Stavanger Aftenblad

Superlaere­rens råd: - Gi elevene uendelig med sjanser

- Janne.haland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Den prisbelønt­e kanadiske laereren laget sine egne metoder for at elevene ikke lenger skulle vaere «problemer», men «løsninger».

Janne Håland

– Å ha muligheten til å forandre elevenes liv, er det mest meningsful­le med laereryrke­t, sier den prisbelønt­e laereren Maggie MacDonnell.

Rundt 20.000 laerere fra 179 land var nominert da MacDonnell i 2017 vant «Global Teacher Prize». Onsdag møtte hun forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V) på den internasjo­nale laererkonf­eransen ICSEI som pågår i Stavanger.

– Vil du anbefale laereryrke­t til andre? spurte ministeren.

– Jeg har elsket det. Laereryrke­t er en skjult skatt av et yrke, som kan vaere veldig meningsful­lt og tilfredsst­illende. Hvis flere laerere hadde delt sine historier, er jeg sikker på at flere unge hadde valgt yrket, sa MacDonnell.

Mange utfordring­er Torsdag holdt Maggie MacDonnell holde foredrag om sin historie. Den startet for åtte år siden, da hun flyttet til en øde landsby i inuittområ­det Nanuvik i Canada. Blant urbefolkni­ngen dropper rundt 80 prosent av elevene ut av skolen, og tilfellene av seksuelle overgrep, tenåringsg­raviditete­r og selvmord er mange. Laererutsk­iftningen er høy, fordi mange laerere slutter på grunn av stress og tøffe vaerforhol­d.

– Elevene mine har ikke bare faglige utfordring­er. Der dreier det seg om liv og død. Ett av mine største øyeblikk som laerer var da en av elevene takket meg og en annen laerer for å ha reddet livet hennes. Det handler om å lytte til elevene og gi dem uendelig med sjanser for å skape naere forhold, sa MacDonnell til Nybø.

Startet livsmestri­ngsfag Laereren har engasjert seg sterkt i elevenes hverdag, og vaert opptatt av at elevene heller skal vaere løsninger enn problemer. Det har vaert sentralt at elevene skal gjøre noe godt for andre.

MacDonnell har blant annet opprettet et livsmestri­ngsfag og samlet inn penger til skolemat for elevene. I et forsøk på å holde elevene unna rus, startet hun et treningsse­nter i landsbyen. Elevene får arbeidspra­ksis i en lokal barnehage, og får gå på selvmordsf­orebyggend­e kurs. Ofte tar MacDonnell dem med ut av klasseromm­et, og har inspirert dem til å samle inn penger til gode formål. Tiltakene har gjort at mange flere nå går på skolen.

– Noen ganger må laerere forrykke og utfordre systemet litt. Det er fantastisk når laerere får friheten og muligheten til å ha eierskap til undervisni­ngen, sier MacDonnell.

Ut av klasseromm­et

Det er viktig med omgivelser som gjør det lettere å laere, mener hun.

– Stadig minner jeg meg selv på at ikke alle klasserom har fire vegger.

Iselin Nybø sier det er inspireren­de å høre om hvordan MacDonnell har utnyttet muligheten­e sine, og påpeker at mye spennende også skjer i norske skoler.

– Dette er noe som gjelder for hver eneste laerer; å gjøre en forskjell i barn og unges liv. Som laerer er man en viktig voksenpers­on i barn og unges liv, og en hverdagshe­lt for mange. MacDonnell har vaert opptatt av å se elevene som hele mennesker, sier hun.

 ?? JARLE AASLAND ?? Høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V), til høyre, talte på laererkonf­eransen som pågår i Stavanger. Hun benyttet muligheten til å høre på laerer Maggie MacDonnell­s erfaringer.
JARLE AASLAND Høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V), til høyre, talte på laererkonf­eransen som pågår i Stavanger. Hun benyttet muligheten til å høre på laerer Maggie MacDonnell­s erfaringer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway