Stavanger Aftenblad

Rekordmang­e løp i regn og vind

- Svein Hagen tekst og foto

SOLA: Årets løp ble vått og kaldt – og en smule dramatisk. Vinneren kom nemlig egentlig på sjetteplas­s. Over 1000 deltakere var påmeldt løpet, rundt 900 av dem trosset regnet og vinden de hadde å bryne seg på underveis. Selv om det var litt utrivelige forhold, så virket ikke dette til å påvirke deltakerne så veldig mye underveis.

– Klart det var surt, men det glemmer vi fort når vi først er i gang. Jeg må si at jeg storkoste meg gjennom samtlige kilometer, forklarer Aina Solheim fra Ålgård.

Hun legger ikke skjul på at hun var litt skeptisk til forholdene på vei fra Ålgård til starten ved Ruinkirken på Sola.

– Det var jo ikke akkurat topp forhold som møtte oss, men det gjelder å tenke positivt underveis og gjøre alt så godt som mulig, sier hun.

Hun gjennomfør­te sin halvmarato­ndistanse på tiden 1.40,15, en tid hun var godt fornøyd med.

Ledet og løp feil

– Det er andre gangen jeg stiller til start i dette løpet, og jeg stortrives her. En kjempefin løype, og jeg kommer garantert til å stille til start flere ganger de neste årene. Jeg merket ikke noe til at vi faktisk var rekordmang­e deltakere på startstrek­en dette året. Det var ikke noe som helst problem for oss løpere underveis i alle fall, understrek­er Solheim.

I kvinneklas­sen var det Sara Aarseth som fikk den beste tiden med 1.22,13, mens Håkon Rosshaug fikk notert beste tid blant herreløper­ne med 1.22,13. I halvmarato­nløpet var det Thomas Asgautsen som ledet det hele lenge, men han løp feil og fikk et ekstra langt løp før han kom til målstreken.

Ifølge Asgautsen ble han ledet feil av en syklist foran i løypen etter 15 kilometer.

– Derfor ble det en strafferun­de på fem kilometer. Det er kjedelig når sånn skjer, sier han.

Asgautsen fikk likevel sin oppreisnin­g. I samarbeid med juryen bestemte de to første på resultatli­sten seg for å gi ham førsteplas­sen likevel. De mente det var mest rettferdig når han lenge ledet så klart som han gjorde.

På 10 kilometer var det Ørjan Grønnevig som kom inn til mål først med 32.17, mens Silje Torsvik var best i kvinneklas­sen med 39.02.

– Jeg kunne nok løpt en del fortere om jeg hadde presset hardere på. Vi hadde også veldig mye motvind den siste delen inn mot mål, uten at det skal brukes som noen bortforkla­ring. Faktisk tok jeg meg en solid pause i treningen etter EM i terrengløp for en måned siden, og merker jeg har litt å gå på før jeg er i topptrim igjen, sier Grønnevig.

Svein K. Strøm var dyktig sliten etter at han hadde gjennomfør­t sin 10 kilometer langs Solastrand­en.

– Som småbarnsfa­r så blir det ikke så veldig mye tid til trening, derfor valgte jeg å løpe 10 kilometer denne gangen. Og jaggu klarte jeg ikke å løpe inn til ny personlig rekord med 48.12, selv om det var ganske kraftig vind underveis.

– Forresten så er jeg veldig godt vant til vind fra derfra jeg kommer i Bodø. Så jeg har ingen grunn til å klage på forholdene, smiler han.

Han deltok i Solastrand­en Halvmarato­n for aller første gang, og neste vurderer han å løpe nettopp halvmarato­ndistansen.

– Det er egentlig halvmarato­n jeg liker best, men trenger nok litt mer trening. Men helt klart så gir persen min her i dette løpet ganske mye inspirasjo­n til å satse videre mot neste år, forklarer han sittende på grasplenen etter løpet.

Fornøyd løpsleder

Løpsleder Einar Søndeland var godt fornøyd med gjennomfør­ingen av løpet, selv om han understrek­er at forholdene helt klart kunne vaert mer optimale enn de ble.

– Men vaeret er dessverre ikke noe vi kan styre. Det så imidlertid ut som om deltakerne koste seg til tross for regn og vind, sier han.

Dette året hadde de satt et tak på deltakeran­tallet på 1000. Han er ikke sikker på at de vil øke dette taket så veldig mye neste år.

- Trenden er jo klar; mosjoniste­r vil ha litt ekstreme løp å utfordre seg i, og i så måte er halvmarato­n langs sjøen tidlig i januar en tøff utfordring som veldig mange lar seg friste av. Men vi har ikke lyst til å ha et arrangemen­t som vi ikke klarer å håndtrer skikkelig, derfor er vi forsiktige i forhold til å øke taket på deltakere alt for mye fra åre til år, forklarer han.

 ??  ?? Oddveig Odland leder dette feltet underveis i halvmarato­nløpet.
Oddveig Odland leder dette feltet underveis i halvmarato­nløpet.
 ??  ?? Cecile Maeland, til venstre, og Mari Askeland på vei inn mot mål.
Cecile Maeland, til venstre, og Mari Askeland på vei inn mot mål.
 ??  ?? Svein K. Strøm var dyktig sliten etter å ha gjennomfør­t 10 kilometer.
Svein K. Strøm var dyktig sliten etter å ha gjennomfør­t 10 kilometer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway