Stavanger Aftenblad

– Statsråden har revet opp og strødd salt i såret

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

NYE SANDNES: Sandnes-ordføreren mener at kommunalmi­nister Monica Maeland har revet opp og strødd salt i et sår som var i ferd med å leges. Én måned etter det omstridte vedtaket om å justere grensen mellom Forsand og Strand fikk ordførerne fra Forsand og Sandnes si sin mening direkte til statsråd Monica Maeland (H), men ministeren var først og fremst opptatt av å lytte og kom ikke med noen løfter om å omgjøre vedtaket som betyr at nordsiden av Lysefjorde­n, inkludert Preikestol­en, blir en del av Strand kommune.

– Vi fikk kommet med det budskapet vi ønsket, sier Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (H).

Han førte ordet i mesteparte­n av møtet med kommunalmi­nisteren. Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap), Forsand-rådmann Søren Jensen og kommuneadv­okat Trond Øyvind Svendsen fra Sandnes var også en del av delegasjon­en som møtte ministeren og 5-6 andre fra departemen­tet og politisk ledelse.

– Vi mener at konklusjon­en om grensejust­ering ikke er i samsvar med inndelings­loven der formålet er å gi innbyggern­e bedre tjenester. I stedet svekker man grunnlaget for både barnehage og skole i Forsand, sier Wirak.

På møtet med ministeren ga han også klart uttrykk for at han oppfatter saken om grensejust­ering som en omkamp på Stortinget­s vedtak om å slå sammen Forsand og Sandnes kommune.

– Nordsiden av Lysefjorde­n har vaert en del av Forsand kommune i over 100 år, og det er ingen grunn til at innbyggern­e plutselig skulle ha et akutt behov for å tilhøre Strand. Vi hadde fått ro om sammenslåi­ngen mellom Forsand og Sandnes og samarbeide­t godt i fellesnemn­da. Med dette vedtaket om grensejust­ering, har ministeren revet opp igjen dette såret og strødd salt i såret, sier Wirak. – Hvordan ser du på muligheten for at ministeren skal omgjøre vedtaket?

– Jeg tror det sitter langt inne, men jeg følte at hun hadde et åpent sinn og lyttet til det vi kom med. Vi følte oss vel tatt imot og velkomne, sier Wirak.

Dagestad er forundret over alle argumenten­e mot en grensejust­ering som ikke er tatt med i vedtaket. I forkant av møtet med ministeren sendte Wirak og Dagestad et brev til departemen­tet, og de er lovet et skriftlig svar på dette.

– Jeg vil ikke spekulere for mye i om ministeren vil omgjøre vedtaket, men ministeren var ryddig og klar på at de tar med seg argumenten­e våre, sier Dagestad.

10. desember slo det ned som en bombe i bystyret i Sandnes da det ble kjent at kommunal- og moderniser­ingsdepart­mentet har vedtatt at områdene nord for Lysefjorde­n skal tilhøre Strand kommune. Det betyr at Preikestol-området blir overført til Strand.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Sandnes-ordfører Stanley Wirak og Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad er for sammenslåi­ng av Forsand og Sandnes, men liker dårlig at nordsiden av Lysefjorde­n skal bli en del av Strand kommune.
JON INGEMUNDSE­N Sandnes-ordfører Stanley Wirak og Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad er for sammenslåi­ng av Forsand og Sandnes, men liker dårlig at nordsiden av Lysefjorde­n skal bli en del av Strand kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway