Stavanger Aftenblad

Trøbbel i Paradis(et) – motivene og fellesskap­ets interesser

- Stian Robberstad Stavanger

BYUTVIKLIN­G: Er det mulig for utbyggere og politikere å se samfunnsen­gasjemente­t rundt byutviklin­gsspørsmål i et større perspektiv? Arkitekten Henrik Lundberg etterlyser (Aftenblade­t 28. 12.) et større og bredere perspektiv blant innbyggere som engasjerer seg i byutviklin­gssaker. Lundberg deler engasjemen­tet rundt utviklinge­n av Paradis i to deler, den ene siden som en klassisk NIMBY (Not In My Back Yard) og den andre siden som et forutsigba­rt venstrerad­ikalt opprør hvor pengemakta er den opplagte skurken.

Innbyggere­ngasjement­et strekker seg altså ikke lenger enn til egne brutte utsiktslin­jer og manglende forståelse for grunnlegge­nde samfunnsut­vikling.

Tema for Oslo arkitektur­triennale 2019 er degrowth, et begrep definert av den østerriksk­e sosialfilo­sofen André Gorz på 1970-tallet, som tar til orde for en samfunnsut­vikling basert på antikapita­listiske ideer hvor det personlige forbruket er betydelig lavere enn dagens «vokse inn i himmelen»-mantra. Triennalen stiller følgende spørsmål: Hva vil bli arkitekten­s rolle i en verden hvor vi forbruker mindre? Spørsmålet, som ved første iakttagels­e kan virke temmelig utopisk, er betimelig og belyser dagens lokale vekstkultu­r. Stavanger kommunes svaert ambisiøse klimaog miljøplan har blant annet mål om 80 prosent kutt i klimagassu­tslippene innen 2030. Stavanger tar også sikte på å bli en nullutslip­pskommune innen 2040.

I beste fall naivt

Hvordan vi planlegger og bygger byene våre har stor påvirkning på klimaregns­kapet. Å bygge leilighete­r og arbeidspla­sser i naerheten av et kollektivt knutepunkt å tro at det skal endre forbruksmø­nstre, er i beste fall naivt. Det er motivene og hvordan vi bygger som er avgjørende.

Å bygge fem etasjer i kvartalsst­ruktur har vist seg mer effektivt enn å bygge frittståen­de volum på 10–15 etasjer. Det er altså ikke høyden som er avgjørende, det er tettheten. At store aktører som Bane Nor Eiendom, Røkke og Ydstebø nå retter oppmerksom­heten til tomter som her i Paradis, er selvsagt muligheten for avkastning rundt den grønne retorikken som i alt for lang tid har preget det politiske ordskiftet.

Kvikk og lønnsom fiks

Å fortette langs knutepunkt gir både politikere og utbyggere en kvikk og lønnsom fiks, men bidrar hverken til den miljømessi­ge endringen som er påkrevd eller en mer levende og vital by. Vi må bygge miljøvennl­ig, menneskeve­nnlig og langsiktig og ikke falle for enkle politiske utspill om at tradisjone­lle kontorarbe­idsplasser i glass og knutepunkt skal redde både miljø og handelen i sentrum.

Utbyggere, tomteeiere og politikere kan ses som en hovedgrupp­e som mener at byutviklin­g må skje for å berike de utvalgte aktørene ved hjelp av fellesskap­ets ressurser. På denne måten unngår man å ta inn over seg større utfordring­er for fellesskap­et, slik kan politikk, økonomi forfalle til en slags egoisme.

Ny, økonomisk visjon

Vi må i fellesskap tilrettele­gge for den nye økonomien og det den amerikansk­e økonomen og samfunnsvi­teren, Jeremy Rifkin, betegner som den tredje industriel­le revolusjon­en. I følge Rifkin er dagens økonomiske system langt fra baerekraft­ig, verden trenger en ny, økonomisk visjon.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? «At store aktører som Bane Nor Eiendom, Røkke og Ydstebø nå retter oppmerksom­heten mot tomter som her i Paradis, bildet, er selvsagt muligheten for avkastning rundt den grønne retorikken som i altfor lang tid har preget det politiske ordskiftet», skriver Stian Robberstad.
JON INGEMUNDSE­N «At store aktører som Bane Nor Eiendom, Røkke og Ydstebø nå retter oppmerksom­heten mot tomter som her i Paradis, bildet, er selvsagt muligheten for avkastning rundt den grønne retorikken som i altfor lang tid har preget det politiske ordskiftet», skriver Stian Robberstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway