Stavanger Aftenblad

Gaard er favoritt, Ådnøy på 3. plass

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

BISPEVALG: Stavanger bispedømme­råd har Helge S. Gaard som sin favoritt og rangerer Anne Lise Ådnøy som nummer tre. – Ikke uventet, sier Ådnøy.

Camilla Bjørheim

Fra før av er det kjent at Gaard også fikk størst oppslutnin­g blant de stemmebere­ttigede. Som nummer to rangerer bispedømme­rådet Haakon Kessel.

Anne Lise Ådnøy, som har vaert konstituer­t biskop det siste året, og som også har møtt i bispedømme­rådet, rangeres på 3. plass.

Ådnøy: – Ikke uventet

– Dette var ikke uventet. Jeg har vaert medlem i rådet i ett års tid. Jeg vet at de ønsker å beholde dette bispedømme­t som et konservati­vt bispedømme, sier Ådnøy.

Hun opplever ikke at det noen knute på tråden mellom henne og rådet, og sier hun trives godt sammen med representa­ntene.

– Jeg tenker at dette ikke handler om personen Anne Lise. Dette er mer et kirkepolit­isk vedtak, sier hun.

– Hva tenker du om videre muligheter nå?

– Jeg er fortsatt én av tre kandidater, sier Ådnøy.

– Et sterkt signal

– Ved å sette Ådnøy på 3. plass, all den tid hun er konstituer­t biskop, sender rådet et ekstra sterkt signal til Kirkerådet om at det er Gaard – eller en som ligner han, i dette tilfellet Haakon Kessel, de vil ha som biskop – og ikke Ådnøy. Hvorfor de gjør det tør jeg ikke spekulere i, men rådet var ikke så veldig fornøyd med hvordan Gaards kandidatur ble behandlet for to år siden, sier Bård Maeland, prorektor ved VID vitenskape­lige høgskole.

Torstein Jørgensen, tidligere professor ved Misjonshøy­skolen, mener det er som forventet at Gaard rangeres som nummer én, all den tid han fikk desidert størst oppslutnin­g av de som har stemt.

– Det ville imidlertid ikke vaert unaturlig om bispedømme­rådet valgte å gi prioritet til lokalstemm­ene og innstille Ådnøy som nummer to og Kessel som nummer tre, sier Jørgensen.

I bispedømme­rådet sitter Marie Klakegg Grastveit, Jostein Ådna, Marit Sofie T. Vikre, Rolf Magne Haukalid, Sofie Braut, Gyrid Espeland, Leif Christian Andersen, Lars-Tore Anda og Aslaug Louise Kongshavns.

Prost Stefan Emmerhoff er fungerende biskop i denne saken, og har også stemt i rådet.

Lang ansettelse­sprosess

Å ansette ny biskop er en svaert lang prosess. 22. oktober i fjor gjorde bispedømme­rådet kjent hvilke fem kandidater det mente er egnet som biskop. 9. november åpnet stemmeurne­ne. De to som fikk faerrest stemmer var Marta Botne og Alf Petter Bu Hagesaethe­r. De er dermed ute av kampen.

Gaard fikk størst oppslutnin­g med 123 førstestem­mer, Ådnøy fikk nest flest: 62 førstestem­mer. Haakon Kessel fikk 3. mest stemmer.

Også favoritt for to år siden Gaard fikk også størst oppslutnin­g for to år siden da Kirkerådet utpekte Ivar Braut til biskop. Gaard ble også rangert som førstevalg­et til både bispedømme­rådet og av landets biskoper. Bispedømme­rådet vil altså fortsatt ha Gaard som biskop.

Også landets 12 biskoper skal rangere de tre gjenvaeren­de kandidaten­e. Resultatet skal vaere klart om kort tid. Verken konstituer­t biskop Ådnøy eller Gaard, som har fungert i Ådnøys fravaer, deltar på avstemming­en.

Prost Stefan Emmerhoff er fungerende biskop i denne saken, og får gi sin stemme. I dag er 6 av 12 biskoper menn.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Stavanger bispedømme­råd vil ikke ha konstituer­t biskop Anne Lise Ådnøy som biskop og setter henne på siste plass i sin rangering. På topp; Helge S. Gaard.
KRISTIAN JACOBSEN Stavanger bispedømme­råd vil ikke ha konstituer­t biskop Anne Lise Ådnøy som biskop og setter henne på siste plass i sin rangering. På topp; Helge S. Gaard.
 ??  ?? Haakon Kessel.
Haakon Kessel.
 ??  ?? Helge S. Gaard.
Helge S. Gaard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway