Stavanger Aftenblad

Duer er kanskje ikke den nye oljen, men at Rogaland er Norges duefylke, er utvilsomt

-

SOLA: «Kurr-kurr», «kurr-kurr» høres fra godt over 400 bur på Quality Airport Hotel på Sola.

Håkon Jonassen Norheim

for junior og senior og en «best in show».

Her tok Rogaland, hvor det er flest dueoppdret­tere i Norge, storeslem. Fjorårsvin­neren, Bentzen, eller duen til Bentzen, en norwich puster, måtte i år ta til takke med andreplass i norgesmest­erskapet, mens Terje Ree fra Undheim, eller duen til Ree, en tysk dobbelkapp­et tromme, gikk av med seieren.

«Best in show» ble Gunnar Brandal fra Haugesund sin norsk tumler.

Møter med arabiske sjeiker

I løpet av helgen tok mange turen innom landsutsti­llingen. Både skuelystne, oppdretter­e og folk som ønsker å starte med dueoppdret­t. Å drive med dueoppdret­t er ifølge Bentzen en nokså billig hobby, for selv om enkelte duer kan koste litt, kan folk, om de melder seg inn i Stavanger og Jaeren raseduefor­ening, få duer gratis.

– Det er ikke mye penger i dueoppdret­t. Eller: Om arabiske sjeiker ser en due de liker, kan du bli ganske rik. Da betaler de det du vil ha for den. Saerlig brevduer er veldig populaere. Mike Tyson driver blant annet med det, sier Bentzen og flirer.

Girer duene opp

Han tar oss med for å vise frem sin norwich puster og lager duelyder. Plutselig begynner fuglen å blåse brystkasse­n opp.

– Nå lager jeg lyd for å gire den opp, sier Bentzen.

– Hvorfor i alle dager blåser den opp brystkasse­n?

– Det er en del av denne duens saerpreg, sier han.

En annen av duene til Bentzen, en nebbdusk trommer, har dobbelt sett med fjaer.

– Det er for å forvirre hauken. Vi hadde en hauk inne i huset til duene en gang, men den hadde ikke mulighet til å få tak i dua, sier han.

For å drive med oppdrett av duer, må en ha såkalte duehus som de kan bo i. De kan vaere både små og store, alt etter hvor mange duer en har. Erling Friestad fra Bryne og Ole Kjell Løvås fra Sokndal er to av de største dueoppdret­terne i distriktet.

– Jeg har vel 50–60 duer, sier Friestad.

– Mens jeg har 70–80, sier Løvås.

103 år gammel utstilling Raseduer har vaert kjent i flere hundre år, og rasen norsk petent skal ha hatt tilholdsst­ed i klostre fra 1650. Det finnes totalt tre norske dueraser: Norsk tumler, bergensk tumler og norsk pentant. Det er rundt 200 rasedue-oppdretter­e i Norge i dag. Raseduehob­byen er faktisk en av de eldste som finnes, med røtter i Østen.

Og tro det eller ei. Den årlige Landsutsti­llingen for raseduer er 103 år, den ble første gang arrangert i Kristiania i 1916. Bjørn Carlo Andersen har ikke vaert med siden starten, men det er ikke langt ifra. Han fikk sin første due i 1957, og har vaert frelst siden.

– Jeg har vaert over hele Europa for å se på duer. I tillegg har jeg vaert VM-dommer i bryting, og flere ganger under mesterskap­ene har jeg sneket meg bort under banketten for å se på duer, innrømmer han.

 ?? JARLE AASLAND ?? Lars Erik Bentzen, leder i Stavanger og Jaeren raseduefor­ening, sammen med sølvmedalj­øren, duerasen Norwich Pluster.
JARLE AASLAND Lars Erik Bentzen, leder i Stavanger og Jaeren raseduefor­ening, sammen med sølvmedalj­øren, duerasen Norwich Pluster.
 ?? JARLE AASLAND ?? Norgesmest­eren, en tysk dobbelkapp­et tromme, fra Undheim.
JARLE AASLAND Norgesmest­eren, en tysk dobbelkapp­et tromme, fra Undheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway