Stavanger Aftenblad

Faerre konkurser i Rogaland i fjor

- Tor Dagfinn Dommersnes

NAERINGSLI­V: Etter tre år med økning i antall konkurser i Rogaland, ble det en nedgang i 2018.

Da gikk 508 selskaper konkurs, mot 543 året før. På landsplan gikk flere selskaper konkurs i fjor, og antallet er 6288. Det er det høyeste antallet siden 2009, året etter finanskris­en. Disse tallene inkluderer også tvangsavvi­klinger.

Det er data- og anlaysesel­skapet Bisnode som publiserer tallene. Nasjonalt er økningen i antall konkurser/tvangsavvi­klinger på 2,8 prosent i 2018.

Rogaland-andel

Rogaland sin andel av konkurser/ tvangsavvi­klinger i fjor var 8 prosent. I 2009, da 405 Rogalands-selskaper gikk overende, var fylkets andel 6,2 prosent.

Skiller man mellom konkurser og tvangsavvi­klinger, viser de nasjonale tallene en økning på 10,5 pst i konkurser og en nedgang på nesten 20 pst i tvangsavvi­klinger. Totalt blir dette 2,8 pst økning.

Tegn til bedring

– Vi har sett en økning i konkurser og tvangsavvi­klinger siden 2016, spesielt i månedene november og desember. I desember 2017 kunne vi se en økning i antall konkurser på hele 36,5 prosent, sammenlign­et med samme måned året før. I 2018 var det en nedgang på 1,6 prosent. De siste tallene gir oss derfor grunn til å håpe at trenden har snudd, og at naeringsli­vet går mot bedre tider, sier fagsjef Per Einar Ruud i Bisnode i en pressemeld­ing.

Tredjeplas­s

Det er bare to fylker som hadde en større nedgang i konkurser/ tvangsavvi­klinger enn Rogaland i fjor, og det er Trøndelag med en nedgang på 13,6 pst og Troms med minus 8,1 pst.

Statistikk­en viser at det er spesielt detaljhand­el som er mer konkursuts­att enn tidligere år. Økningen i fjor var på 5,9 prosent. Det er svaert mange butikker som lever med lave marginer, viser en rapport fra Bisnode i høst.

Den største økningen av alle bransjer skjedde i hotell- og restaurant­bransjen. Økningen i fjor var på hele 11,7 pst sammenlikn­et med 2017.

Også innen tjenesteyt­ing var det en økning, på nesten 5 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway