Stavanger Aftenblad

Kommuniste­r og lojalitet til fremmed makt

- Jan Gjerde Stavanger

HISTORIE: I Aftenblade­t 3. januar kritiserer Hallvard Tjelmeland meg for å sidestille NS og NKP når det gjelder «lojalitet til fremmed makt». Jeg er ikke alene om å ha gjort dette. I Aftenblade­t 19. desember 1947 siteres en uttalelse av jusprofess­or Johs. Andenaes i forbindels­e med at han hadde blitt frikjent i et søksmål fra kommunista­visa «Friheten» i Oslo. Bakgrunnen var at «Friheten» mente at Andenaes hadde skrevet falskt om kommuniste­nes nasjonale rolle fra 9. april 1940 til angrepet på Sovjetunio­nen 22. juni 1941.

Vant ikke fram

«Friheten» vant ikke fram med søksmålet og måtte innrømme at det forelå beviser for at også kommuniste­r hadde opptrådt unasjonalt i denne perioden. «Landsforra­ederi er landsforra­ederi enten det blir begått av høyrefolk, venstrefol­k, nazister eller kommuniste­r. Dette må rettsoppgj­ørene slå fast», skrev Andenaes. Og han fortsatte: «Nasjonal Samling og kommunistp­artiets holdning under krigen viser begge på sin måte hvor farlig det er når et parti kommer i et slikt avhengighe­tsforhold til fremmed makt og den ideologi den represente­rer, at lojalitet overfor den fremmede makt veier tyngre enn lojalitet overfor fedrelande­t».

NKPs politiske kapital og appell i 194546 sprang ut av deres innsats i motstandsk­ampen under krigen. To år etter frigjøring­en gikk ordet «kommunist» over fra å vaere en hedersbete­gnelse til å bli ensbetyden­de med femtekolon­ne. Dette har kanskje vaert bakgrunnen for at fortelling­ene om kommuniste­nes innsats under krigen ble «fortiet», slik tilfellet var med Tjemsland-gruppa i Stavanger, Pelle-gruppa og Osvald-gruppa i Oslo – og Kiberg-partisanen­e i Finmark.

Hvorfor Tjemsland-gruppa ble glemt, må vaere et åpent spørsmål.

Men ikke alle ble fortiet eller glemt. Kommuniste­n Helge Hansens deltakelse i sabotasje og likvidasjo­ner under krigen har vaert mye omtalt, blant annet i flere store artikler i Aftenblade­t. Og allerede i Knut Stahls bok fra 1962 om Motstandsk­ampen 1940–1945 er Helge Hansens meritter grundig dekket, dette gjelder for øvrig også Hillevåg-kommuniste­ne og en rekke andre kommuniste­r. I bokas register er det åtte henvisning­er bare til Helge Hansen og fjorten til Mygebrødre­ne. Stahl omtaler også Ferdinand Tjemsland og flere av hans medarbeide­re. Så når Arntsen hevder at okkupasjon­shistorien bevisst har fortiet kommuniste­ne av politiske grunner, så stemmer ikke det.

Skilte seg ut

Hvorfor Tjemsland-gruppa ble glemt, må vaere et åpent spørsmål. Det kan vaere som Sven Egil Omdal antyder i sin anmeldelse av Arntsens bok, at det ikke var gruppas meritter som skilte den ut i fortelling­ene om krigen, men dødsdommen­e, de omfattende arrestasjo­nene, fangenskap på Grini og i konsentras­jonsleirer i Tyskland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway