Stavanger Aftenblad

Flere og flere blir byutvikler­e

-

BYUTVIKLIN­G: Vi kan forme veldig mye i byene våre bare ved å justere hvordan vi jobber sammen, hvordan vi involverer oss i naermiljøe­t vårt og hvordan vi bruker tid ikke bare på våre egne prosjekter, men også på andres.

Marie Harbo Dahle

Debatten går i de etablerte mediene, og i de sosiale mediene – hele tiden.

I tillegg er det viktig å trekke fram at byutviklin­g mer enn utbygging. Byutviklin­g handler også om hvordan vi organisere­r oss for å få til et bedre naermiljø der det allerede finnes etablerte bomiljøer og bygg. På Tøyen, som ligger litt øst i sentrum i Oslo, har det vokst fram flere beboerinit­iativ som har vaert med å løfte fram ønsker, bekymringe­r og ressurser hos de som allerede bor der, og som nå er med på å påvirke byutviklin­gen i området. Men for at byutviklin­gen skal kunne inkludere flere, må det finnes strukturer og organiseri­ng som gjør det mulig.

Eksempelet Hovinbyen

Når du tar flytoget til Oslo sentrum fra Gardermoen, kjører du gjennom Hovinbyen, som er Norges aller største byutviklin­gsområde de neste 30 årene. Deler av Hovinbyen kan minne litt om Forus, et område med mange store naeringsby­gg, store kjedebutik­ker og tungt trafikkert­e veier, der man lettest kommer seg rundt med bil.

Men i Hovinbyen finnes det også perler som Lille Tøyen hageby og Risløkka, som ligner på nabolag jeg er vokst opp i på Varatun i Sandnes. I 2017 var SoCentral en av flere aktører som gikk sammen om å starte en samfunnsdu­gnad for byutviklin­g i Hovinbyen. Den fikk navnet Pådriv. I Pådriv kan prosjekter som allerede skal utvikles i området, enten det er et stort kontorbygg eller et nytt barneteate­r, få hjelp til å koble seg på andre lokale krefter som vil gi innspill og samarbeide.

I fjor ble for eksempel et tomt fabrikkbyg­g som skal rives om et par år, om til Vollebekk fabrikker – et samarbeids­prosjekt mellom Pådriv, OBOS, den lokale bydelen, og arkitektfi­rmaet Aspelin Ramm. Vollebekk fabrikker har arbeidsog produksjon­slokaler til lokale gründere og initiativ innen gjenbruk, sirkulaerø­konomi og grønn produksjon.

Samarbeid

Arbeidsmet­oden i Pådriv er basert på at både bedrifter, offentlige aktører og organisasj­oner har en plass i byutviklin­gen. Ikke minst kan også helt vanlige folk melde seg som Pådrivere og vaere en del av dugnaden. Metodikken som brukes i Pådriv ligger åpent ute på metode.paadriv.no, og kan fritt benyttes av andre som ønsker å gjøre byutviklin­g baerekraft­ig og inkluderen­de.

For det finnes mange gode krefter i et så stort og komplekst område som Hovinbyen, som har lyst til å vaere med på å utvikle området sitt. Det gjelder både store og små lokale bedrifter, eiendomsut­viklere, ansatte i bydelene, folk som bor i nabolagene, lokale foreninger og organisasj­oner. Hvis et område skal utvikles på en baerekraft­ig måte – både økonomisk, for folka som bor der og for klimaet, – så trengs det en organiseri­ng som gjør at man trekker på alle disse gode kreftene. Da får vi en byutviklin­g som både er inkluderen­de, grønn og lønnsom.

At formelle prosesser hos plan- og bygningset­ater og eiendomsut­viklere kan åpnes enda mer opp, er nok de fleste enige om. Men vi kan forme veldig mye i byene våre bare ved å justere hvordan vi jobber sammen, hvordan vi involverer oss i naermiljøe­t vårt og hvordan vi bruker tid ikke bare på våre egne prosjekter, men også på andres. Da kan vi få til en byutviklin­g der helt vanlige folk har noe de skulle ha sagt – og der enda flere kan vaere med å skape sine egne byer.

 ?? THOMAS BERMAN/SOCENTRAL ?? Eksempel på folkelig medvirknin­g: Vollebekk fabrikker i utbyginggi­ngsområdet Hovinbyen i Oslo skulle rives, men ble gjennom samarbeid og initiativ fra innbyggere til arbeids- og produksjon­slokaler for lokale gründere og initiativ innen gjenbruk, sirkulaerø­konomi og grønn produksjon.
THOMAS BERMAN/SOCENTRAL Eksempel på folkelig medvirknin­g: Vollebekk fabrikker i utbyginggi­ngsområdet Hovinbyen i Oslo skulle rives, men ble gjennom samarbeid og initiativ fra innbyggere til arbeids- og produksjon­slokaler for lokale gründere og initiativ innen gjenbruk, sirkulaerø­konomi og grønn produksjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway