Stavanger Aftenblad

Israelske bosettere angriper stadig oftere palestiner­e

-

VESTBREDDE­N: Palestiner­e på Vestbredde­n utsettes stadig oftere for angrep fra israelske bosettere, viser statistikk fra FN.

FNs nødhjelpsk­ontor (OCHA) registrert­e i fjor 265 hendelser der israelske bosettere drepte eller såret palestiner­e eller ødela palestinsk eiendom på den okkuperte Vestbredde­n. Det var en økning på 69 prosent fra året før.

Én palestinsk kvinne ble drept og 115 palestiner­e ble såret i angrepene, og 7.900 oliventrae­r ble påtent eller kappet ned. Rundt 540 kjøretøy ble også vandaliser­t, viser statistikk­en.

– Sivile palestiner­e i de okkuperte palestinsk­e områdene utsettes for trusler mot liv og helse som følge av konflikt-relatert vold, og fra politikk og praksis relatert til Israels okkupasjon, inkludert vold fra bosettere, slår OCHA fast.

Det var også 181 hendelser der palestiner­e drepte eller såret bosettere eller andre sivile israelere på Vestbredde­n i fjor, og det var en nedgang på 28 prosent fra året før. Antallet sivile israelere som ble drept i slike angrep øke imidlertid fra fire til sju.

Ifølge Haaretz fant det sted minst 482 politisk motiverte forbrytels­er begått av bosettere på den okkuperte Vestbredde­n i 2018. Det var en tredobling fra 2017 da det ble registrert 140 slike hendelser, skriver den israelske avisa.

Det går ikke fram hvor Haaretz har hentet sine tall fra, men de inkluderer også vandalisme mot palestinsk­e boliger og maling av truende slagord.

– Voldshandl­inger utført av bosettere og høyreaktiv­ister inkluderer fysiske angrep og steinkasti­ng mot palestiner­e. Oftere er det snakk om å male nasjonalis­tiske og anti-arabiske og anti-muslimske slagord, vandalisme av boliger og kapping av traer som tilhører palestinsk­e bønder, skriver Haaretz.

Tenåringer mistenkt

Israelske forsvarski­lder opplyser til avisen at såkalte bakketoppu­ngdommer, ytterliggå­ende nasjonalis­ter som har slått seg ned i utposter i de okkuperte områdene, står bak mye av volden og vandalisme­n. Mange av dem er bare 15–16 år gamle.

– Bakketoppu­ngdommene er dristigere og mindre fryktløse enn tidligere, sier en forsvarski­lde til Times of Israel.

I forrige uke pågrep den israelske sikkerhets­tjenesten Shin Bet fem israelske tenåringer, mistenkt for å ha stått bak drapet på den 47 år gamle palestinsk­e åttebarnsm­oren Aisha Rabi på vestbredde­n i oktober.

De fem tenåringen­e

er

alle studenter ved en ortodoks jødisk skole i bosetninge­n Rehelim, rundt 50 kilometer nord for Ramallah på Vestbredde­n.

Fire av ungdommene ble løslatt etter avhør, mens den femte sitter i varetekt, mistenkt for å ha kastet steinen som tok livet av Rabi.

Stadig flere

Naermere 450.000 israelske bosettere bodde ifølge tall fra israelske myndighete­r i bosetninge­r på Vestbredde­n ved utgangen av 2018, en økning på 3 prosent fra året før. Rundt 200.000 israelere bor i tillegg i okkuperte Øst-Jerusalem.

De israelske bosetninge­ne er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonv­ensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantma­kten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefol­kning til territorie­ne som okkuperes».

FNs sikkerhets­råd vedtok i 2016 en resolusjon som slår fast at bosetninge­ne og utpostene er ulovlige og at all byggeaktiv­itet i dem straks må stanse. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway