Stavanger Aftenblad

– Noen spiser, andre blir spist

- Magnus.mullis@aftenblade­t.no

STAVANGER: Oljedirekt­øren om: Gassleting, Faroe versus DNO og spillet om leterefusj­onsordning­en.

Magnus Ekeli Mullis

Bente Nyland har vaert oljedirekt­ør siden 2007. Da hun fikk aerespris fra ONS-stiftelsen i høst, berømmet Leif Johan Sevland hennes eksepsjone­lle evne til å sikre en attraktiv og konkurrans­edyktig sokkel.

Nyland sitter på åremål, og hun har snart sittet i to ganger seks år som direktør. Det får holde, sier hun selv.

–Ja, det får egentlig holde, selv om jobben er gøy. Jeg har ikke gjort meg opp noen tanker om hvor veien går videre, sier Nyland til Aftenblade­t.

Produksjon­en skrus opp

I går var det en tydelig Nyland som holdt sin siste presentasj­on av fjorårets utviklings­trekk på sokkelen. – Olje- og gasseventy­ret er knapt halvveis, sa Nyland, og spådde at produksjon­snivået opp mot 2023 ville naerme seg rekordåret 2004. Hun understrek­et at aktivitets­nivået er høyt på norsk sokkel og at det fortsatt er stor interesse for norsk olje og gass. Samtidig minnet hun om at det haster å finne flere lønnsomme ressurser som kan holde aktivitete­n oppe etter 2025.

– Ressursene er der, og vi er avhengig av å finne dem for å oppretthol­de produksjon­snivået. Jokeren er de uoppdagede ressursene, og våre analyser anslår at disse kan utgjøre hele 25 prosent av totalen, sier Nyland.

Maner til leting etter gass Spesielt tydelig var Nyland på at selskapene må lete etter gass.

– Framover blir det mer ledig kapasitet i rørledning­en og annen infrastruk­tur for gass. Dermed blir det mer attraktivt å lete, og det er viktig at industrien utnytter denne muligheten, sier Nyland.

– Kommer ikke denne oppfordrin­gen litt sent?

– Gasskapasi­teten har lenge vaert full. Denne beskjeden kunne ikke kommet tidligere. Aasta Hansteen og Polarled gir ny infrastruk­tur i den nordlige delen av Norskehave­t, og åpner dermed nye muligheter på denne delen av sokkelen. Samtidig begynner det å tømme seg i Nordsjøen.

– Hva med Barentshav­et?

– Mange av gassressur­sene ligger i Barentshav­et, men vi har ikke transportm­uligheter og heller ikke de store funnene som kan ta kostnadene til å bygge nye rør. Dermed befinner vi oss i en slags stillstand, og derfor må vi jobbe med muligheter i Barentshav­et, sier Nyland.

Spår investerin­gsvekst

Mens investerin­gsnivået på norsk sokkel i 2018 var omtrent på 2017-nivå, spår OD at utbygginge­ne i 2019 - med Johan Sverdrup og Johan Castberg i spissen - vil bidra til en betydelig investerin­gsvekst i 2019.

– Hva synes du om selskapsmi­ksen på norsk sokkel per i dag?

– Vi har en spennende miks! Vi ser et større mangfold og at selskaper bygger seg opp slik at de både kan drive leting og produksjon.

– Det har vaert mange fusjoner og oppkjøp den siste tiden – senest onsdag da DNO fikk fatt i de siste Faroe-aksjene de trengte. Hva tenker du om denne utviklinge­n? – Vi følger med og registrere­r hva som skjer. Departemen­tet godkjenner prosessene, og direktorat­et er inne med anbefaling­er i enkeltsake­r. Vi ser på om oppkjøpene er fornuftige og om selskapene er kvalifiser­t til å ta over portefølje­n de eventuelt får med på kjøpet fra mindre aktører som blir spist eller selger seg ut eller hva det måtte vaere.

– Synes du det gikk vel voldsomt for seg i maktkampen mellom DNO og Faroe?

– Det er vel slik det er i det brutale markedet – noen spiser og andre blir spist, sier Nyland.

Advarer mot kjappe endringer – Hvilke tanker gjør du deg om diskusjone­ne som går rundt leterefusj­onsordning­en i regjerings­forhandlin­gene?

– Vi forholder oss til at rammevilkå­rene er stabile fram til de ikke er stabile lengre. Det er klart at det betyr nok mye for selskapene og aktivitete­n hvis man endrer rammevilkå­rene. Jeg mener at man bør gjøre en konsekvens­vurdering av hva som vil skje dersom man skulle skrote leterefusj­onsordning­en, sier Nyland.

 ?? CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX ?? Hver januar siden 2008 har oljedirekt­ør Bente Nyland gitt en statusrapp­ort på «sokkelåret», året som har gått. Hun minner om at nesten to tredjedele­r av de uoppdagede ressursene ligger i Barentshav­et. Dette området vil vaere viktig for å oppretthol­de høy produksjon på lengre sikt, mener hun.
CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX Hver januar siden 2008 har oljedirekt­ør Bente Nyland gitt en statusrapp­ort på «sokkelåret», året som har gått. Hun minner om at nesten to tredjedele­r av de uoppdagede ressursene ligger i Barentshav­et. Dette området vil vaere viktig for å oppretthol­de høy produksjon på lengre sikt, mener hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway