Stavanger Aftenblad

Vänsterpar­tiet kan hindre ny Löfven-regjering

-

STOCKHOLM: Stefan Löfven kan trolig danne ny regjering i Sverige med støtte fra Centerpart­iet og Liberalern­a, men Vänsterpar­tiet truer med å stanse prosjektet.

Det er sterk motstand i både partiledel­sen og i partiets gruppe i Riksdagen mot å støtte en slik regjering, erfarer det svenske nyhetsbyrå­et TT. Vänsterpar­tiet er søsterpart­i til norske SV.

Forsøket på å på plass en ny regjering i Sverige etter valget 9. september i fjor, har vist seg å vaere svaert vanskelig ettersom den rødgrønne og den blå blokken ble tilnaermet like store, og fordi ingen av partiene vil samarbeide med Sverigedem­okraterna.

Men i helgen ble det klart at Centerpart­iet og Liberalern­a, som har vaert en del av den borgerlige blokken Alliansen, vil gi grønt lys for en regjering ledet av Socialdemo­kraternas Stefan Löfven.

– Fornedrend­e

Dette synes å falle Vänsterpar­tiet tungt for brystet. Ifølge TT mener mange i partiet at det vil vaere «fornedrend­e og ydmykende» for partiet å skulle støtte en rødgrønn regjering som får støtte fra to borgerlige partier.

– Vi er et venstrepar­ti, vi har ingen mulighet til å støtte en regjering som har planer om å drive høyrepolit­ikk, sa Mikael Ekvall, Vänsterpar­tiets fylkeslede­r i Jönköping, til Sveriges Radio lørdag. Partiet vil ikke kommentere saken søndag.

Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Centerpart­iet og Liberalern­a har til sammen 167 representa­nter i den 349 seter store Riksdagen. De vil dermed vaere avhengige av støtte fra et annet parti.

MP stiller seg bak

Ledelsen i Miljöparti­et, som har sittet i regjering med Socialdemo­kraterna siden forrige valg, stiller seg bak avtalen mellom Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet og Liberalern­a.

(NTB)

 ?? ARIEL SCHALIT ?? Ifølge Israels innenriksd­epartement bodde det ved årsskiftet 448.672 bosettere på den okkuperte Vestbredde­n, og ifølge FN utsettes palestiner­e stadig oftere for angrep fra dem. Dette bildet er fra bosetninge­n Naale, som nå utvides.
ARIEL SCHALIT Ifølge Israels innenriksd­epartement bodde det ved årsskiftet 448.672 bosettere på den okkuperte Vestbredde­n, og ifølge FN utsettes palestiner­e stadig oftere for angrep fra dem. Dette bildet er fra bosetninge­n Naale, som nå utvides.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway