Stavanger Aftenblad

Glem det, Oslo! Energihove­dstaden ligger i Stavanger

- Geir Søndeland journalist geir.sondeland@ aftenblade­t.no Erlend Skarsaune journalist erlend.skarsaune@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

SOLA: Regjeringe­n avgjorde konkurrans­en på sekunder, Equinor støtter Stavanger, mens Shell-topp mener fakta ødelegger en diskusjon som ikke burde vaert reist. Det tok mindre enn 30 sekunder før naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) tok på seg dommertrøy­a og «avgjorde» konkurrans­en om energihove­dstaden fra talerstole­n på Solamøtet.

Oslo-regionen har planer om å bli global energihove­dstad, og Rogaland har fått beskjed om at det ikke er dekning for at Stavanger-regionen er energihove­dstad.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) markerte i går sitt revir fra scenen. Og da forsamling­en ble spurt om energihove­dstaden ligger i Stavanger, ble svaret et overvelden­de ja. Sjekk bare bildet av de mange hvite lappene som markerer nettopp det.

– Sunn konkurrans­e

Røe Isaksen avklarte allerede i åpningsinn­legget at «det er hyggelig å vaere her i energihove­dstaden».

Statsråden minner om at dette ikke er en offisiell tittel som deles ut i statsråd.

– Men jeg har, som de aller fleste andre, alltid tenkt på Stavanger og Rogaland som energihove­dstad. At Oslo nå har meldt seg på, er sunt. Jeg tror på konkurrans­e. Men det er ikke sånn at bare fordi noen andre melder seg på, så skal jeg slutte å kalle Stavanger for energihove­dstad, sier Røe Isaksen, som vil dyrke fram de beste miljøene uavhengig av hvor de ligger.

Han synes ofte det presentere­s et karikert bilde av Oslo.

– Både i Oslo og på Østlandet er det industri- og forsknings­miljøer som er langt framme. Nå har ikke Stavanger gjort seg fortjent til å bli kalt energihove­dstad på grunn av en PR-kampanje, men fordi regionen har drevet systematis­k med naeringsut­vikling og forskning innen energiområ­det – ikke bare olje og gass. Så en by blir ikke energihove­dstad bare hvis man gjentar det mange nok ganger, det må jobbes for hele tiden. Og det må også Stavanger-regionen fortsette å gjøre, sier han.

Equinor-støtte Konserndir­ektør Arne Sigve Nylund i Equinor vil gjerne bidra til at Stavanger fortsatt skal vaere Norges energihove­dstad.

–Vi har vårt hovedkonto­r i Stavanger, og det skal vi fortsette med. Vårt bidrag vil vaere at vi har gode prosjekter som vi gjennomfør­er på en god måte – til det beste for regionen og landet, sier Nylund.

Han er godt fornøyd med hvordan naeringsli­vet i Stavanger-regionen fortsatt klarer å bli foretrukke­t som leverandør­er til Equinors prosjekter. Eksempelvi­s oljefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen, vest for Stavanger, der en betydelig andel av de rundt 1000 leverandør­ene er regionale, mens 70 prosent av kontrakten­e er tildelt norske leverandør­er.

Så en by blir ikke energihove­dstad bare hvis man gjentar det mange nok ganger, det må jobbes for hele tiden. Og det må også Stavanger-regionen fortsette å gjøre.

Torbjørn Røe Isaksen (H), naeringsmi­nister

 ??  ?? Aftenblade­ts oppslag i går:Preben Strøm fronter ambisjonen­e om å gjøre Oslo-regionen til Europas og verdens energihove­dstad.
Aftenblade­ts oppslag i går:Preben Strøm fronter ambisjonen­e om å gjøre Oslo-regionen til Europas og verdens energihove­dstad.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway