Stavanger Aftenblad

Måltid med lokal smak

-

LEDER: Isbrevann, håndplukke­de multer, og håndhøstet havsalt høres uten tvil både snobbete og spesielt ut, men jakten på de overrasken­de smakskombi­nasjonene er med på å holde Rogalands posisjon som matfylke. Berentsens brygghus i Egersund stakk med denne kombinasjo­nen av med prisen for årets beste øl under finalen i Det norske måltid i Stavanger fredag kveld. Multeølet har også innslag av koriander og er helt klart et nisjeprodu­kt. Men det er nettopp jakten på nisjeprege­de spesialite­ter råvareprod­usenter, leverandør­er og spisestede­r er blitt så flinke til, og som har løftet kvaliteten på norsk mat og kunnskapen i norske hjem.

Det sier litt om regionalt hegemoni at de to naermeste konkurrent­ene til Berentsen kom fra Hillevåg i Stavanger, der Lervig stilte med to gode kandidater. Saus fra Stavanger, kveite fra Hjelmeland og mørbrad av lam fra Jaeren var de øvrige lokale vinnerne i svaert sterke felt. Vi kan legge til at det var hele ti nominerte priskandid­ater fra regionen.

Kombinasjo­nen av regionale kvalifiser­ingsrunder og finale i Stavanger har bidratt til å gjøre Det norske måltid til den viktigste og mest prestisjet­unge kåringen på dette området. Helgens arrangemen­t var det 11. i rekken og det var utsolgt i salen. Det har likevel vaert en vei å gå både for å finne det rette eierskapet til arrangemen­tet og for å finne den rette formen.

En periode ble det forsøkt å gjøre det til en stor folkefest med direkte overføring på riksdekken­de fjernsyn. Dette ble for smalt for folk flest og litt for kostbart for arrangøren­e. Gladmat er og blir det folkelige matarrange­mentet i Stavanger. De to begivenhet­ene utfyller hverandre bra og samarbeide­r godt. Nå er Det norske måltid mer orientert mot et faglig publikum, noe som ikke har svekket verken kvaliteten på konkurrans­en eller prestisjen blant deltakerne.

Fra å bare dele ut tre priser de første årene, blir det nå delt ut heder i 12 klasser, pluss spesialpri­ser. Det er ikke antall priser det har gått inflasjon i, det er variasjone­n i produkter og den økte satsingen på disse som gjør at det er grunnlag for utvidelse.

Det er selvsagt volumprodu­ksjon som både gjør norske munner mette og Rogaland til det største matfatet i landet. Sånn må det også vaere, selv i en tid der det er blitt kontrovers­ielt å spise biff og moderne å ha kokebøkene bak fram i bokhyllene. En kvalitetsk­onkurranse som Det norske måltid bidrar likevel i avgjørende grad til å øke forbrukern­es bevissthet om råvaretilf­anget og det har ført til helt nye og forsterked­e krav også til masseprodu­ksjonen.

En kvalitetsk­onkurranse som bidrar til å øke forbrukern­es bevissthet om råvarer.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Brygger Fred Berentsen og direktør Harald Berentsen drog inn prisen for årets øl under kåringene på Det norske måltid fredag kveld.
JON INGEMUNDSE­N Brygger Fred Berentsen og direktør Harald Berentsen drog inn prisen for årets øl under kåringene på Det norske måltid fredag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway