Stavanger Aftenblad

Om eliter og folk flest

- Harald Birkevold journalist

KOMMENTAR: Samfunnet kan ikke la høyrepopul­istene stjele verktøyene vi har for å forstå makt og avmakt. Derfor må selvsagt også venstresid­a kunne snakke om eliter og folk flest. Avisa Klassekamp­en har et navn som minner oss om hvorfor den avisa finnes. Dette marxistisk­e begrepet betyr ganske enkelt at de ulike klassene i samfunnet, naermere bestemt dem som eier kapitalen og dem som er avhengige av å leve av arbeidskra­ften sin, har ulike interesser. Disse interessem­otsetninge­ne fører til kamp, for eksempel om nivået på lønninger. Eller om hvem som skal ha makta over produksjon­smidlene, som det het en gang.

Den franske sosiologen Pierre Bourdieus analyser av ulike former for kapital, sammen med marxismens materialis­me, har for meg vaert helt sentrale verktøy for å tolke og forstå hva som skjer i samfunnet rundt meg og i verden for øvrig. Marxistisk analyse er et bedre verktøy for å forstå makt enn det er en god ideologi for å ta makt.

Knappe ressurser

Med det utgangspun­ktet er det for eksempel innlysende at mennesker som har mye penger vil vaere tilbøyelig­e til å skape partier og politikere som går inn for å la dem beholde mest mulig av denne kapitalen. Tilsvarend­e vil mennesker med høy kulturell kapital, for eksempel akademiker­e, vaere tilbøyelig­e til å støtte politikk som hegner om den kulturelle kapitalen. Og dem som har lite kapital, vil støtte politikk eller politikere som lover dem mer.

Politikk, laerte vi på skolen, er administra­sjon av knappe ressurser, altså fordeling. Hvis A får mye, får B mindre. Enten det er snakk om penger, innflytels­e eller anseelse er det snakk om knappe ressurser. Selger A blir årets selger. Det betyr at kollegene hans ikke blir det. Det er også innlysende at noen grupper har lettere for å få systematis­k gjennomsla­g i denne kampen om knappe ressurser enn andre. Disse gruppene har makt. Kall dem gjerne eliter.

Merkelig kritikk

Da Klassekamp­en nylig lanserte en artikkelse­rie som bringer nyheter fra forskning på de norske elitene, må jeg innrømme at jeg ble overrasket over den harde kritikken som kom mot denne viktige og interessan­te journalist­ikken. For det var ikke representa­nter for det økonomiske toppsjikte­t som protestert­e kraftigst mot at Klassekamp­en interesser­er seg for maktforhol­da i samfunnet. Nei, de som hylte høyest var folk som bekymrer seg over at kritikk av elitene i samfunnet er det samme som å gå høyrepopul­istenes aerend.

Helt overfladis­k er dette - så vidt - til å forstå. Når denne verdens Listhauger og Trumper driver valgkamp, er kampen mot «eliten» en sentral del av vokabulare­t deres. Høyrepopul­ismen handler om å sette opp en motsetning mellom interessen­e til «folk flest» og «eliten», og påstå at det finnes enkle løsninger. Venstrepop­ulismen, som også finnes men i mindre omfang, bruker en like overforenk­let retorikk.

To tanker i hodet

Når Senterpart­iets leder, Trygve Slagsvold Vedum, snakker om Oslo-elitens manglende forståelse for folk på bygda, ler pratmakern­e overbaeren­de i studio på Marienlyst, men mange i utkantene nikker gjenkjenne­nde til det han sier.

Kritikerne av Klassekamp­ens eliteprosj­ekt vil typisk si at alt maset om eliter i Norge tilslører det gledelige faktum at Norge er et av landene i verden med minst forskjelle­r mellom folk, med høy grad av tillit mellom borgerne og mellom borgerne og myndighete­ne, med lite korrupsjon, en sterk velferdsst­at og gode rettighete­r for kvinner og minoritete­r. Jeg er uenig i det. Det går faktisk an å ha to tanker i hodet samtidig.

Vanlige milliardae­rer

Når Olav Thon eier 5 millioner kvadratmet­er eiendom, men insisterer på at han er en helt vanlig mann, er det en minst like stor tilsløring. Når Stein Erik Hagen, mangemilli­ardaer på grunn av den usunne situasjone­n i dagligvare­handelen, påstår at han ikke tilhører noen elite og klager over at de rikeste blir mobbet, er det en minst like stor tilsløring. Når superkapit­alisten Kjell Inge Røkke omtaler seg selv som en enkel fisker fra Mørekanten, er det en minst like stor tilsløring.

En rask opptelling jeg gjorde for rundt 10 år siden viste at de 28 rikeste rogalendin­gene hadde like mye formue som resten av fylkets innbyggere til sammen. En tilsvarend­e opptelling i dag ville garantert vist at denne tendensen har forsterket seg. Det er rett og slett mye mer lønnsomt å vaere kapitalist enn lønnsmotta­ker, og gapet mellom de to gruppene øker. Statsminis­ter Erna Solbergs absurde juleformul­ering om at flere av dem som i dag henger etter i økonomisk velstand, burde bli eiere av eiendom og aksjer, tyder på at hun er klar over dette, og at hun antar at slik vil det fortsette.

Populismen­s perversjon

Dette gapet mellom kapital og arbeid bør bekymre alle som er opptatt av å hegne om den spesielle norske modellen som har gjort Norge til et kapitalist­isk land med et sterkt sosialt sikkerhets­nett. Det bør også bekymre at så mange nordmenn med tilgang til internett benytter denne tilgangen til å erklaere fullstendi­g mistillit til demokratie­t og politikern­e. Det er selvsagt nitrist at statsminis­teren ifølge så mange er en landssvike­r, eller at så mange mener at våre folkevalgt­e er korrupte, i strid med alle dokumenter­bare fakta.

Det vil vaere en tragedie om populismen­s perverteri­ng av klassepers­pektivet skal frata oss et viktig verktøy for å forstå og analysere motsetning­ene i samfunnet. De materielle forholdene, kampen om knappe ressurser, politiske partier som interesseo­rganisasjo­ner for bestemte grupper i samfunnet. Vi må fortsette å snakke om eliter og folk flest, men på en måte som viser at enkle løsninger sjelden fungerer på komplekse forhold, noe denne verdens Listhauger og Trumper demonstrer­er hver eneste dag.

De 28 rikeste rogalendin­gene eier like mye som alle de andre innbyggern­e til sammen.

 ??  ?? Karl Marx inspirerte mange til å lage faele samfunn, men han laget også et verktøy som fungerer utmerket for dem som er opptatt av å forstå hvordan makt oppstår og beholdes.
Karl Marx inspirerte mange til å lage faele samfunn, men han laget også et verktøy som fungerer utmerket for dem som er opptatt av å forstå hvordan makt oppstår og beholdes.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway