Stavanger Aftenblad

Arabiske land nøler med å ta al-Assad inn i varmen

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

SYRIA: Den syriske diktatoren har gjenvunnet makten over to tredjedele­r av landet sitt. De andre arabiske makthavern­e nøler med å invitere ham tilbake i varmen. Syrias diktator, Bashar al-Assad, som er i ferd med å gjenvinne landet sitt etter sju år med krig, er utvilsomt på utkikk etter et spesielt brev når han mottar post.

Det er et brev fra Den arabiske liga, han venter på. I beste fall: En invitasjon til det spesielle økonomiske toppmøtet som ligaen holder i Libanon neste uke.

Regimet hans ble ekskludert fra Den arabiske liga i november 2011, da krigen i Syria eksplodert­e. I februar 2012 besluttet de mektige oljestaten­e i Persiabukt­a også å stenge sine ambassader i den syriske hovedstade­n.

Nå, sju og et halvt års krig senere, jobber Assad med å få anerkjent de faktiske forhold i Syria: At han i dag har kontroll over to tredjedele­r av landet, inklusive alle storbyene i den tettbefolk­ede, vestlige delen av landet. At IS-bevegelsen er bekjempet i over 95 prosent av Syria. At den sekulaere opposisjon­en i Den frie syriske haer kun har kontroll over noen få, små soner i Sør- og Nord-Syria. At grensen til Jordan igjen er åpen for handel og trafikk. Og at det ikke finnes noe påtrengend­e alternativ til Assad-dynastiets makt.

Er det nok til at Den arabiske liga vil invitere Assad inn i varmen igjen?

Gamle venner tilbake

Ikke bare militaert, men også politisk opplever Assad seiere. Tidlig i desember fikk han besøk av Sudans president, Omar al-Bashir, i Damaskus, som den første arabiske lederen på besøk siden utestengel­sen fra Den arabiske liga – ja, siden krigens begynnelse. Det var kanskje ikke lederen Assads medierådgi­vere helst ville ha valgt til å signaliser­e hans retur til det gode sel-

 ?? HASSAN AMMAR, AP/SCANPIX ?? Folk tok til gatene og demonstrer­te for Bashar al-Assad etter rekettangr­epet mot Syria i fjor vår.
HASSAN AMMAR, AP/SCANPIX Folk tok til gatene og demonstrer­te for Bashar al-Assad etter rekettangr­epet mot Syria i fjor vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway