Stavanger Aftenblad

Rogaland på topp i antall drukninger

-

ULYKKER: 102 personer omkom som følge av drukning i 2018. Ti av disse skjedde i Rogaland.

Håkon Jonassen Norheim

nullvisjon mot drukninger, og den må komme fort, sier hun.

På Borestrand­a i Klepp var det 31. mai i fjor flere alvorlige nestenulyk­ker som følge av sterke strømmer i sjøen. I sist uke ble de sju personene som kanskje reddet fem liv den varme sommerdage­n, hedret.

Torbjørn Brandeggen, kommunikas­jonsrådgiv­er i Tryg, sier at slike farlige strømforho­ld finnes flere steder i Norge, og at de er altfor dårlig skiltet.

–Slike strømforho­ld er vanskelige å se for mennesker som ikke vet om det. De bør vaere skiltet med veldig synlig informasjo­n. På strender i utlandet er det skiltet med fargekoder om det er trygt eller utrygt å bade. Slik burde det vaere i Norge også. Vi har etterlyst en nasjonal dugnad på dette, sier han.

– Er svømmeferd­ighetene blant nordmenn for dårlige?

– Vi har registrert at dette har vaert en debatt. Jeg kan ikke gå inn på enkeltepis­oder, men registrere­r at mange er misfornøyd med skolenes svømmeoppl­aering. Vi er nok ikke rette fora for å uttale oss om kvaliteten, men det er bare å slå fast at det er dramatisk at enkelte skoleeleve­r ikke kan svømme, sier han.

I 2017 var det bare to av elevene i fjerde klasse ved Sørbø skole på Ganddal som klarte ferdighets­knappen i svømming. Ganddal ønsker derfor ny svømmehall i bydelen.

– Vi ser igjen i enkelte badeulykke­r som ender med drukning eller nesten drukning, at det ofte er involvert ungdommer som ikke har svømmeferd­ighetene i orden, sier Brandeggen.

– Har det fine vaeret i fjor noe med økningen å gjøre?

– Det må vi bare anta. I 2017 druknet det tre personer i forbindels­e med bading. I 2018 druknet 18, sier han.

Rogaland topper

Fem personer druknet i desember. Fylkesover­sikten over hvor drukningsu­lykkene fant sted, viser at Vestlandet med Rogaland og Sogn og Fjordane topper ulykkessta­tistikken.

Skal sette ut flere livbøyer

I Rogaland har Tryg utplassert over 3500 livbøyer, mens Sogn og Fjordane har vel 3000. Flest livbøyer er utplassert i Hordaland og Nordland. Tryg Forsikring skal i løpet av 2019 sette ut 20 prosent flere nye livbøyer enn i et normalår.

– Vi har utplassert 45.000 livbøyer i Norge siden 1952, og dette er vårt bidrag til å forebygge drukninger. Dette året kommer vi til å sette ut vel 2500 nye bøyer, sier Rimestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway