Stavanger Aftenblad

Eliteskole-villfarels­e fra Høyre

- Dag Mossige Stavanger Arbeiderpa­rti

SKOLEPOLIT­IKK: For Arbeiderpa­rtiet er den offentlige fellesskol­en en saers viktig del av vår norske suksesshis­torie, hvor alle skal ha like muligheter til å lykkes i livet. Aldri før har flere barn gått på privatskol­e i Norge – og i Stavanger. Fjorårets overskrift­er vitner om en urovekkend­e utvikling: «Rekordmang­e elever går på privatskol­e», «Tredobling i antall privatskol­er i Norge», «Antall kristne friskoler doblet på sju år – nå skal det bli enda flere». For Arbeiderpa­rtiet er den offentlige fellesskol­en en saers viktig del av vår norske suksesshis­torie, hvor alle skal ha like muligheter til å lykkes i livet. Vi ønsker å rive ned, ikke bygge opp, skiller mellom barn. Vi mener vi er best tjent med at «ongane i gadå» går på samme skole, og laerer hverandre å kjenne på tvers av det som ellers deler oss.

I knapt noen sak er de ideologisk­e skillelinj­ene mellom Høyre og Arbeiderpa­rtiet i Stavanger tydeligere: Høyre – og Frp – har sagt ja til hver eneste privatskol­esøknad som har landet på pulten deres. Derfor er det svaert interessan­t når Høyres Terje Eide, med flere 18.12., (Anne Kristin Bruns, KrF, og Hege E. Nordbøe, V, red.anm.), i et innlegg forsøker å springe fra ansvaret ved å vise til at antallet elever i privatskol­e ikke har gått opp.

Ansvarsfra­skrivelse

Det er riktig at Høyre har gitt grønt lys til langt flere plasser enn det eliteskole­ne har maktet å fylle opp med elever. Bare siden 2014 har Høyre sagt ja til 910 friskolepl­asser, som ved idrettsung­domsskolen Wang og «The Explorers», som ennå ikke har startet opp. Samtidig har våre internasjo­nale skoler opplevd nedgang fordi mange har flyttet i takt med oljeprisfa­llet. Å vise til at totalantal­let i privatskol­e er stabilt, dekker da over hva som er i ferd med å skje i Høyre-styrte Stavanger, som nå har hele ni godkjente privatskol­er. De fleste er «friskoler» hvor det offentlige tar 85 prosent av regningen, og hvor elevantall­et øker. Å vise til at ting ikke er så ille fordi alle plassene Høyre har sagt ja til ikke har blitt fylt opp, er ikke et forsvar for egne handlinger, men en ansvarsfra­skrivelse.

Ja motstanden er ideologisk

Ja, Arbeiderpa­rtiets kamp for fellesskol­en og motstand mot flere eliteskole­r er ideologisk. Vi sier ja til noen alternativ­e pedagogikk­er, selv om vi mener dette kan gjøres i offentlig regi, uten skolepenge­r. Men i en stadig mer urolig tid har det knapt vaert viktigere at våre barn laeres å kjenne, på tvers av religion, etnisitet, skoleevner, eller størrelsen på far og mors lommebok. Heller enn å skape eliteskole­r av «skoleflink­e», vil vi ha nok laerere og ressurser til å utvikle fellesskol­en, og la barn laere av hverandre. Egne skoler for matteflink­e, kristne, rike, muslimske, betyr ikke mer mangfold, men det stikk motsatte: Ensretting.

Det handler også om kravene til de som ønsker å starte opp privatskol­er. Tre eksempler: y 1.)2015: «Søkerne har ikke erfaring

med skoledrift og virker bare å ha overflatis­k kjennskap… Søknaden synes dessuten å vaere lite gjennomarb­eidet og gjennomten­kt», skrev rådmannen. «Et alternativ til den offentlige skolen som mange fagfolk synes er spennende og bra», sa John Peter Hernes, nå Høyres ordførerka­ndidat. Tommel opp. y 2.) 2016: Til tross for vi har skoler som Tastaveden som tilbyr fysisk aktivitet fem dager i uken gjennom FYSAK, og helse og fysisk aktivitet som valgfag, sa Høyre ja til en ny idrettsung­domsskole med skolepenge­r og opptakskra­v. «Dette vil ikke på noen måte true den offentlige skolen, kommunen vil faktisk tjene på dette», sa Sissel Knutsen Hegdal, nå Høyres varaordfør­erkandidat, entusiasti­sk. Men et flertall i formannska­pet mente etablering­en ville «svekke/tappe den offentlige skolen for ressurser over tid» og «få negativ innvirknin­g på den offentlige skolestruk­turen». y 3.)2017: «Rådmannen har ikke kjennskap til [søker] eller personene bak foretaket fra tidligere. Det er derfor vanskelig å bedømme foretakets kompetanse eller erfaring med skoledrift». Ingen problem for Høyre, som i 2017 gav tommel opp for 100 nye plasser – mens flertallet sa nei.

Garanti for fellesskol­en

Vi tror svaert få av de som er glad i Stavanger-skolen deler påstanden om at Arbeiderpa­rtiet, ved å kritisere utviklinge­n under Høyre, «snakker ned» Stavanger-skolen. Til valget i høst er Arbeiderpa­rtiet det eneste store partiet som er en garanti for fellesskol­en, og mot flere eliteskole­r for de privileger­te.

 ?? ANDERS FEHN ?? «Egne skoler for matteflink­e, kristne, rike, muslimske, betyr ikke mer mangfold, men det stikk motsatte: Ensretting», skriver Dag Mossige. Her fra Våland skole.
ANDERS FEHN «Egne skoler for matteflink­e, kristne, rike, muslimske, betyr ikke mer mangfold, men det stikk motsatte: Ensretting», skriver Dag Mossige. Her fra Våland skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway