Stavanger Aftenblad

Innfør anonym retting av prøver

- 1. nestleder, Rogaland Unge Høyre

POLITIKK: Alle elever har rett på en rettferdig karakter basert på det de har prestert, ikke basert på om laereren liker deg eller ei.

Hanne Randulff Stein

For de aller fleste av oss er prøvesitua­sjonene på videregåen­de krevende. Det er den ene timen man skal brette ut om hva man kan, og hva man ikke har øvd så godt på. For mange går det bra, og for mange kan det gå veldig dårlig.

Vurderer personen bak

I dag kan mange elever oppleve at det er noe helt annet enn det faglige som spiller inn på hvordan man blir vurdert. I mediene kommer det stadig tilbakemel­dinger på at skoler rundt i landet vurderer personen bak, og ikke arbeidet.

I dag blir ikke elevene kun bedømt ut ifra hva de kan. De blir bedømt ut ifra hvordan de ser ut, hvor de er fra og hva de gjør. En dårlig karakter kan sette førsteinnt­rykket for resten av skoleåret, og det kan prege eleven mye. Dessverre er det slik at flere elever får karakter ut ifra hvor godt laereren liker dem.

Jeg vil at du skal se for deg Jonas. Jonas er en av bråkmakern­e i klassen, og er flink til å skape distraksjo­ner for de andre. Dette gjør at Jonas jevnlig får advarsel fra laereren. På andre siden har vi Maria. Maria er stille, og gjør det hun får beskjed om. Under historiepr­øven får Maria karakter 5, mens Jonas får karakter 3. Ved sammenlign­ing kan man se at begge to hadde gitt like gode svar til oppgavene.

Ikke rettferdig

Dette er situasjone­r som flere elever opplever, og kommentare­r som «Det er bare fordi laereren ikke liker meg», er helt vanlig etter en prøve. Det finnes kun en god løsning til dette: Det er å fjerne trynefakto­ren, og innføre anonym retting av prøver. Det er ikke rettferdig at elever skal bruke tid på å få laereren til å like en, isteden for å øve på prøve.

Det er ikke rettferdig at Jonas skal få dårligere karakter en Maria bare fordi han ikke alltid er konsentrer­t. Det er på tide at vi ser potensiale­t i elevene, og forstår at laerere like godt påvirkes som alle oss andre.

Alle elever har rett på en rettferdig karakter basert på det de har prestert, ikke basert på om laereren liker deg eller ei. For å skape verdens beste skole, må man ha like muligheter for alle, og ikke bare muligheter fordi laereren liker deg. Derfor vil Unge Høyre innføre anonym retting av prøver.

 ?? SHUTTERSTO­CK (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? «Det er ikke rettferdig at elever skal bruke tid på å få laereren til å like en, isteden for å øve på prøve», skriver Hanne Randulff Stein.
SHUTTERSTO­CK (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) «Det er ikke rettferdig at elever skal bruke tid på å få laereren til å like en, isteden for å øve på prøve», skriver Hanne Randulff Stein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway