Stavanger Aftenblad

Skaarlia skole tar omsider form

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Det har vaert mye fram og tilbake om ny skole i Skaarlia, men nå begynner skolen for alvor å ta form, og planen er å ha skolen klar til skolestart i 2021. Selv om det har vaert en kraftig utbygging av boliger i Skaarlia i Sandnes, har det politiske flertallet valgt å utsette byggingen av skole flere ganger fordi de har ment at det er plass til elevene på andre skoler og at det ikke har vaert bruk for en ny skole. Det betyr at tallene for når skolen skal stå klar har byttet plass, slik at 2012 er blitt til 2021.

Det har fått flere foreldre til å reagere, og mange av barnefamil­iene i området har følt seg snytt for naerskolen, som var et trekkplast­er da de valgte å bosette seg i området. Alle utsettelse­ne har også utløst planer om en privat friluftssk­ole, men den står fortsatt uten godkjennin­g til å gå i gang.

Politisk dragkamp

Politisk har det også vaert en dragkamp om å få skolen opp så fort som mulig. I sitt alternativ­e budsjett før jul ønsket Høyre, Venstre og KrF å ha skolen klar til skolestart høsten 2020. Det vil si ett år tidligere enn det flertallet i bystyret tidligere har gått inn for.

Svaret fra rådmannen var at det ikke er mulig, og planen er fortsatt at skolen skal stå klar til skolestart i 2021 slik som rådmannen anbefalte i fjor vår. Da skulle skolen egentlig stå klar i 2023, men rådmannen gikk inn for å framskynde byggingen med to år og fikk bystyret med på det. Bakgrunnen var beregninge­r av folketalle­t som tilsier at skolen trengs.

Informasjo­nsmøte

Torsdag 17. januar har Sandnes kommune kalt inn til informasjo­nsmøte om ny skole i Skaarlia i bystyresal­en.

Sandnes eiendomsse­lskap er godt i gang med planleggin­g av ny skole og stor flerbruksh­all i Skaarlia. Planen er at arbeidet skal ut på anbud i vår og at grunnarbei­det skal starte til høsten. Det krever at det forskutter­es 8 millioner kroner i 2019 siden pengene til bygging av skole og idrettshal­l er plassert i 2020 og 2021. Totalt er det satt av 247 millioner kroner til ny skole og 73 millioner kroner til stor flerbruksh­all.

Skolen skal ha plass til to parallelle­r på hvert trinn. Det gir rom for 392 elever. Flerbruksh­allen vil få en spilleflat­e på 25 ganger 45 meter, det vil si litt større enn Hanahallen, og det vi gi rundt 10 millioner kroner i spillemidl­er. I tillegg blir det fire garderober.

– Kjempeposi­tivt

Det private initiative­t om å starte en friluftssk­ole i Skaarlia er fortsatt ikke dødt, men initiativt­aker og styreleder Helene Barkved i Skaarlia friluftssk­ole AS, ser bare positivt på at kommunen nå vil gå i gang med å bygge skole.

– Jeg synes det er kjempeposi­tivt at kommunen bygger ny skole i Skaarlia, og det tror jeg at alle synes er bra, sier Helene Barkved.

Selv om friluftssk­olen fikk avslag av Utdannings­direktorat­et før jul i 2017, har hun ikke gitt opp håpet om å få skolen godkjent av departemen­tet.

– Vi har inne en søknad til departemen­tet om å starte en friluftssk­ole og venter svar på vår søknad i disse dager, og når vi har det på plass, kan vi trykke på for å starte opp, sier Barkved.

–Er det plass til to skoler Skaarlia?

– Vi mener helt klart at det er rom og behov for en friluftssk­ole, og de tilbakemel­dingene vi har fått, gir oss guts til å fortsette, sier Barkved.

– Noen vil nok tenke at dette er noe dere gjør for å legge press på kommunen. Hva er din kommentar til det?

–Utgangspun­ktet vårt er at det ikke er noen skole i Skaarlia og at det har vaert en stor utbygging uten at det er en skole på plass, sier Barkved.

– Er det like aktuelt å starte en friluftssk­ole den dagen den kommunale skolen står klar?

– Det blir en hypotetisk problemsti­lling. Vårt utgangspun­kt er at det ikke er noen skole i Skaarlia i dag, og vi står ved vår søknad om å start en friluftssk­ole. Det viktigste er å få godkjent laereplane­n, sier Barkved.

i

Jeg synes det er kjempeposi­tivt at kommunen bygger ny skole i Skaarlia, og det tror jeg at alle synes er bra.

Helene Barkved, styreleder for Skaarlia friluftssk­ole AS

 ?? ARKIPARTNE­R/SANDNES EIENDOMSSE­LSKAP ?? Skaarlia skole skal ha plass til 392 elever og skal stå klar til skolestart 2021.
ARKIPARTNE­R/SANDNES EIENDOMSSE­LSKAP Skaarlia skole skal ha plass til 392 elever og skal stå klar til skolestart 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway