Stavanger Aftenblad

Det ble sølv og bronse til lokale laerlinger

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

NM: To servitørla­erlinger fra Renaa og to kokkelaerl­inger fra NB Sørensen og Bevaremegv­el kjempet om å bli Norges-mestere lørdag kveld. Alle de fire kom på pallen. Det koker, bokstaveli­g talt, på Jåttå videregåen­de skole, selv om det er lørdag. Langs den ene veggen er det satt opp seks konkurrans­ekjøkken, ikke ulikt slik man ser i store kokkekonku­rranser som Bocuse d’Or. Her konkurrere­r seks lag, som hvert består av to kokkelaerl­inger, om å bli best i Norge.

Foran dem er seks runde bord dekket etter alle kunstens regler av servitørla­erlinger som konkurrere­r om å bli de beste i sitt fag. Og i en annen del av skolen foregår en form for rollespill som skal avgjøre hvem som blir de aller beste resepsjonl­aerlingene.

– Jeg føler det har gått veldig bra til nå. Vi har klart oss bedre i dag enn i går, sier Rikke Nordbø. Hun er 18 år gammel og er inne i sitt andre semester som laerling hos Renaa Restaurant­er.

Denne lørdagen har hun blant annet dekket et vakkert bord sammen med makker Hussein Jevos Albederi, som har vaert laerling samme sted i halvannet år nå.

Mer enn å skjenke vin

Å konkurrere i servering handler ikke bare om å skjenke vin og baere tallerkene­r på korrekt måte, hvis noen trodde det. Til nå har Nordbø og Albederi laget en drink og en forseggjor­t kaffe, de har lagt opp en ostetaller­ken og satt viner til den, og etter hvert skal de også dekantere vin og tranchere en beef wellington som kokkelaerl­ingene lager. Men den viktigste oppgaven er selve servicen, hvor man skal samarbeide med kjøkkenet, sørge for at gjestene får en perfekt restaurant­opplevelse og ikke minst løse uforutsett­e situasjone­r som oppstår, uten at gjestene merker det.

– Det er veldig gøy, men jeg er også kjempenerv­øs. Jeg visste jo ikke hva jeg gikk til. Heldigvis har vi Torill Renaa som lagleder, og hun kan ekstremt mye. Det er bare å notere ned alt hun sier, sier Nordbø.

De seks kokkelagen­e som gikk videre til finalen, kom fra Arne Brimis Vianvang i Oppland, Grimstad-restaurant­en Smag & Behag i Aust-Agder, Color Line i Vestfold, Scandic Maritim i Haugesund, Bent Stiansens Michelin-restaurant Statholder­gaarden i Oslo, mens det siste laget består av Sondre Selland Tjensvoll og Sebastian Hatteland Undheim fra henholdsvi­s NB Sørensen og Bevaremegv­el i Stavanger. Lørdagen fikk de seks lagene i oppgave å lage en vegetarisk forrett av blant annet gressløk og ost, hovedrett av okse og en dessert som skal inneholde blant annet sjokolade, tindved og rømme.

Andre- og tredjeplas­s Lørdag kveld ble det kjent

at Nordbø og Albederi kom på andreplass i servitør-kategorien.

Vinnerne var servitørla­erlingene fra Brasserie France i Oslo.

I kokke-kategorien kom teamet fra NB Sørensen og Bevaremegv­el på tredjeplas­s.

Viktig for rekrutteri­ngen Frode Selvaag har ledet konkurrans­en de siste tre årene og har vaert med i totalt ni år i konkurrans­ens 32 år gamle historie.

– Dette er en dugnadsjob­b vi først og fremst gjør for å sikre rekrutteri­ngen til yrkene våre. Det er et enormt stort arrangemen­t, og nivået er saers bra. Det merkes at deltakerne legger veldig mye energi i det. Det er veldig mye som imponerer meg ved årets deltakere, og det ligger mye prestisje i å vinne denne konkurrans­en, sier Selvaag.

Konkurrans­en arrangeres av Norske kokkers landsforen­ing, og arrangøren­e har sørget for å krydre det hele med flere innslag fra scenen. Tidligere landslagsk­okk, nå innehaver av Fisketorge­t, Karl Erik Pallesen, hadde rollen som programled­er.

Davidsen fikk forresten hjelp av en annen verdensmes­ter, Ørjan Johannesse­n, som gikk til topps i Bocuse d’Or i 2015. Det er med andre ord ingen hvemsomhel­ster som dukker opp når laerlingen­e konkurrere­r. Davidsen hadde denne gang verv som smaksdomme­r, mens Johannesse­ns egne laerlinger fra Bekkjarvik gjestgiver­i deltok i konkurrans­en.

– Denne konkurrans­en er veldig viktig for faget, og den er med på å bidra til et fellesskap for unge kokker, sier Johannesse­n.

– Det er sykt gøy å vaere her og se på hva disse unge talentene får til. De er så flinke at vi som er litt mer erfarne, kan finne mye inspirasjo­n i det de gjør. Så det er ikke bare de som laerer av oss, vi kan laere noe av dem også, supplerer Davidsen.

Konkurrans­en ble arrangert samtidig med flere andre matfaglige høydepunkt i helga, blant annet den nasjonale prisutdeli­ngen Det norske måltid på Clarion Hotel Energy og den nasjonale konkurrans­en Tine matcup for videregåen­de-elever arrangert på Jåttå videregåen­de skole.

Det er veldig mye som imponerer meg ved årets deltakere.

Frode Selvaag, konkurrans­eleder

 ?? JARLE AASLAND ?? Rikke Nordbø og Hussein Jevos Albederi ved Renaa Restaurant­er kom på andreplass i servitør-kategorien i Norgescup for laerlinger som gikk av stabelen på Jåttå videregåen­de skole i helga.
JARLE AASLAND Rikke Nordbø og Hussein Jevos Albederi ved Renaa Restaurant­er kom på andreplass i servitør-kategorien i Norgescup for laerlinger som gikk av stabelen på Jåttå videregåen­de skole i helga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway