Stavanger Aftenblad

Ryfast får ferjekonku­rrent

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Fristen for å søke om løyve til å drive sambandet Oanes-Lauvvik videre i privat regi når Ryfast åpnes gikk ut 10. januar. Norled er en av søkerne, bekrefter Gaute Gangenes, ferjesjef i Rogaland.

– Vi har levert inn søknad, bekrefter Gunvald Haukelid, styreleder i Høgsfjord Rutelag AS. Rutelaget er et aksjeselsk­ap med lokale initiativt­akere, ikke et profesjone­lt rederi. De har verken ferje klar eller ansatt daglig leder.

– Vi har satt opp ruteplan fra klokka 6 til klokka 18. Så får vi se. Andre får vurdere om det er interessan­t. Det er sikkert flere som leverer inn. Jeg håper det og tror ikke det er store sjansen for at vi får løyvet, sier Gunvald Haukelid.

– 2 timers drift, er det for å kunne drive med ett skift?

– Ja, det har en del å bety. Men for å si det sånn, vi har ikke erfaring. I tilfelle vi får tilslag, tar vi kontakt med noen som har greie på ferjedrift. 76-åringen var tidligere en av medeierne Forsand Sandkompan­i, ledende produsente­r av mørtel. Nå er bedriften solgt til Ølen Betong. Haukelid er opptatt av å sikre fortsatt ferjedrift av hensyn til lokalsamfu­nnet.

– Om ikke Forsand skal bli helt avfolket må vi ha åpning der (over Høgsfjorde­n), sier Haukelid.

Rederier som tidligere har søkt konsesjon er Vidar Hop Skyssbåter, Boreal og Fjord1.

– Vi har ikke gitt inn tilbud ennå, og sitter akkurat og diskuterer det. I utgangspun­ktet er dette litt for stort for oss. Men vi har veldig lyst, sier Vidar Hop i 14-tiden torsdag.

Fjord1 holder kortene til brystet. – Vi har ikke lyst til å svare før det kommer ut offisiell informasjo­n, sier Tor Kristoffer­sen, regionlede­r i Fjord1.

Rogaland fylkeskomm­une krever cirka 2,9 millioner kroner i kaileie av rederiet som får løyve. Samferdsel­sutvalget i fylkeskomm­unen tildeler løyvet 6. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway