Stavanger Aftenblad

Kommunale kulturskol­er får konkurrans­e fra private

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

STAVANGER/ SANDNES: Private musikkskol­er merker økt pågang fra elever som ikke får plass i de kommunale kulturskol­ene. Men ifølge rektorene ved Stavanger og Sandnes kulturskol­er er ryktene om lange venteliste­r sterkt overdrevet. Fire år gamle Brianna Van Der Velden har ifølge foreldrene hamret løs på alt hun kan finne det siste året. Derfor sitter hun nå på en lav krakk foran et trommesett og får veiledning av trommelaer­er Theodor Dalseth ved Stavanger Musikkskol­e. I forrige uke tilbød den forholdsvi­s nyetablert­e, private musikkskol­en gratis prøvetimer i sine lokaler i Stavanger sentrum, og det var grunnen til at Briannas foreldre tok henne med dit.

– Hun er litt ung, men vi tenkte dette var en grei anledning til å prøve litt, sier Briannas far Theo Van Der Velden.

Han har også med seg Briannas 11 år gamle bror Matheo, som skal ha prøvetime på piano. Han har spilt en del hjemme det siste året, og har laert seg en del ved hjelp av Youtube. Men noter har han foreløpig ikke laert.

– Vi har ikke søkt plass på den kommunale kulturskol­en. Grunnen til at vi kom hit først, er at de har gratis prøvetimer, sier Theo Van Der Velden.

Startet på ny etter konkurs Jan Thomas Sørbø Sviggum er administre­rende direktør og eier av Stavanger Musikkskol­e. Han eier og driver også Sandnes Musikkskol­e, som åpnet i 2011. Skolen i Stavanger åpnet sent i 2017, og begge skoler er organisert i samme selskap, Stavanger Musikkskol­e AS. I 2017 åpnet Sandnes Musikkskol­e på ny etter en konkurs samme år. De siste tilgjengel­ige regnskapst­allene viser at selskapet har sunn økonomi, med et årsresulta­t på 90.000 kroner og omsetning på rett over en halv million kroner i 2017. Ifølge Sviggum skyldes bedringen blant annet at skolen generelt har høynet kvaliteten og flyttet inn i bedre, mer sentrale lokaler på Bystasjone­n i Sandnes.

Filialen i Stavanger ligger i Kirkegata. Til sammen har de to skolene om lag 240 elever, men Sviggum ønsker å rekruttere flere.

– Mange av elevene kommer til oss fordi det er så lange køer på de kommunale musikkskol­ene. Jeg har hatt elever som har stått i kø i seks år, og flere av dem har blitt leie av å vente, sier Sviggum.

Individuel­l tilpasning

Han har ingen offentlig støtte for å drive skolen, dermed er elevkontin­gentene høyere enn ved de kommunale kulturskol­ene. Han forteller at det likevel er flere elever som velger å fortsette selv etter at de har fått tilbud om plass på en kommunal kulturskol­e.

– Jeg tror det handler om at mange får veldig god kjemi med laereren sin hos oss. Vi legger opp undervisni­ngen veldig individuel­t, etter elevenes ønsker og interesser. Hvis noen har lyst til å laere å spille death metal er det ikke noe poeng i å laere å spille klassisk gitar, sier Sviggum.

Skolene hans tilbyr undervisni­ng i piano, gitar, trommer og vokal. Piano er mest populaert. Han har ansatt ti laerere i Sandnes og sju i Stavanger. Noen på heltid og noen på deltid, og noen underviser på begge skolene. I motsetning til kulturskol­en har han ingen krav om at laererne skal ha en spesifikk utdannelse.

 ?? JARLE AASLAND ?? Det har gått hard ut over grytene hjemme hos fire år gamle Brianna Van Der Velden. Forrige uke fikk hun endelig prøve et ekte trommesett.
JARLE AASLAND Det har gått hard ut over grytene hjemme hos fire år gamle Brianna Van Der Velden. Forrige uke fikk hun endelig prøve et ekte trommesett.
 ?? JARLE AASLAND ?? Matheo (11) på prøvetime med pianolaere­r Elizabeth Johansen.
JARLE AASLAND Matheo (11) på prøvetime med pianolaere­r Elizabeth Johansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway