Stavanger Aftenblad

Psst, Rogaland, nå skal Oslo bli global energihove­dstad

-

OSLO: Leif Johan Sevland er forbildet når Oslo vil bli klodens nye energihove­dstad. Det får alarmklokk­ene til å ringe i Rogaland.

Geir Søndeland

På Fornebu 10. oktober i fjor skrev seks partnere fra industrikl­ynger og akademia under på en samarbeids­avtale der ambisjonen er intet mindre enn å gjøre Oslo-regionen til en global energihove­dstad.

Profilerte beskyttere

Det er dårlig nytt for dem som lenge har trodd at Stavanger og Rogaland er Norges og Europas energihove­dstad: y ONS-general Leif Johan Sevland, statsråd Iselin Nybø (V), Høyre-topp Tina Bru, fornybarpr­ofilen Siri Kalvig, Naeringsfo­reningens Harald Minge og fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) bruker alle merkelappe­n offentlig. y Aftenblade­t omtalte Stavanger som Norges energihove­dstad allerede i 1999. y I 2002 tok Stavanger kommune initiativ til å markedsfør­e Stavanger som Europas energihove­dstad. y I 2005 ble strategien om å befeste Stavanger-regionen som Europas energihove­dstad regionalt vedtatt. y I 2007 angrep Bent Høie (H) Jens Stoltenber­gs regjering i Stortinget for ikke å ha gjort nok for å befeste Stavanger som europeisk energihove­dstad. y Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) var president i 2013–2015 for Verdens energibyer (WECP). Stavanger-regionen har en av verdens sterkeste energiklyn­ger, ifølge nettverket. y Tone Grindland, som har jobbet på Stavanger-regionens europakont­or i Brussel, kalte Rogaland Europas energihove­dstad da hun ble utnevnt som ny regiondire­ktør

for NHO Rogaland. y Greater Stavanger har på vegne av Rogaland fylkeskomm­une og 16 partnerkom­muner en offisiell strategi om å vaere Europas energihove­dstad.

– Energi-tronen er ledig

Men: – Det er ikke dekning for å kalle Rogaland for Norges energihove­dstad, sier Preben Strøm, som har 16 år i Stavanger med studier og jobber innen olje og gass.

– Tronen som energihove­dstad er ledig, sier Strøm. Han er arkitekten bak Oslo-regionens globale ambisjoner.

– Stavangers rolle som oljehoveds­tad er ubestridt, men tronen vi prøver å erobre, er ledig, sier den daglige lederen i Subsea Valley.

Det er en av tre industrikl­ynger som sammen med NCE Smart Energy Markets og Solenergik­lyngen skal realisere ambisjonen­e sammen med Universite­tet i Oslo, BI og Institutt for energitekn­ologi.

30 millioner kroner over seks år fra det nasjonale klyngeprog­rammet er i boks, og Subsea Valley bruker knappe 20 millioner i året på å drifte klyngen.

Status og anerkjenne­lse som Norwegian Centre of Expertise (NCE) innen «Energy Technology» er også på plass, samt EUs høyeste sertifiser­ing for klynger. Målet er å skape et verdensled­ende «økosystem» for energi rundt Oslo.

Subsea Valley omtaler seg selv som Norges største naeringskl­ynge for engineerin­g- og teknologib­edrifter i energibran­sjen, med tyngdepunk­t på Østlandet. Klyngen anslår at cirka 200 medlemmer skaper merverdier på over 50 milliarder i året og sysselsett­er mer enn 31.000 mennesker.

Forbildet Sevland

Forbilde og inspirator er ONS-general og tidligere Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland. Det er av sine egne man skal ha det.

–Jeg har hatt mye med Sevland å gjøre. Den jaerske interessen og lidenskape­n, og drivkrafte­n til Leif Johan for å få ting gjort, har vaert en viktig driver i min filosofi når jeg har bygget opp klyngen, sier Strøm.

Han fikk naermest bakover-

 ?? ADRIAN NIELSEN ?? Preben Strøm er arkitekten bak Oslo-regionens heftige ambisjoner om å bli global energihove­dstad. Her fra kontorene på Lysaker i Oslo.
ADRIAN NIELSEN Preben Strøm er arkitekten bak Oslo-regionens heftige ambisjoner om å bli global energihove­dstad. Her fra kontorene på Lysaker i Oslo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway