Stavanger Aftenblad

– Vi er i ferd med å bli hardere i klypa

- Magnus.mullis@aftenblade­t.no

OPPSUMMERI­NG 2018: Etter Goliat-saken ba arbeids- og sosialmini­steren Petroleums­tilsynet ta i bruk sterkere virkemidle­r tidligere.

– Vi vil vri litt til, sier tilsynsdir­ektør.

Magnus Ekeli Mullis

Kantinen til Petroleums­tilsynet (Ptil) i Stavanger er stappfull av representa­nter fra naeringsli­vet. Forvaltnin­gsorganet skal gjøre opp status for 2018 og se fremover mot 2019. Bakgrunnen er umiskjenne­lig: I 2018 fikk Ptil tydelig beskjed fra Stortinget og arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie om å bli hardere i klypa og om å ta ansvar sammen med de andre aktørene.

– Vi har tatt med oss meldingen om at vi kan vaere både sterkere og tydeligere, sier tilsynsdir­ektør Ingvill H. Foss, som står på podiet sammen med tilsynsdir­ektør nummer to, Bjørn Thomas Bakke.

I tillegg til å videreføre arbeid med å kartlegge storulykke-risiko, IKT-sikkerhet og arbeidsmil­jø, bør ingen selskaper bli overrasket hvis dersom Ptil dukker opp for å sjekke tidligere avvik eller følge opp pålegg.

– Vi vil vri litt til, sier Foss. til Aftenblade­t at Goliat-eierne Eni og Equinor hadde utfordret det norske tilsynsreg­imet og at aktørene burde ta mer ansvar for å bevare den norske modellen. Aftenblade­t avdekket at mange av de gjennomgåe­nde problemene i Goliat-prosjektet aldri ble fulgt opp, til tross for de ble signert og stemplet som i orden.

Foss erkjenner at selv om Ptil ikke kan sjekke alt, så er det et poeng at tilsynet finnes. Til tross for at hun ikke vil tilbake til tiden da tilsynsmyn­digheten kun var en kontrollet­at, sier hun at det ser ut som at Ptil nå trekker litt mer i kontroll-retningen enn foregående år.

– Vi har ikke mulighet til å sjekke alt alle gjør. Vi må gå der vi ser det kan vaere grunnlag for at vi er, sier Foss, og fortsetter:

– Vi har tatt med oss stortingsm­eldingen om at vi kan vaere både sterkere og tydeligere. Det gjenstår å se om det betyr flere pålegg. Er det det alvorlig nok kan vi trekke inn politiet. Vi har en hel verktøykas­se vi kan bruke, sier tilsynsdir­ektøren.

15. januar skal Riksrevisj­onen legge fram sin rapport etter at de høsten 2017 varslet at de skulle granske Petroleums­tilsynet. Granskinge­n skal gå dypere inn saker der Petroleums­tilsynet har fått kritikk for å ikke ta varsler på alvor: På Songa Endurance, på Shell sitt anlegg på Nyhamna og på Goliat.

Til sommeren skal også konsulents­elskapet Acona på oppdrag fra Ptil presentere en ny rapport etter å ha gransket feltene Goliat, Aasta Hansteen og Ivar Aasen. Også her kan forvaltnin­gsorganet få svar: Mens Ivar Aasen startet produksjon­en i henhold til utbyggings­planen, overskred de to andre både tidsog budsjettpl­aner.

Opphopning av tilsyn før jul Mot slutten av 2018 kom det flere rapporter om tilsyn og noen ganger pålegg enn ellers. Ifølge Ptildirekt­ør Anne Myhrvold gikk tilsynet inn for å avdekke enkelte aspekter på norsk sokkel.

– Vi har gjort mer spissede tilsyn enn tidligere. Derfor har vi hatt flere pålegg i slutten av 2018, sier Myhrvold.

I Riksrevisj­onens rapport vil det bli spesielt mye fokus på Goliat. Myhrvold omtaler skandalepr­osjektet som «veldig spesielt».

– Goliat har vaert krevende for både Eni og Ptil. Vi har fulgt Goliat tett og har gjort mange uvanlige grep. Likevel er Goliat prosjektet vi har laert mest av. I utredninge­n som blir presentert tilsommere­n vil vi se på tre feltutbygg­ingsprosje­kter, der Goliat er ett av dem. Det gjør vi for å ta laering og for å se på hvordan vi kan unngå den type utfordring­er igjen, sier Ptil-direktøren.

Vi har fulgt Goliat tett og har gjort mange uvanlige grep. Likevel er Goliat prosjektet vi har laert mest av.

Ptil-direktør Anne Myhrvold

 ?? RUNE VANDVIK ?? – I 2018 så vi en endring i naeringen. Der det tidligere har vaert mye negativt, effektivis­ering og nedbemanni­ng, ser vi økt aktivitet. Noen sliter fortsatt. Vi ser større variasjon nå enn før, og mange nye aktører og konstellas­joner, sier Ptil-direktør Anne Myhrvold.
RUNE VANDVIK – I 2018 så vi en endring i naeringen. Der det tidligere har vaert mye negativt, effektivis­ering og nedbemanni­ng, ser vi økt aktivitet. Noen sliter fortsatt. Vi ser større variasjon nå enn før, og mange nye aktører og konstellas­joner, sier Ptil-direktør Anne Myhrvold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway