Stavanger Aftenblad

Bilbyen Sandnes

-

LEDER: Det politiske flertallet i Sandnes fortsetter å utfordre de avtalene de allerede har inngått. Dette er et spill med høy risiko.

Martin Håland (Sp), som er leder for komiteen som skal forberede ny kommunepla­n for Sandnes, er klar i sin tale. Sandnes, mener han, har helt andre utfordring­er enn Stavanger. Sandnes-gauken er mer avhengig av bil enn naboene i nord, og det er derfor urealistis­k å legge så store begrensnin­ger på bilbruken som den inngåtte byvekstavt­alen krever.

Dermed er den politiske komiteen også på kollisjons­kurs med sin egen administra­sjon. For rådmannen i Sandnes har vaert lojal mot de inngåtte avtalene og lagt en plan som innebaerer sterkere begrensnin­ger på antall parkerings­plasser langs bussveien.

Det er – i alle fall et stykke på vei – mulig å ha forståelse for Hålands argumenter. Det er ikke tvil om at Sandnes og Stavanger er to svaert ulike kommuner. Stavanger, med sine beskjedne 71 kvadratkil­ometer, har 133.000 innbyggere. De 76.000 innbyggern­e i Sandnes har 304 kvadratkil­ometer å boltre seg på. Kommunen er vidstrakt og mange innbyggere, saerlig i den østlige delen, har i dag ikke et godt nok kollektivt­ilbud.

Byvekstavt­alen som er inngått for det sammenheng­ende byområdet på Nord-Jaeren har en verdi på 7,5 milliarder kroner. Og i disse dager ligger det nye 1,3 milliarder kroner på bordet som del av forhandlin­gene om en ny avtale. En del av forutsetni­ngen er at kommunene legger sterkere begrensnin­ger på antall parkerings­plasser som tillates når det bygges ut nytt naeringsar­eal.

Den manglende viljen til innstrammi­ng i Sandnes har blitt lagt merke til av Rogaland fylkeskomm­une, som har varslet innsigelse­r mot politikern­es løsning. Det er innkalt til et meklingsmø­te hos Fylkesmann­en 24. januar.

Det er heller ikke vanskelig å skjønne hvorfor fylkeskomm­unen protestere­r mot Sandnes’ planer om å ignorere byvekstavt­alen. Dette setter mange milliarder kroner i spill, og det føyer seg inn i et mønster der det politiske flertallet i Sandnes nekter å vaere med på avtaler som de allerede har inngått. Et tilsvarend­e tilfelle akkurat nå er ordfører Stanley Wiraks trussel om å trekke Sandnes fra hele byvekstavt­alen dersom rushtidsav­giften ikke blir fjernet i bomstasjon­ene. Paradokset er at Sandnes dermed kan bli sittende igjen med en dårligere avtale enn de andre kommunene.

For hvor mye han enn vil, kan ikke Wirak si opp et stortingsv­edtak.

Det er ikke tvil om at Sandnes og Stavanger er to svaert ulike kommuner

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Hvor mange parkerings­plasser, som her ved Maxi storsenter i Sandnes sentrum, skal tillates i framtiden? Det er det politiske flertallet i Sandnes på kollisjons­kurs med fylkeskomm­unen om.
JONAS HAARR FRIESTAD Hvor mange parkerings­plasser, som her ved Maxi storsenter i Sandnes sentrum, skal tillates i framtiden? Det er det politiske flertallet i Sandnes på kollisjons­kurs med fylkeskomm­unen om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway