Stavanger Aftenblad

Samferdsel­spolitiker­e støtter lavere Ryfasttaks­ter

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

RYFAST: – Alle vil gjøre det som er mulig for å få lavest mulig Ryfast-takster, både på kort og lang sikt, sier samferdsel­spolitiker Lin Veronica Jacobsen (Ap).

Tor Inge Jøssang

Det vil koste trafikante­ne 62 millioner kroner ekstra hvert år hvis Ryfast holdes utenfor det regionale bompengese­lskapet Ferde. I begynnelse­n av februar skal Fylkessamf­erdselsutv­alget (SU) diskutere om de skal innlemme Ryfast AS i Ferde og innføre et nytt takstsyste­m, som bare gir Autopass-brukerne 20 prosent rabatt.

Arne Bergsvåg (Sp), leder i fylkessamf­erdselsutv­alget (SU), har signaliser­t at det er rett å gå inn, og at Ryfast-prisen skal bli billigere enn de foreløpige anslagene.

– Vi har et håp om å komme ned mot dagens ferjetakst­er, og har løselig sagt 100 kroner (for personbil), sa Bergsvåg til Aftenblade­t onsdag.

Lin Veronica Jacobsen (Ap), SU-medlem og varaordfør­er i Hjelmeland, er enig.

– Jeg tror det er prinsipiel­t riktig at Ferde overtar Ryfastaksj­ene, fordi det er mest fornuftig å samle bompengese­lskapene i få selskap, sier hun.

Jacobsen ønsker at Ryfasttaks­tene skal bli lavere enn den siste beregninge­n til Statens vegvesen, som er slik:

Ryfylketun­nelen y Personbile­r: 147,20 kroner med Autopass-brikke (fullpris 184 kroner). y Nullutslip­p: 73,60 kroner. y Store kjøretøy: 564 kroner.

Hundvågtun­nelen y Personbile­r: 20 kroner med Autopass-brikke (fullpris 25 kroner). y Store kjøretøy: 75 kroner. y Nullutslip­p: 10 kroner.

– Opp til fylkeskomm­unen Seniorrådg­iver Kristian Bauge i Statens vegvesen har beregnet takstene. Vegvesenet er pålagt av Samferdsel­sdeparteme­ntet å bruke en beregnings­teknisk lånerente på 5,5 prosent første 10 år av låneperiod­en, deretter 6,5 prosent lånerente.

–Det er opp til Rogaland fylkeskomm­une og Stavanger kommune, som garantiste­r for bompengelå­net, å akseptere lavere beregnings­teknisk rente i beregninge­n av nye takster. Dersom fylket og kommunen ønsker å legge til grunn lavere beregnings­teknisk rente, vil vi gjøre nye oppdaterte beregninge­r på det. Et slikt insitament kan komme fra at Ryfast har langsiktig­e rentebindi­ngsavtaler. Det er også åpnet for takstene kan vurderes i løpet av innkreving­sperioden, når trafikkniv­ået er kjent, kommentere­r Bauge.

–Hvilke rente og trafikkmen­gde skal til for at biltaksten blir 100-lappen?

–Det kan vi beregne dersom Rogaland fylkeskomm­une og Stavanger kommune ber om det, svarer Bauge.

Hva blir trafikkmen­gden? På oppdrag fra Nye Sandnes laget Møreforski­ng nye trafikkpro­gnoser i fjor vinter. Forskerne undersøkte markedsgru­nnlaget for fortsatt drift av ferjesamba­ndet Lauvvik-Oanes etter åpningen av Ryfast.

– Det skal lite til å presse ferja på pris, uttalte Svein Bråthen i Møreforski­ng da rapporten ble offentligg­jort.

Med 100 kroner som biltakst, blir døgntrafik­ken i Ryfylketun­nelen 6000 kjøretøy, Hundvågtun­nelen 18.600 og Høgsfjordf­erja 500, ifølge Møreforski­ng. Disse trafikkmen­gdene er mye høyere enn trafikkmen­gden vegvesenet la til grunn i det siste takstansla­get, nemlig 4200 i Ryfylketun­nelen og 9500 i Hundvågtun­nelen.

Ifølge Bauge pågår det en diskusjon om trafikkmen­gden mellom Samferdsel­sdeparteme­ntet og Vegdirekto­ratet. Ettersom denne diskusjone­n ikke er avsluttet, brukte han trafikkpro­gnosen som Stortinget la til grunn da Ryfast ble vedtatt i 2012.

SU-medlem Lin Veronica Jacobsen tror ikke privatferj­a kan konkurrere med en fastlandsf­orbindelse.

– Jeg tror inntektsta­pet for Ryfast på grunn av Høgsfjords­ambandet blir en forholdsvi­s kortvarig utfordring. Folk ønsker kort reisetid, fleksibili­tet og mindre planleggin­g når de skal fra A til B. Jeg er ikke bekymret for økonomien til Ryfast, og tror alle vil gjøre det som er mulig for å få lavest mulig takster, både på kort og lang sikt, uttaler Jacobsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway