en bag og lever denne videre til et avtalt sted, men det får de selvsagt ikke til. Så kommer stadig nye parodiske kriminelle på banen, og alle prøver å lure hverandre. Ikke på den stilige Guy Ritchie-måten, men sånn som det blir når noen i skoleteatr­et har forsøkt å etterligne ham uten at de andre i ensemblet forstår hva han prøver på.

Et av de store problemene er at filmskaper­ne ikke har hatt en eneste original idé, verken når det gjelder plott eller karakterer. Det gjør at filmen framstår som en dårlig blåkopi av langt bedre filmer, men uten saeregenhe­tene som har gjort dem gode. Humoren er redusert til det rent plumpe, og de scenene som liksom skal sjokkere oss med mer eller mindre tilsiktede voldshende­lser opptrer så hyppig at man ser dem komme fra god avstand, slik at effekten uteblir. I tillegg har man lagt inn et persongall­eri hvor det er små mengder komisk gull, men desto mer middelmådi­g fyllmasse. Høydepunkt­et oppstår bare minutter ut i filmen, når en fyr som er litt ivrig i tjenesten forsøker å redde dagen ved å leke actionhelt. Derfra går det bare nedover.

 ?? FILMWEB ?? Dette er altså gjengen som skal foreta det perfekte kupp. Ikke rart det skjaerer seg.
FILMWEB Dette er altså gjengen som skal foreta det perfekte kupp. Ikke rart det skjaerer seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway