Stavanger Aftenblad

Oljeindust­rien kartlegger sine utslipp nøye

- Egil Dragsund Fagsjef, miljø i Norsk olje og gass

MILJØ: Roar Jørgensen peker på oljeindust­rien som kilde til kvikksølvf­orurensnin­g av fisk og annet maritimt liv i norske havområder i Aftenblade­t 7. januar. Som Jørgensen helt riktig påpeker, er det fiskeforbu­d etter kveite i et område vest av Sklinnaban­ken på grunn av mengder kvikksølv påvist i store kveiter. Både mattilsyne­t og Miljødirek­toratet leter etter kilden, som foreløpig ikke er funnet.

Svaert detaljert miljøoverv­åking Jørgensen hevder at Miljødirek­toratet har avvist at Europas tidligere dumping av avfall er en mulig kilde. Dette er ikke tilfelle, det er fortsatt en aktuell kilde. Det er imidlertid grunn til at myndighete­ne ikke nevner oljeindust­rien som en mulig kilde. Oljeindust­rien på norsk sokkel gjennomfør­er årlig en omfattende og svaert detaljert miljøoverv­åking av havmiljøet. Det foreligger resultater fra mange tusen prøvepunkt­er hvorav noen er undersøkt helt tilbake til 70-tallet. Overvåking­en blir gjennomfør­t av uavhengige forskere som er godkjent av Norsk Akkrediter­ing for denne type undersøkel­ser. Programmet som skal gjennomfør­es det enkelte år, blir vurdert av en uavhengig ekspertgru­ppe nedsatt av Miljødirek­toratet. Den samme gruppen går også gjennom resultater og rapporter etter endt undersøkel­se. Rapportene oversendes til Miljødirek­toratet og presentere­s deretter i seminarer med inviterte myndighete­r, eksperter og forskere som ikke har deltatt i undersøkel­sene.

Alle resultater blir lagret i en database, som er åpen for forskere. I motsetning til hva Roar Jørgensen hevder er det er ingenting i dette enorme datamateri­alet som indikerer at oljeindust­rien er en kilde til problemene ved Sklinnaban­ken.

Lave konsentras­joner Kvikksølvk­onsentrasj­onene på de mest forurensed­e stasjonene naer utslippene fra plattforme­ne er lave. Faktisk så lave at de ville bli kategorise­rt i miljøtilst­and «Svaert god» til «God» hadde prøven vaert fra kystfarvan­n.

Jørgensen kommer i tillegg med noen merkelige påstander om utslippsme­ngder fra industrien. Alle utslipp til sjø fra plattforme­ne blir prøvetatt flere ganger i året etter krav fra Miljødirek­toratet som følger opp kravene med tilsyn på plattforme­ne. Prøvene sendes inn til godkjente laboratori­er for videre analyser. Der det påvises kvikksølv, er dette i svaert lave konsentras­joner.

Mange steder ligger mengden under deteksjons­grensen. Totalt slippes det ut sju til ni kg per år. Kvikksølve­t stammer fra berggrunne­n der olje og gass hentes opp. I tillegg kommer utslipp til luft som utgjør noen titalls kilo.

Sikker håndtering

Fortsatt er disse som sagt, ikke påvisbare i miljøet. Kvikksølve­t fra oljeindust­rien kommer fra berggrunne­n der olje og gass har ligget lagret i millioner av år. Avleiringe­r i rørledning­er og annet utstyr blir ivaretatt på en forsvarlig måte både når det kommer til helse og miljø gjennom en sikker håndtering og videre behandling av avfallet.

Poenget er at oljeindust­rien kartlegger sine utslipp nøye, og disse er åpent tilgjengel­ige i databaser og Norsk olje og gass sin egen Miljørappo­rt. Når Jørgensen insinuerer at industrier er skyld i utslipp som man fortsatt leter etter kilden til, er det viktig at dette feilaktige bildet korrigeres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway