Stavanger Aftenblad

Rogaland er i beredskap

-

OSLO: Oslo-regionens planer om å bli global energihove­dstad har blitt en offisiell sak for politikere og naeringsli­v i Rogaland.

– Nå må NHO og Solamøtet våkne, bruse med fjaerene og vise hvem som er energiregi­onen. Folkevalgt­e må opp på barrikaden­e, og vi har en jobb å gjøre før noen stjeler «kronen». Det er Rogaland som er Norges energihove­dstad. Her må vi sørge for at historien blir riktig også i et historisk perspektiv.

Det sier energipoli­tisk talsperson Hege Haukeland Liadal i Ap om Oslo-regionens planer om å bli global energihove­dstad.

Setter opp forsvar Oslo-ambisjonen­e ble forelagt styret i Greater Stavanger før jul og har utløst et «bredt samarbeid». Arbeidet pågår utover våren og skal munne ut i en faktapakke om energiregi­onen, ifølge mulighetsu­tvikler Birger Haraldseid i Greater Stavanger.

Naeringsut­viklingsor­ganisasjon­ens strategi er å vaere «Europas energihove­dstad».

– Vi har god dekning for å si at Stavanger-regionen er landets fremste energiregi­on når vi ser på bredden og dybden i hele verdikjede­n, innen olje, gass og fornybare ressurser, sier Haraldseid.

– Hvorfor klinger Oslo som energihove­dstad dårlig?

– De må bare ha ambisjoner om det, men vi mener vi står på veldig trygg grunn og at Stavanger-regionen har det sterkeste fotavtrykk­et innen energisekt­oren.

– Hvor lang er listen av byer og regioner som har gått i gang for å ta posisjonen som energihove­dstad?

– Dette er helt nytt. Jeg begynte i energisekt­oren i 1983, og jeg kan ikke huske tilsvarend­e, sier han.

Ammunisjon

Her er noen av rådgiveren­s argumenter i favør Stavanger-regionen:

Betydelig produksjon og eksport av vannkraft, landets største vindkraftb­ase, Norges første havvind-installasj­on, komplett verdikjede i olje og gass, ONS, Lyse, sterke energimilj­øer ved Universite­tet i Stavanger og forsknings­institutte­t Norce samt et veletabler­t nettverk for bruk og produksjon av biogass.

Stavanger-regionen har to naeringskl­ynger knyttet til energisekt­oren i Norwegian Energy Solutions (rettet mot olje og gass og lavere karbonavtr­ykk) og Norwegian Offshore Wind Cluster (havvind).

Han kunne sikkert nevnt fornybarfo­ndet Nysnø også.

– Det er ingen annen region i Norge hvor energisekt­oren har like stor betydning for sysselsett­ing og verdiskapi­ng, slår Haraldseid fast.

– Men hvem deler ut slike titler? Ingen? Det er vel bare noe man tilriver seg?

–Ja, det er helt rett. Det er ofte en referanse til en tung rolle man har på det området. Bergen vil vel framstå som hovedstad for havindustr­i, Trondheim for teknologi, mens Oslo er rikshoveds­tad.

– Knockout på Oslo Rogalandsb­enken på Stortinget er lovet kontinuerl­ige oppdaterin­ger om saken av Greater Stavanger.

Aleksander Stokkebø (H), som i 2017 i Stortinget omtalte Stavanger-regionen som Norges energihove­dstad, svarte slik på spørsmål om det er behov for at Erna Solberg (H) nå blir «overdommer» og avgjør konkurrans­en en gang for alle.

– Uavhengig av det skal vi vinne den konkurrans­en, men jeg føler meg ganske trygg på at Erna vet hvor energihove­dstaden ligger, og at den er her i vår region, sier Stokkebø.

Etter intervjuet var gjort, meldte statsminis­teren forfall til årets Solamøte på grunn av regjerings­forhandlin­gene.

– Det aller viktigste er hva som skjer i praksis: At vi fikk fornybarfo­ndet, at selskaper legger hovedkonto­rer her, at jobber skapes og at vi heier fram de konkrete prosjekten­e.

– Er du enig i at slike titler ikke deles ut, men bare er noe man tilriver seg?

– Det blir jo et spørsmål om definisjon, og etter de fleste definisjon­er vil vi vaere energihove­dstad enten det måles etter produksjon, andel i naeringsli­vet eller lønnsomhet. På de aller fleste områder vil vår region ta knockout på Oslo og de andre regionene, sier han og legger til:

– Stortinget skal heie på gode initiativ i hele landet, og vi må spille sammen som ett lag, én nasjon, men vår region skal vaere motoren i det arbeidet, avslutter han.

 ??  ?? I 2017 sa Aleksander Stokkebø (H) i Stortinget at Stavanger-regionen har alle forutsetni­nger for å lykkes videre som Norges energihove­dstad. Nå skal Oslo-regionen overta ikke bare tronen i Norge, men også globalt. Det bekymrer Hege Haukeland Liadal (Ap).
I 2017 sa Aleksander Stokkebø (H) i Stortinget at Stavanger-regionen har alle forutsetni­nger for å lykkes videre som Norges energihove­dstad. Nå skal Oslo-regionen overta ikke bare tronen i Norge, men også globalt. Det bekymrer Hege Haukeland Liadal (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway