Stavanger Aftenblad

Nå leter selskapene som før krisen

- Ola Myrset ola@sysla.no

BAKGRUNN: I 2018 kom leteaktivi­teten på norsk sokkel sterkt tilbake etter to svaert svake år. Det er godt nytt for oljebransj­en. Utviklinge­n ga også resultater. Som Sysla skrev i romjulen, ble 2018 Equinors beste leteår siden oljekrisen slo innover naeringen.

Ned 40 prosent

Da krisen begynte sommeren 2014, var letingen etter ny olje og gass noe av det som ble hardt rammet. Det er lettere å droppe noen letebrønne­r enn å kutte aktivitete­r som er nødvendige for den daglige driften.

Mens det i 2014 ble boret 57 brønner på norsk sokkel, var tilsvarend­e tall 36 både i 2016 og 2017 – en nedgang på nesten 40 prosent.

Halvert produksjon?

Laber interesse for leting var dårlig nytt for de som håper på fortsatt høy aktivitet i petroleums­naeringen i mange år til.

Det er det to hovedgrunn­er til: y Når giganten Johan Sverdrup i Nordsjøen og storfunnet Johan Castberg i Barentshav­et er ferdig utbygd i 2022, står det ingen større prosjekter klar i køen. Det kan få dramatiske følger for leverandør­naeringen, som er avhengig av nye utbygginge­r for å holde hjulene i gang. y Samtidig kommer produksjon­en på norsk sokkel til å falle kraftig dersom det ikke blir funnet mer. Ifølge Rystad Energy kan produksjon­en bli halvert fra 2025 til 2040 uten nye storfunn.

Kraftig oppgang

For å oppretthol­de aktivitete­n trengs det derfor nye ressurser. Og for å finne må man lete.

Derfor ble fjoråret en opptur.

Torsdag offentligg­jorde Oljedirekt­oratet det endelige tallene for antallet leteboring­er i fjor. Totalt ble det påbegynt 53 brønner. Det var en økning på 47 prosent.

Samtidig har det de siste årene vaert svaert høy interesse i de årlige konsesjons­rundene på norsk sokkel (TFO-rundene). I 2017 søkte 39 selskaper, rekordmang­e, om nytt leteareal. I fjor var tallet 38.

Gamle travere holder igjen

Giganten Equinor går i front. I 2017 boret selskapet 19 brønner på norsk sokkel, men i fjor ble 27 brønner påbegynt. Seks av dem ble boret gjennom julen og er fortsatt ikke fullført. Selskapet har lovet at det også i årene framover skal bore mellom 20 og 30 brønner årlig som operatør og partner.

Også andre skandinavi­ske selskaper er blant de mest offensive leterne. Svenske Lundins norske datter, som i 2010 fant Johan Sverdrup, var med på 13 letebrønne­r i fjor og planlegger like mange i år. Kjell Inge Røkkes Aker BP boret ti brønner i fjor. Selskapet ønsker ikke å gå ut med årets planer før kapitalmar­kedsdagen senere i januar, men trolig blir det et høyt antall også i år.

Samtidig er interessen lavere blant flere av de internasjo­nale gigantene som har vaert til stede på norsk sokkel i flere tiår. Shell har ingen konkrete boreplaner i år, ConocoPhil­lips skal bore én brønn som operatør, mens franske Total ikke skal bore noen egenoperer­te brønner.

Små funn

Dette tegner seg inn i en utvikling norsk sokkel har sett over tid. Flere giganter har mistet gnisten og solgt seg ned eller ut, mens nye aktører har kommet inn. Det kan tolkes negativt, men samtidig kan mindre selskaper vaere mer villige til å bygge ut små funn.

For en moden sokkel som den norske, der funnene i snitt blir mindre og mindre, kan nettopp det vaere gull verdt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway