Stavanger Aftenblad

Politiet etterlyser personer på video

-

LILLESTRØM: Politiet etterlyser to menn som gikk utenfor arbeidspla­ssen til Tom Hagen morgenen da kona hans forsvant. Hagens bevegelser kan ha blitt overvåket.

Etterforsk­erne ved Øst politidist­rikt går nå ut med to korte videoer, tatt opp av et overvåking­skamera ved arbeidspla­ssen til milliardae­r Tom Hagen samme morgen som kona hans antakelig ble bortført fra parets bolig. I går ba politiet to fotgjenger­e og en syklist melde seg omgående.

– Klokka 07.36 på morgenen kommer en person gående for så å snu og gå tilbake. 24 minutter etter dette, klokken 08.00, kommer en person gående og blir passert av en syklist, sier etterforsk­ningsleder Tommy Brøske ved Øst politidist­rikt.

De kornete videooppta­kene som politiet spilte av under gårsdagens pressekonf­eranse om bortføring­en av Anne-Elisabeth (68), Tom Hagens kone, er gjort utenfor mannens arbeidspla­ss i på Rasta i Lørenskog.

I samme tidsrom mener politiet at en eller flere ukjente gjerningsp­ersoner tok seg inn i parets enebolig i enden av Sloraveien på Fjellhamar, rev med seg Tom Hagens kone og etterlot seg et krav- og trusselbre­v: AnneElisab­eth Hagen var blitt bortført. Tom Hagen varslet politiet samme dag. Siden har det ikke vaert livstegn fra henne.

Frykter kartleggin­g

Brøske understrek­er at de tre personene som er etterlyst, har status som vitner på dette stadiet, men sier etterlysni­ngen knytter seg til hovedteori­en om at Anne-Elisabeth Hagen er blitt bortført. Bevegelsen­e og de daglige rutinene til ekteparet og andre i deres naerhet kan ha blitt overvåket og kartlagt i en tid før bortføring­en.

– Dette er en sak som vi mener har sin bakgrunn i forretning­sdrift og formuende personer, så kan vi ikke utelukke at disse har vaert under kartleggin­g, det vaere seg på eiendommen eller på arbeidspla­ssen, sier Brøske.

Politiet etterlyser også vitner som kan ha observert noe ved ektemannen­s arbeidspla­ss på den tid da Hagen forsvant og i dagene før den antatte bortføring­en. Øst politidist­rikt er inne i en fase med massiv informasjo­nsinnsamli­ng, etterforsk­ningsskrit­t de i stor grad var forhindret fra å gjennomfør­e da håndtering­en av saken ble holdt hemmelig.

Krever kryptovalu­ta

Politiets krimteknik­ere har gjort funn under sin nitide saumfaring av boligen, blant annet et slags brev, der det blir fremmet krav om løsepenger og framsatte grove trusler om hva som skulle skje hvis politiet ble varslet.

Gjerningsp­ersonene krever løsepengen­e utbetalt i kryptovalu­ta – ifølge VG til en verdi av ni millioner euro, snaut 90 millioner kroner. Flere medier skriver at kidnappern­e krever beløpet utbetalt i monero, en naer usporbar valuta.

Det har vaert et stort tema blant etterforsk­erne hvorfor gjerningsp­ersonene har gjort det så komplisert å kommuniser­e med dem, ved å velge en vanskelig tilgjengel­ig valuta og en kommunikas­jonskanal hvor det må betales for å besvare anrop.

Etter at politiet valgte å gå ut offentlig med saken, har de mottatt over 100 tips. Siden etterforsk­ningen siden 31. oktober har foregått i dypeste hemmelighe­t, har politiet så langt bare hatt begrenset kontakt med personer som har vitnestatu­s. (NTB)

 ?? POLITIET ?? Politiet ønsker også å komme i kontakt med en fotgjenger og en syklist som passerte arbeidspla­ssen til Hagen.
POLITIET Politiet ønsker også å komme i kontakt med en fotgjenger og en syklist som passerte arbeidspla­ssen til Hagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway